4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Publikovaný:
04. 03. 2022

Ešte nedávno pracovala Andrea ako asistentka predaja. Amanda učila angličtinu. Jiřina pracovala v HR a Jana riešila, čo bude robiť po odchode z vysokej školy, ktorú sa jej nepodarilo dokončiť. Všetky však spája jedna vec - túžba zmeniť svoju kariéru a nájsť si lepšie zamestnanie. A práve preto sa rozhodli naučiť sa programovať od úplných základov v bootcampe Green Fox Academy. Inšpiruj sa ich príbehmi a naštartuj kariéru v IT aj ty. Žien programátoriek je stále málo a dopyt po nich je vo firmách naozaj vysoký.

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Časy, keď sa na ženy v IT pozeralo skôr ako na bájne jednorožce, sú už dávno preč. Teraz si ich firmy doslova rozmaznávajú a dôvodov na to majú veľa. Tým hlavným je, že zmiešané tímy sú efektívnejšie a rodia sa v nich zaujímavejšie nápady. Nadnárodné firmy tiež musia často plniť kvóty, ktoré im určujú, koľko žien musia zamestnávať.

„Naše absolventky kurzov sú vždy umiestnené do firiem ako prvé,” vysvetľuje Barbora Wachtlová, prevádzková riaditeľka Green Fox Academy.

Andrea, Amanda, Jiřina a Jana mali rôzne vzdelanie, profesiu aj vek. Napriek tomu sa všetky presadili v IT a teraz sú z nich junior či medior softvérové vývojárky. 

Andrea: Miesto v obchode vymenila za vývoj aplikácií

Chcela sa stať výtvarníčkou, ale jej sen sa rozplynul na prijímacích skúškach na univerzitu. Neuspela a musela zvoliť iný odbor. Čoskoro sa ale ukázalo, že humanitné vedy neboli tou správnou voľbou. Andrea z vysokej školy odišla a rozhodla sa nastúpiť do práce. Avšak s maturitou z gymnázia a bez praxe ju nikto nechcel prijať. Neskôr však začala pracovať ako asistentka predaja v obchode s oblečením.

„Práca ma bavila, ale nebolo to niečo, čo by som chcela robiť celý život,” priznáva. K programovaniu ju priviedla náhoda a bezplatný trojtýždňový kurz #MyFirstApp Coding Camp od Green Fox Academy.

Počas neho zistila, že kódovanie ju baví a tak sa rozhodla naštartovať kariéru v IT. Krátko po skončení bootcampu dostala ponuku od prestížnej firmy Accenture, kde teraz pracuje ako Advanced App Engineering Analyst.

Andrea pracovala pred kariérou v IT aj ako asistentka predaja.


Amanda: Prestala učiť druhých a pustila sa do low-codu

Snívala o tom, že bude lekárkou. Lenže dostať na univerzitu sa jej nepodarilo. Nevzdala to a vyskúšala iný smer. Na ČVUT začala so štúdiom kybernetiky a robotiky. Ukázalo sa však, že je to nad jej sily. Rozhodla sa dať si pauzu a pomôcť rodinnej firme.

„Moja nevlastná mama a otec založili jazykovú školu, tak som im pomáhala s učením,” rozpráva Amanda. Časom si však uvedomila, že od svojej kariéry chce viac a vyskúšala bezplatné workshopy programovania. „Tam mi došlo, ako veľmi ma baví logické riešenie problémov a samotné kódovanie,” vysvetľuje, čo ju priviedlo do Green Fox Academy.

Bootcamp úspešne dokončila a aktuálne pracuje vo firme Barclay’s ako certifikovaná Salesforce administrátorka.

Amanda predtým pracovala ako učiteľka angličtiny.


Jana: Nechcela strácať roky na vysokej, preto si to namierila do Green Fox

Na vysokej škole vydržala iba jeden semester. Štúdium informačných technológií v tomto podaní jej nesadlo.

„Pre niekoho jednoducho vysoká škola nie je a nemá zmysel, aby štúdiom strácal roky len preto, aby mal titul a potom si dlhodobo hľadal prácu,” hovorí Jana.

Mala však jasno v tom, že sa programovaniu chce venovať aj naďalej. Bootcamp tak pre ňu predstavoval ideálne riešenie. Získala v ňom potrebné základy a prvú prácu. Aktuálne žije v islandskom Reykjavíku, kde pracuje ako Junior Game vývojárka.

Jane štúdium na vysokej škole nesadlo a rozhodla sa prihlásiť do bootcampu.


Jiřina: Namiesto personalistiky sa venuje low-code programovaniu

Na prvom mieste bola pre ňu rodina, takže sa snažila nájsť prácu a odbor, kde sa jej podarí skĺbiť všetko dohromady. Želala si mať viac času na deti, ale zároveň robiť niečo, čo ju bude baviť a napĺňať. K rozhodnutiu naštartovať kariéru v IT jej pomohol partner, ktorý pracuje ako tester.

„Bavilo ma, čo hovoril o svojej práci a lákalo ma to skúsiť si to,” vysvetľuje Jiřina. Po skončení bootcampu získala miesto ServiceNow vývojárky v nadnárodnej firme Accenture a aktuálne väčšinu týždňa pracuje z domu. 

Jiřina si to rovno z HR namierila do IT a dnes pracuje v Accenture.


Programátorom sa môže stať ktokoľvek, stačí len chcieť

Andrea, Amanda, Jana a Jiřina však nie sú jediné ženy, ktoré uspeli v IT. Je ich oveľa viac. Profesia programátorky je skvelá v tom, že si v rámci nej každý môže nájsť to svoje.

Ak ta zaujíma dizajn a chceš, aby bolo tvoju prácu vidieť na prvý pohľad, zameraj sa na front-end. Práve ten rieši, aby sa weby dobre zobrazovali na najrôznejších zariadeniach. Ak si skôr analytický typ a nie je ti cudzie abstraktné myslenie, zvoľ si back-end. Budeš mať na starosti vývoj kódu na strane servera. Nevieš sa rozhodnúť, ešte je tu full-stack, ktorý spája oboje.

Ak je to na teba príliš zložité, existuje aj ďalšia možnosť. Je to tzv. low-code, ktorý je doslova hitom súčasnosti. Pracovať budeš už s existujúcimi platformami a ďalej ich rozvíjať. Medzi najpoužívanejšie patria ServiceNow a Salesforce. 

Chceš vedieť, aká špecializácia v rámci IT ti sadne? Otestuj sa v kariérnom kvíze

Ak chceš naštartovať kariéru v IT, možností máš nieľkoko. Či máš na to stať sa programátorom/kou zistíš jednoducho. Stačí, keď sa prihlásiš do nášho výberového konania, ktoré je nezáväzné a bezplatné. Ak v ňom uspeješ, je to veľký krok k úspechu. 


Zelená pre kariéru v IT

Na naštartovanie kariéry v IT ti v súčasnosti stačí dobrý kurz programovania. Ak sa rozhodneš pre Green Fox Academy, vďaka Super intenzívnemu kurzu môžeš byť programátorkou už za štyri mesiace. Ak potrebuješ popri štúdiu pracovať, rozhodnúť sa môžeš pre Večerný/víkendový kurz, ktorý trvá 10 mesiacov. Štúdium prebieha online a vybrať si môžeš zo všetkých najžiadanejších špecializácií. Veľkou výhodou je aj to, že Green Fox Academy má ako jediný bootcamp v Česku akreditáciu ministerstva školstva, ktorú môžu využiť aj Slováci. Ušetríš teda peniaze, ktoré by si musela zaplatiť ako 21 % daň. 

Garancia práce v novom odbore

Chceš sa prihlásiť, ale nemáš úspory? Nevadí, v Green Fox Academy môžeš začať splácať školné až keď sa zamestnáš a zvoliť si metódu @after. A ktomu dostaneš ešte 100 % garanciu zamestnania v našich partnerských firmách. Slováci majú tiež možnosť nechať si preplatiť časť školného cez program Kompas+ od Úradu práce. 

Nie je sa preto čoho báť. Na naštartovanie kariéry v IT ti stačí prihlásiť sa do výberového konania. A vo chvíli, keď to urobíš, sa už zástupcovia viac ako stovky našich partnerských firiem začnú stavať do zástupu, aby vás mohli osloviť získať do svojho tímu. Staň sa tak ďalšou inšpiratívnou ženou, ktorá uspeje v IT. 

Zdroj: -VB-, -AŠ-

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?