Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Publikovaný:
6. 1. 2021

Hovorí sa, že peniaze nie sú všetko. Pravda! Určite však tvoria dôležitú súčasť našej vlastnej motivácie pracovať tvrdo a sústredene. Poďme teda zistiť, ktoré pozície boli v roku 2020 zlatou baňou.

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Slovenský portál platy.sk pravidelne zverejňuje štatistiky, ktoré vám povedia, na ktorých pracovných pozíciách je možné zarobiť najviac peňazí. Už niekoľko rokov sa IT špecialisti umiestňujú na popredných priečkach rebríčkov. Z 5 najlepšie platených pracovných miest (okrem vrcholových manažérskych) patria 3 zamestnancom IT.


Najprv trochu štatistiky

Priemerná mzda na Slovensku je 1092 €. Len 50% všetkých Slovákov však zarába viac ako 1000 €. 10% všetkých Slovákov zarába menej ako 653 € a na druhej strane iba 10% má plat vyšší ako 1753 €. Najviac zarábajú ľudia žijúci v Bratislavskom kraji, potom pracovníci z Košického a Trenčianskeho kraja.


Nech čísla hovoria za seba

Vo všeobecnosti, najlepšie platenými pracovnými miestami sú zvyčajne tie v najvyššom manažmente. Nie každý má však ambíciu viesť ľudí, že? Čo by ste mali robiť v prípade, že vašim snom nie je stať sa generálnym riaditeľom alebo country manažérom? Stále máte šancu získať dobrú dohodu. Odpoveď je veľmi jednoduchá a hádate správne - IT.

Okrem vrcholového manažmentu je tu 5 najlepšie platených pracovných pozícií:

  • IT architekt: 3024 €
  • Programátor pre iOS: 2533 €
  • Právnik: 2319 €
  • Daňový poradca: 2247 €
  • IT špecialista na bezpečnosť: 2213 €

Ako vidíme, 3 pozície z top 5 sú z oblasti IT.


Koľko môžete dostať ako programátor?

Poďme si povedať viac o konkrétnych pozíciách. Pretože najvyšší dopyt medzi zamestnancami IT je po tých, ktorí vedia kódovať, pozrime sa na to, koľko môžete zarobiť ako programátor.

  • Programátor C#: 1258 - 2793 €
  • Programátor C++: 1304 - 2865 €
  • Programátor v jazyku JavaScript: 1344 - 2881 €
  • Programátor Java: 1406 - 2816 €
  • Programátor C: 1446 - 2398 €

Ako sme spomínali, priemerný plat na Slovensku je okolo 1000 €. A ako vidíte tu, čo sa týka programátorov, väčšinou je toto číslo dvojnásobné a vyššie. Dostatočná motivácia, však? Alebo stále nie?

Dopyt v roku 2020: Online svet

Trh práce zažíva vysoký dopyt po IT pracovníkoch už nejaký čas. A tento rok sa potreba v dôsledku koronovírusovej krízy ešte zvýšila. Rok 2020 nám ukázal, aké dôležité je byť online. Mnoho spoločností čelí výzve, ako najviac prepojiť svoje podnikanie s online svetom. Dopyt po IT špecialistoch sa teda nespomalil, práve naopak. Jednoducho povedané, svet potrebuje ľudí z oblasti IT.


Nikdy nie je neskoro

Mnoho ľudí sa bojí, že bez vysokoškolského vzdelania v IT nemajú šancu uspieť. Ale je pravda (a teraz tu máme jedno dôležité číslo), že priemerne vyžaduje vysokoškolské vzdelanie iba 17 - 25% zamestnávateľov. Takže aj keď ste programovanie neštudovali na vysokej škole, stále máte dosť solídnu šancu zamestnať sa v IT.


4 mesiacov na celý život

Ak uvažujete o tom, že sa stanete programátorom, dajte nám 4 mesiacov svojho života a my vám dáme budúcnosť v IT. Náš kurz trvá presne tak dlho. Ale to, čo dostanete, využijete na celý život.

Poznáme ľudí. A spoločnosti. A dôležité mená. Preto vám garantujeme, že po ukončení nášho kurzu budete pracovať v IT.


Otázka teda nie je AKO, ale KEDY

Náš kurz na junior programátora začíname 24. mája / 1. júna a na registráciu máte čas až do 25. apríla.


Zdroje:

- JK, JG -

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?