Užitočné tipy, ako si zvoliť správny kurz programovania

Publikovaný:
26. 7. 2023

Na trhu je niekoľko kurzov, vďaka ktorým môžeš naštartovať kariéru v IT od nuly. Aj keď sa ti na prvý pohľad môžu zdať podobné, v mnohom sa môžu líšiť. V dvojdielnej sérii článkov sa dozvieš tie najdôležitejšie fakty, ktoré by si mal/a zvážiť pri výbere ideálneho kurzu pre teba.

Užitočné tipy, ako si zvoliť správny kurz programovania

Dĺžka a intenzita kurzu

Na tieto dva faktory sa vždy pozeraj naraz, pretože najdôležitejší je celkový čas, ktorý počas kurzu stráviš učením a programovaním. Jednotlivé kurzy môžeš najlepšie porovnať, keď sa pozrieš na nasledovné: 

🚀 Koľko týždňov/mesiacov kurz trvá? 

🚀 Koľkokrát týždenne sa koná výuka? 

🚀 Koľko hodín denne je potrebné venovať sa kurzu?

Ak porovnáš napríklad dva rovnako dlhé kurzy, ale jeden je celodenný a druhý prebieha iba vo večerných hodinách, level znalostí, na ktorý sa dostaneš môže byť úplne rozdielny. 

Okrem toho sa pozri na to, koľko času v kurze stráviš naozaj. Mal/a by si tiež zvážiť, koľko času je potrebné venovať práci s učebnými materiálmi kurzu a domácim úlohám (väčšina kurzov disponuje týmito informáciami), pretože tiež hovoria o intenzite kurzu. 

Napríklad  v Green Fox Academy sa Super intenzívny kurz koná každý pracovný deň od 9 do 18 hod a dĺžka trvania je 5 mesiacov. Okrem toho ďalšie 1-2 hodiny budeš venovať prípravám na ďalší deň a domácimi úlohami. 

👉🏻Ako sa pripraviť na štúdium v bootcampe? Stiahni si náš bezplatný e-book

V 10-mesačnom Večernom/víkendovom kurze, ktorý sa dá zvládnuť popri práci, prebieha výuka 3x týždenne: počas pracovných dní sa kurz koná dva dni v týždni po 3 hodiny a cez víkend jeden celý deň a k tomu 5-10 hodín domácej prípravy týždenne. Keď to porovnáš, v Green Foxe stráviš programovaním približne rovnaký čas ako na praktických hodinách univerzitného kurzu. 

Hĺbka materiálov

Pre laika je asi najnáročnejšia oblasť na porovnávanie, ale zároveň je jedným z najdôležitejších aspektov. Na hĺbke získaných znalostí počas daného kurzu naozaj záleží, pretože ťa pripraví do budúceho zamestnania. Medzi kurzami s rovnakým názvom od rôznych firiem môžu byť však veľké rozdiely. Ako to rozlúskneš? 

Určite stojí za to podrobne si preštudovať a porovnať osnovy jednotlivých kurzov. Zisti si, aké technológie a jazyky sa budú vyučovať, do akej hĺbky a aké ďalšie zručnosti sa v kurze naučíš (napr. tréningy mäkkých zručností). Východiskovým bodom môže byť pre teba aj čas strávený v kurze, pretože ten je obvykle priamo úmerný množstvu preberaného učiva. Ak máš aj napriek tomu pochybnosti, požiadaj o pomoc kamoša či kamošku, ktorá má skúsenosti v IT a pomôže ti na základe jednotlivých sylabov pri rozhodovaní. 

Najlepším spôsobom, ako sa naučiť programovať, je prax a práca na reálnych projektoch. Zameraj sa na kurz, ktorý ponúka prax.

Ako Green Fox Academy, tak aj ostatné IT bootcampy by mať mať k dispozícii podrobné osnovy jednotlivých kurzov a špecializácii. Je dobré, keď si ich navzájom porovnáš a dozvieš sa, aké technické zručnosti sa v kurze naučíš. Ak máš aj napriek tomu otázky, neváhaj poskytovateľov kurzu kontaktovať telefonicky, e-mailom alebo na sociálnych sieťach. 

Učenie zamerané na prax

Najlepším spôsobom, ako sa naučiť programovať, je prax a práca na reálnych projektoch. Ak sa teda chystáš zmeniť svoju kariéru, mal/a by si rozhliadnuť po kruze, ktorý sa zameriava na prax. 

Super intenzívny či Večerný/víkendový kurz Junior programátora od Green Fox Academy sa skladá z troch modulov. Počas kurzu si osvojíš všetky nástroje, ktoré môžeš využiť k ďalšiemu vzdelávaniu v oblasti technológií. V prvých dvoch moduloch získaš silné teoretické znalosti a v poslednej časti kurzu budeš pracovať v tíme aj s ďalšími spolužiakmi na skutočnom projekte. Nové technológie sa budeš učiť v tíme a pod našim vedením. Na konci kurzu sa dostaneš na úroveň junior programátora/ky a budeš pripravená naštartovať kariéru v IT. 

Ďalšie kritéria

Môže sa stať, že po zvážení vyššie uvedených bodov stále nevieš, ktorý kurz je pre teba ten pravý. V takom prípade je dobré zvážiť aj celkový dojem z daného bootcampu alebo kurzu: ako blízka ti je ich komunikácia, komunita alebo napríklad webové stránky či sociálne siete. Ak máš otázky, ako rýchlo na ne odpovedajú? 

Ak ťa zaujímajú naše kurzy, kontaktovať nás môžeš telefonicky, e-mailom či správou na Facebooku či Instagrame. Ak preferuješ osobné stretnutie, dohodni si s nami stretnutie v našej kancelárii v Bratislave alebo prídi na jeden z našich bezplatných eventov. 

Ak sa ti článok páčil, tešiť sa môžeš aj na ďalší. V druhej časti tejto série sa pozrieme napríklad na to, ako porovnávať cenu vs. kvalitu kurzu. Tak sleduj náš blog alebo sa prihlás na odber newslettra

Z bankára IT-čkárom. Dušan si kóduje budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Do IT ho priviedla láska k športu. Dnes pracuje v 365.banke

Ako sa pripraviť na štúdium v Green Foxe? Stiahni si zadarmo náš e-book

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?