Z bankára IT-čkárom. Dušan si kóduje budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Publikovaný:
5. 6. 2023

Prvý kontakt s programovaním mal až v bootcampe, aj keď predstava, že sa raz stane programátorom, ho lákala už dávno. Dušan nabral odvahu, po večeroch makal na svojej angličtine a prihlásil sa do Super intenzívneho kurzu Junior programátora od Green Fox Academy. Dnes pracuje ako React Developer pre slovenskú firmu Sygic, ktorá je fenoménom aj vo svete a kóduje si svoju budúcnosť v IT svete.

Z bankára IT-čkárom. Dušan si kóduje budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Rodák z Hriňovej pracoval šesť rokov vo finančnom sektore - najprv štyri roky v banke a potom v poisťovníctve. A to aj napriek tomu, že IT svet ho lákal už počas štúdia na vysokej škole. S programovaním nemal pred kurzom žiadne skúsenosti a samoštúdium mu pripadlo ako zbytočná strata času, keďže netušil, s čím začať. A tak sa prihlásil do bootcampu od Green Fox Academy

„Keď som objavil Green Fox Academy na Instagrame, tak mi hneď napadlo, že do toho pôjdem. Potom som si pozrel ich webinár a získal predstavu, o čom celý bootcamp je,” opisuje absolvent kurzu Dušan Machala. Vyplnil online prihlášku na webe a čakalo ho výberové konanie. Pred samotným kurzom začal pracovať na svojej angličtine, ktorú je v kurze potrebné mať na hovorovej úrovni. Učil sa sám, v rámci svojho voľného času.

„Čo sa týka angličtiny kurze, začiatky boli náročné. Bol som však nútený hovoriť a keď som mal v kurze nejaký problém, potreboval som ho vysvetliť. Je to skvelá možnosť, ako sa zlepšiť v cudzom jazyku a som rád, že v súčasnom zamestnaní v tom pokračujem ďalej,” dodáva.

Prvý kontakt so skutočným programovaním mal až počas nultej úlohy, ktorú študenti absolvujú ešte pred začiatkom kurzu. 

Do štúdia sa pustil naplno

Dušan sa rozhodol pre Super intenzívny kurz, ktorý absolvoval za 4,5 mesiaca. Začínal Typescriptom, nasledoval Javascript a v projektovej fáze sa zameral na React. 

V poslednej fáze kurzu so spolužiakmi pracovali na chatovacej aplikácii. „Táto časť kurzu ma bavila asi najviac, pripomínalo mi to bežný deň v práci. Príjemným prekvapením pre mňa bolo, že veci, ktoré sme používali pri stavaní aplikácie v kurze, používam aj v teraz v novej práci,” opisuje.

A ako hodnotí štúdium v bootcampe s odstupom času? „Zo začiatku to bolo pre mňa náročné. Všetko bolo nové a mal som pocit, že sa do toho dostávam akosi ťažšie. Postupom času som získaval skúsenosti, niečo som mal odkódované a videl som na sebe, že sa posúvam dopredu,” uvádza. 

Čítaj tiež: Daj si preplatiť časť školného od úradu práce. Povieme ti, ako na to

Cestu do IT si Dušan skrátil v Super intenzívnom kurze, ktorý trval 4,5 mesiaca.

Na ceste za novou kariérou ho sprevádzali aj mentori. „Tí boli skvelí. Boli to profesionáli, avšak na riešenie sme museli prísť sami, oni nás vždy len naviedli. Skvelí boli aj spolužiaci. Riešili sme podobné problémy, takže sme si boli ochotní vždy navzájom pomôcť,” vysvetľuje Dušan.

Green Fox ho spojil s budúcim zamestnávateľom

Po úspešnom absolvovaní kurzu sa Dušan pripravoval na pracovné pohovory a popritom pracoval na projekte Húli (pozn. red. je to program bootcampu Green Fox Academy, v rámci ktorého majú absolventi v čase hľadania práce možnosť zlepšovať si svoje vedomosti aj po skončení kurzu). 

So svojím novým zamestnávateľom sa Hriňovčan stretol počas podujatia Tech Talent Speed Date, ktoré pre svojich absolventov organizuje Green Fox Academy. A práve tam sa stretol aj s budúcim  zamestnávateľom. Počas krátkych pohovorov im predstavil projekt, na ktorom pracoval so spolužiakmi.

„Bolo super, že som mal v rukách niečo, o čo som sa mohol oprieť a ukázať im, čo som v minulosti naprogramoval. Sygic je top firma a keď ma pozvali na druhé kolo pohovoru, neriešil som, že by som išiel do akejkoľvek inej firmy,” opisuje s nadšením.

Dušan so spolužiakmi z kurzu počas Tech Talent Speed Date v Bratislave.

Dušan, ktorý v Sygicu pracuje ako React Developer, mal od prvého dňa v novej práci veľké očakávania a najmä rešpekt. „Je to veľká firma s dobrým menom, takže od začiatku som sa snažil zisťovať si čo najviac informácií, tímu som sa pýtal s čím im môžem pomôcť. Jednoducho nesedel som a nečakal, kým mi pridelia prácu, ale snažil som sa byť proaktívny,” hovorí. 

Ako ďalej dodáva, jeho bežný deň v práci sa podobá tomu z projektovej fázy kurzu.

„Ráno prídem do kancelárie, čaká ma rýchly stand-up, kde si povieme, na čom sa ide pracovať. V rámci dňa pracujeme na zadaných úlohách, máme mítingy s dizajnérmi alebo seniornými kolegami. Rieši sa skeleton daného projektu, technológie atď.”

V súčasnom zamestnaní využíva aj vedomosti, ktoré sa naučil počas kurzu. Ak narazí na niečo, s čím sa predtým nestretol, v Green Fox Academy získal zručnosti, ako sa to naučiť. 

Vďaka kurzu sa môžeš stať úspešným programátorom/kou aj ty

A čo by odporučil všetkým, ktorí sa chcú prihlásiť a majú obavy? „Keby som sa mal prihlásiť znovu, určite to urobím. Po kurze som si dal dokopy veľa vecí. Napríklad to rýchle tempo učenia, ktoré v kurze je, mi pomáha pri učení nových technológií a najmä viem, že sa to dokážem naučiť,” hovorí. 

Kurz by odporúča každému, koho láka kariéra programátora alebo programátorky. „V prípade, ak ste predtým neprogramovali a s kódovaním nemáte žiadne skúsenosti, nebojte sa. Všetko sa dá, len sa tomu treba venovať naplno a výsledok sa dostaví,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

4,5 mesiaca v bootcampe mu otvorilo dvere do sveta IT. Dnes pracuje pre Sygic

Z taxikára Gaba sa stal junior programátor, pracuje ako dátový inžinier pre Accenture

Do IT ho priviedla láska k športu. Vďaka Green Foxu dnes pracuje v 365.banke

Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef naučil všetko od úplných základov

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?