Ako sa rekvalifikovať do IT

Publikovaný:
09. 04. 2019

Hoci sa všade hovorí o tom, že platy rastú, tak vám pridajú maximálne pár eur. Kreativita je na nule a vízie na povýšenie v nedohľadu. Namiesto rastu firma bojuje o udržanie existujúcich zákaziek a v prípade, že získa predsa len nové, tak väčšinou za veľa nestojí. Aj to je obraz súčasného pracovného trhu. Ak sa s tým nechcete zmieriť a radi by ste robili v peršpektívnom odbore, kde nie je núdza o prácu a dopyt po odborníkoch strmo rastie, skúste IT. Rekvalifikácia vám pomôže naštartovať kariéru.

Ako sa rekvalifikovať do IT

Rekvalifikácia ani zďaleka nie je určená len tým, ktorí sú bez práce a nemôžu inú zohnať. Zabudnite na predsudky, že sa týka len ľudí na úrade práce. Ba naopak, je stále častejšie a mnohokrát je východiskom pre tých, ktorí túžia zmeniť smerovanie svojej profesijnej dráhy. Dôvody pritom môžu byť rôzne. Od vyhorenia, cez pochybnosti o zmysle existujúcej profesie až pokles záujmu firiem. Dopyt sa totiž mení a niektoré odbory postupne zanikajú.


Je pre vás IT ten správny odbor?

Nech je váš dôvod akýkoľvek, mali by ste si najskôr položiť otázku, či IT je naozaj to, čo chcete robiť. Žiadny iný odbor vám v súčasnosti nemôže ponúknuť toľko, ako práve tento. Jedny z najvyšších platov, najširšia ponuka benefitov, vysoký dopyt po expertoch a istota budúcnosti znejú veľmi lákavo. Lenže aby ste v ňom, rovnako ako v akomkoľvek inom odvetví, uspeli, chce to viac. Musí vás počítače baviť a musíte si tam nájsť to svoje. Potreba je tiež talent, analytické myslenie a trpezlivosť. Ak chcete ísť do IT len kvôli financiám, pripravte sa na tvrdý náraz a skoré vytriezvenie. Nič totiž nie je zadarmo ani vysoké odmeny a platy "ajťákov".


Dlhá cesta s nejasným výsledkom

Či máte všetko potrebné, sa dá zistiť pomerne ľahko. Môžete skúsiť testy logického uvažovania a tiež kurzy online. Tie vám v začiatkoch pomôžu sa zorientovať a tiež si pár vecí vyskúšať. Ak nie ste typ, ktorý by sa doma po večeroch niečo učil, skúste workshop. Jeho veľkou výhodou je, že tu máte mentora, ktorý vám v začiatkoch poradí, a tiež môžete nasať atmosféru. Naviac sa tu stretnete s ľuďmi, ktorí sú na tom podobne ako vy. V tíme sa môžete hecovať, padnú zábrany a rozhodne si užijete viac zábavy než doma osamote u notebooku.

Online kurzy vám môžu pomôcť v začiatku, ale na rekvalifikáciu nestačí. O moc lepšie na tom nie sú ani ďalšie školenia, a to aj napriek tomu že sa chvália certifikátmi od ministerstva školstva.Vždy totiž narazíte na problém stropu. Dostanete sa na určitú úroveň, nie ste začiatočník, ale živiť sa tým ešte nemôžete. Navyše mnohokrát je to na naozaj dlhú dobu.


Intenzívna príprava pre tých, čo majú jasno

Ak sa presne v takom bode nachádzate alebo naopak nechcete zbytočne strácať čas, pretože máte jasno, čo by ste chceli robiť, potom skúste bootcamp. Za štyri mesiace z vás urobia junior programátora. Vďaka intenzívnej výučbe, päť dní v týždni od rána do večera, sa budete rýchlo zlepšovať a vaše znalosti porastú exponenciálne. Navyše budete obklopení študentmi s rovnakými záujmami a cieľmi, čo veľmi pomôže. Veľakrát tak od rozhodnutia ubehne len pol roka a môžete nastúpiť na nové miesto, ktoré vám organizátor kurzu v spolupráci s partnerskou firmou ponúkne. Avšak vyberáte kurz, dobre zvážte, kde ho absolvujete. Pýtajte sa organizátora na referencie, spolupracujúce firmy a koncept, ktorý ponúka. Rozdiely v kvalite výučby totiž môžu byť obrovské. Niektoré Bootcampy ako napríklad Green Fox Academy si uvedomujú, že len technické znalosti nestačia k profesii v dnešnom svete IT. Kladú dôraz na to, aby si počas kurzu študenti rozvinuli aj svoje prezentačné a komunikačné zručnosti (tzv. soft skills). Systém výberového konania môže indikovať, ako veľmi je dôležitý pre daný Bootcamp počet starostlivo vybraných kvalitných kandidátov, ktorí majú vysokú pravdepodobnosť úspešne ukončiť kurz a byť tak úspešne najatí do firiem hneď po ukončení kurzu.

Ak sa chcete o kurze dozvedieť viac osobne, dorazte na informačné stretnutie a alebo si príďte skúsiť programovanie na bezplatný workshop.


Nie, nie je konečná

Avšak zase tak ružové a jednoduché to veľakrát nebýva. Je potrebné si uvedomiť, že záujem o kurzy je obrovský, a nie všetci sa na ne dostanú.Takže rozhodne nepodceňujte prípravu na výberové konanie. Sito je tu pomerne veľké. Na druhú stranu "nie" nemusí znamenať koniec. Pokiaľ máte potenciál mnohokrát stačí len viac potrénovať a sústrediť sa na problematickú časť, ktorá vám nevyšla. Organizátor vám poradí a odporučí, na čo sa zamerať a ako sa zlepšiť. Nabudúce to potom môže vyjsť a že si maximálne počkáte pár mesiacov zase nie je tak zlé. Pokiaľ do kurzu naozaj chcete, len vás to utvrdí a svoj cieľ dosiahnete.


Túžba, talent a úsilie - bez nich to nejde

Práve odhodlanie budete naozaj potrebovať, nech prihláška vyjde na prvýkrát či ktorýkoľvek ďalší pokus. Na Bootcampu vás čakajú štyri mesiace naozaj intenzívnej výučby. Väčšinou sa jedná o praktické cvičenia a teóriu. Budete s kódom vstávať i zaspávať. V hlave budete stále premýšľať, prečo niečo nefungovalo a ako to zmeniť a zlepšiť. K tomu budete pracovať na mäkkých zručnosťoch a učiť se ako prezentovať. To všetko zvládne, len niekto, kto to naozaj chce.

Bez talentu kódovanie nepochopíte, ale bez motivácie a vôle kurz nedokončíte. Zvlášť ak vás programovanie nechytí a nebude baviť. Hoci vízia K + K (kilá + káro - teda mesačného platu 3000 Eur a služobného vozidla) je veľmi lákavá, toto vám vydržať sama o sebe nepomôže. Rekvalifikáciu primárne robíte pre seba, pre zmenu, ktoré chcete, a budúcnosť. Nie pre peniaze.


AŠ, JG

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?