Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií

Publikovaný:
11. 03. 2021.

Snom Markéty bolo stať sa programátorkou. Po štúdiu na univerzite začala na jeseň 2020 s kurzom vývojárov spoločnosti Green Fox a v marci 2021 začala svoju novú kariéru v oblasti IT. V tomto blogu sa podelí o svoje skúsenosti s tým, aký pocit bol absolvovať kurz online, porozpráva o tréningoch zameraných na mäkké zručnosti, ktoré sú súčasťou kurzu a o svojej novej práci v Accenture.

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií

Programovanie ju chytilo už na strednej škole. Po nej nastúpila na ČVUT (Česká Technická Univerzita v Prahe). „Výučba tam síce mala dobrú úroveň, ale tempo bolo pomalé,” hovorí Markéta Hajíčková. Skúsila tak šťastie vo Veľkej Británii. Lenže ani na Norhtumbrijskej univerzite to nebolo ono. Svojho sna sa nevzdala a nastúpila na kurz Green Fox. „Je síce časovo náročný, ale v porovnaní s dĺžkou štúdia na vysokej škole a obsahu zvládnutej látky sa ho absolvovať rozhodne oplatí,” hovorí.

Aký bol kurz?

Kurz pre junior vývojárov začala počas jesene 2020. „Hľadala som hlavne kvalitnú výučbu zameranú na prax a zo všetkých možností ma najviac oslovil bootcamp, ktorý organizovalo Green Fox Academy,” poznamenáva a zmieňuje, že jej rozhodnutie uľahčila aj možnosť štúdia online: „Väčšina ostatných rekvalifikačných kurzov bola v Prahe, ale pre mňa denné dochádzanie nebolo možnosťou. Nakoniec som preto zvolila online Super intenzívny kurz programovania.”

Markéta priznáva, že od bootcampu aj vďaka svojmu predchádzajúcemu štúdiu na vysokých školách mala pomerne veľké očakávania: „Trochu som sa bála, aby po začatí kurzu programovanie nebolo sklamaním, ale ukázalo sa, že obavy neboli na mieste. Bootcamp ma úplne nadchol a dokonca ešte predčil moje očakávania. Dokázal ma dostatočne pripraviť na prácu programátorky.”

Okrem technických zručností si v ňom Markéta zlepšila aj tie mäkké. „Celý rekvalifikačný kurz je podľa mňa dobre logicky zostavený. Zameriava sa na výučbu nielen najnovších technológií, po ktorých je v praxi dopyt, ale aj na tréningy venujúce sa rozvoju soft skills,” opisuje priebeh rekvalifikácie a dopĺňa: „Práve lekcie s psychologičkou potom uľahčia adaptáciu v novom prostredí a tiež zvýšia konkurencieschopnosť absolventov v živote, či už v profesijnom alebo osobnom.”

Ak by mala Markéta porovnať štúdium na vysokých školách s aktuálnym kurzom, verdikt je jasný. „V porovnaní s oboma školami je rekvalifikačný kurz Green Fox Academy rozhodne najkvalitnejší. Je síce časovo náročný, ale ak porovnáte dĺžku štúdia a obsah zvládnutej látky, určite sa ho absolvovať oplatí,” myslí si a dodáva: „Výučba je tu rýchla, ale zároveň je koncipovaná tak, aby študenti všetko riadne pochopili a neznížila sa kvalita vyučovanej látky. A presne to mi vyhovuje.”

Markéta a jej spolužiaci z online triedy Sage

Markéta začne pracovať hneď po absolvovaní kurzu

Ako junior programátorka totiž ihneď po dokončení kurzu vo februári 2021 získala miesto v spoločnosti Accenture, kam nastupuje už v polovici marca tohto roku. Spolu s ňou tam nastupuje hneď niekoľko jej spolužiakov a tiež jedna kolegyňa z kurzu. „Je výhoda, že nás tam bude viac. Máme podobné znalosti, takže si budeme môcť pomáhať a radiť navzájom,” premýšľa Markéta nahlas a s úsmevom dopĺňa: „Navyše vďaka tomu, že tam nastupujeme dve ženy, sa tak skupina dievčat vo firme opäť o niečo rozrastá.”

Avšak to nie sú jediné zmeny, ktoré na Markétu na novom pôsobisku čakajú. Bude sa musieť popasovať s novými technológiami a platformami. „Školenia budú prebiehať primárne online, hoci osobnému kontaktu v kancelárii sa nevyhneme,” opisuje, čo ju čaká po nástupe do práce a jedným dychom dodáva: „Som však za to rada, pretože osobný kontakt je v začiatkoch obzvlášť dôležitý, aj keď je epidémia. Počas skúšobnej doby budem mať tiež k dispozícii tzv. buddyho, ktorý mi pomôže, keď si nebudem vedieť rady a supervízor potom bude moju prácu kontrolovať. Vďaka nemu tak budem vedieť, či robím veci správne a v čom sa mám zlepšiť.”

Do novej práce sa Markéta veľmi teší a odpočítava dni. „Nemôžem sa dočkať nových výziev a príležitostí spoznať a robiť nové veci,” čakajúc na polovicu marca. Zároveň je jej jasné, že učenie pre ňu ani zďaleka nekončí:

„Accenture svojich zamestnancov ďalej zaškoľuje a rozvíja ich potenciál. Aj preto som mohla nastúpiť na pozíciu, kde sa používajú aj iné technológie, než s ktorými som sa doteraz stretla. Považujem to za veľký prínos, pretože to umožňuje nielen ďalší osobný rast, ale tiež to zvyšuje cenu ľudí na trhu práce. Zmeny sa nebojím, vďaka kurzu od Green Fox Academy som zvyknutá sa učiť veľa nových vecí intenzívne a efektívne v pomerne krátkom časovom období.”

Poďme sa pozrieť na to, ako sa dostala tam, kde je teraz

K počítaču mala vždy blízko. „U nás na dedine nebolo veľa detí. Strávila som tak veľa času s bratom a jeho kamarátmi. Buď sme hrali vonku futbal alebo doma hry na počítači,” začína Markéta rozprávať svoj príbeh a pokračuje: „Už ako malú ma zaujímalo, ako sa daná hra vytvára. Tiež som si hovorila, že by bolo skvelé, keby som si sama nejakú urobila.”

Lenže vtedy to tým končilo. Keď mala 15 rokov a mala si zvoliť strednú školu, bola nerozhodná. Nakoniec nastúpila na SOŠ pre administratívu EÚ. „Na odbore mediálnej komunikácie sa mi páčila jeho rozmanitosť a širšie možnosti uplatnenia po maturite. Okrem výučby komunikácie sme mali tiež fotografovanie, nakrúcanie, archívnictvo a programovanie,” spomína.

Svet médií a celebrít

Zaujímavý odbor jej umožnil nahliadnuť v rámci praxe v Národnom divadle do sveta reflektorov. „Mala som možnosť vidieť veľa známych hercov. Sledovala som nacvičovanie nových predstavení a potom som o tom písala,” popisuje Markéta a priznáva: „Bolo zaujímavé si vyskúšať prácu PR asistenta, zlepšila som sa v písaní tlačových správ, recenzií na divadelné hry, aj som si vyskúšala robiť rozhovor, ale uvedomila som si, že ma viac zaujíma niečo iné.”

Prvé kroky k programovaniu

A to „niečo” bolo programovanie. „Zatiaľ, čo sa ho niektorí spolužiaci báli, mňa svojím spôsobom lákalo,” hovorí a dopĺňa: „Zo začiatku som ho brala ako také spestrenie. Odrádzalo ma to, že v tomto odbore je väčšina mužov.” Zásadná zmena potom prišla v polovici štúdia. Do tej doby sa v škole hrali s robotmi Lego Mindstorms, s ktorými sa zúčastnili aj súťaží na ČVUT, potom sa začali učiť programovací jazyk C#. Možno viac ako samotný jazyk ju zaujalo to, že ho vyučovala žena. „V tej chvíli som sa sama seba spýtala, prečo by som sa kódovaniu vlastne nemohla venovať tiež,” spomína a dodáva: „Počítače hrali úlohu v celom mojom živote. Tak padlo rozhodnutie o mojej budúcnosti a výbere vysokej školy.”

Markéta nastúpila na ČVUT a pustila sa do štúdia softvérového inžinierstva. „Lenže už od začiatku som cítila, že tento typ vzdelania nie je pre mňa,” spomína a rozmýšľa nahlas: „Možno to bolo aj výberom odboru, ktorý ponúkal po absolvovaní širšie možnosti uplatnenia. Kvôli tomu sme mali veľa rôznych predmetov. Kvalita jednotlivých predmetov bola vysoká, ale keď sa nabalili všetky učivá na seba, štúdium vyžadovalo veľa času a energie aj mimo školských lavíc.”

Ako sa študuje v Anglicku?

Obrovské množstvo irelevantných predmetov, nekonečná teória a pomalý postup ju prinútili začať premýšľať o zmene. „Mala som niekoľko priateľov, ktorí študovali v Anglicku. Od nich som vedela, že výučba je tam zameraná na praktickosť a nie je tak časovo náročná. Väčšina z nich mala možnosť popri štúdiu ešte pracovať a  školu stíhali bez problémov,” vysvetľuje Markéta, čo ju prinútilo opustiť ČVUT a skúsiť šťastie na Northumbrijskej univerzite.

Budova pre výučbu Computer and Information Sciences na Northumbrijskej univerzite (zdroj: Architizer.com)

„Rozdiely medzi vzdelávacími systémami v Česku a Británii sú naozaj veľké. Na britských školách sa dá dobre špecializovať na určitý odbor či na určitú oblasť v tomto odbore. Majú tam špecifické zameranie snáď na všetko,” líči a dopĺňa: „Študovalo sa mi tam lepšie. Sústredila som sa na predmety, ktoré boli relevantnejšie pre prácu programátora, ktorej som sa chcela venovať. Lenže pri štúdiu mi stále niečo chýbalo.” Paradoxne sa totiž nakoniec ukázalo, že hoci bola výučba v Anglicku lepšie organizovaná, tempo bolo ešte o niečo pomalšie ako na ČVUT. Do toho sa na jar pridala epidémia koronavírusu.

Univerzita tak prešla na dištančnú výučbu. „Môj návrat domov urýchlil nielen COVID-19, ale aj zdravotné problémy v rodine. V tej chvíli som si naplno uvedomila, ako môže byť vzdialenosť náročná a človek nie je tam, kde by chcel byť,” povzdychne si Markéta a dodáva: „Po návrate som začala pracovať na pozícii opatrovateľky a hľadala som alternatívu k štúdiu na vysokej škole a zisťovala možnosti rekvalifikácie.” A vtedy začala s kurzom Green Fox Academy.

Žien v IT pribúda

Potom, ako absolvovala kurz, Markétin plán na profesiu programátorky tak konečne dostáva reálne obrysy a začína si robiť plány do budúcnosti. „Zo začiatku by som chcela ešte nejakú dobu rozvíjať svoje vedomosti a zbierať skúsenosti,” plánuje a zveruje sa, že by rada inšpirovala ďalšie ženy, rovnako ako jej kedysi dodala odvahu jej učiteľka: „Hoci sa tento odbor neustále vyvíja, dúfam, že raz budem mať dostatok vedomostí, aby som ich mohla odovzdávať ďalej a dala nádej ďalším ženám, že aj ony sa môžu presadiť v IT. Dúfam, že časom ich v tomto odbore bude stále viac a viac.”

Snáď si tak v dohľadnej dobe okrem učenia nájde čas aj na svoje umelecké záujmy a nebude ich zanedbávať. Ak totiž Markéta nesedí práve pri počítači, tak sa venuje svojim milovaným psom, či občas vezme do ruky ceruzku a pustí sa do písania poviedok či básní. „Okrem toho rada vo voľnej chvíli vypnem hlavu pri kreslení alebo nad nejakou fantasy knihou či detektívkou,” priznáva a uzatvára, že ani pohyb jej nie je cudzí: „Každý deň začínam jogou a prechádzkou vonku. Jazdím na bicykli či korčuliach a v letných mesiacoch tiež plávam. Pre vyrovnanie ‚pracovného’ a voľného času sa snažím žiť aktívne a mať dostatok pohybu.”

Poznámka:
Markéta absolvovala online Super intenzívny kurz Junior programátora a bola súčasťou triedy Microtis.

-AŠ, JG-

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?