Do IT ho priviedla láska k športu. Vďaka Green Foxu dnes pracuje v 365.banke

Publikovaný:
23. 3. 2023

Po deviatich rokoch v medzinárodnej firme sa rozhodol, že je čas na zmenu. K programovaniu ho priviedla láska k športu, keď počas pandémie začal sám pracovať na vlastnej bežeckej aplikácii. V kódovaní sa chcel posunúť ďalej, a tak sa prihlásil do bootcampu od Green Fox Academy. Vďaka 100% garancii zamestnania dnes pracuje ako Android Developer v 365.banke.

Do IT ho priviedla láska k športu. Vďaka Green Foxu dnes pracuje v 365.banke

Vlado má za sebou dlhoročnú kariéru v medzinárodnej strojárskej firme, kde pracoval ako špecialista na prototypy. Práca ho bavila, ale po deviatich rokoch túžil po zmene. To, že sa z neho o pár mesiacov stane programátor, ešte v tom čase vôbec netušil. Ku kódovaniu sa dostal úplnou náhodou, priviedla ho k nemu láska k športu. 

Všetko sa začalo počas pandémie, keď nemohol chodiť na svoje obľúbené tréniny a súťaže v Spartan Race. „Na Instagrame nás vyzývali, že si máme ísť zabehnúť virtuálny beh. Mňa napadlo, že by bolo super mať na takéto niečo aplikáciu. Nielen, že si človek nastaví beh, ale aplikácia mu bude hlásiť prekážky, ktoré musí zdolať. Také niečo na trhu nebolo, tak som sa rozhodol, že to vyskúšam urobiť ja,” nadšene opisuje. 

Angličtine sa chcel vyhnúť, nakoniec ju ocenil

Vlado predtým nikdy neprogramoval a so všetkým začal od nuly a na vlastnú päsť. Za pár mesiacov sa mu podarilo vytvoriť prvý prototyp aplikácie, pri ktorej sa naučil základy programovania. S kódom však nebol spokojný a vedel, že tadiaľto cesta nevedie.

 „Začal som hľadať spôsob, ako sa to naučiť čo najlepšie. Googlil som rôzne alternatívy a našiel som Green Fox Academy. Keď som uvidel kurz, ktorý prebieha naživo s mentormi a má vyše 600 hodín, povedal som si, že idem do toho.”

Nasledoval klasický proces. Vlado poslal online prihlášku do Večerného/víkendového kurzu a úspešne absolvoval výberové konanie.

„Hľadal som kurz v slovenčine alebo v češtine, pretože učiť sa programovať v angličtine sa mi zdalo náročnejšie. Kurz od Green Fox Academy však bol celý v angličtine, čo som však zistil až neskôr. Štúdia v cudzom jazyku som sa nebál, chcel som sa mu však vyhnúť, pretože angličtinu som používal každý deň v práci. Nakoniec som však zistil, že učiť sa kódovať v angličtine je oveľa jednoduchšie,” smeje sa. 

Vlado pri rozhovore s mentorom Jakubom počas Tech Talent Speed Date.

Zvládol to aj popri práci

Pri výbere kurzu muselo padnúť rozhodnutie, ako to bude ďalej v súčasnej práci. Aj napriek tomu, že si vybral Večerný/víkendový kurz, rozhodnutie bolo jednoznačné. Čakala ho 3-mesačná výpovedná lehota a po jej skončení sa už naplno venoval iba štúdiu v bootcampe. V úvode kurzu čerpal nadšený študent zo základov, ktoré získal pri vytváraní vlastnej aplikácie. 

Čítaj tiež: Daj si preplatiť časť školného od úradu práce. Povieme ti, ako na to

„Začínali sme v Jave a neskôr sa už išlo viac do hĺbky, čo mi vyhovovalo. Tie veci som sa totiž naučil robiť správne,” vysvetľuje.

Vo veľkej miere boli pre Vlada prínosní aj mentori. „Ich učebný prístup mi vyhovoval, avšak niektorí spolužiaci očakávali, že im mentori prezradia celý postup. Tí nám však dali iba vodítko, ako na to. Mali sme s nimi dohodu, že ak sa s riešením niekto trápi dlhšie ako 15-20 minút, stačí sa ozvať a radi vysvetlili riešenie,” opisuje. 

V kurze mu boli nápomocní aj jeho spolužiaci, s ktorými sa veľakrát bavili o riešeniach aj do polnoci, po skončení kurzu. Spoločne si nastavili vysoké ciele a ťahali sa navzájom dopredu. Dokonca študenti v jeho skupine robili úlohy nad rámec tých, ktoré im zadali mentori. 

Nová kariéra v 365.banke

Vlada po úspešnom absolvovaní kurzu Junior programátora čakali pohovory do partnerských firiem. V tom čase sa v bratislavskom Green Fox Academy zúčastnil podujatia Tech Talent Speed Date (pozn. red. udalosť, v rámci ktorej študenti absolvujú krátke pohovory s našimi partnerskými i nepartnerskými firmami), kde absolvoval päť krátkych pohovorov. 

Príležitosť predstaviť sa dostal aj u ľudí z 365.banky. Tí v tom čase hľadali Android vývojára, čo bola veľká príležitosť pre Vlada odprezentovať svoju bežeckú aplikáciu. Na druhý deň mu volali, že by ho radi pozvali na technický pohovor. 

Výberové konanie úspešne absolvoval a dnes pracuje v 365-tke ako Android Developer.

„Som rád, že som urobil rozhodnutie zmeniť svoju kariéru, práca programátora ma naozaj baví.” Jeho noví kolegovia mu v prípade, že niečo nevie, vždy ochotne poradia, ako na to. „Dôležité je, že stále mám chuť sa učiť a makať na sebe,” dodáva.

A čo nesmie chýbať tým, ktorí ešte len premýšľajú, že sa prihlásia do bootcampu?

„Dostatok motivácie a odhodlanie učiť sa nové veci. Programovanie je nekončiace učenie sa. Od prvého dňa, ako človek nastúpi do Green Fox Academy, sa učí, potom ho čakajú skúšky, ale to neznamená, že učeniu je koniec. Práve naopak. Čakajú vás technické pohovory, práca a nové veci. A čo pomáha najviac? Kódovať, kódovať, kódovať,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Z taxikára Gaba sa stal junior programátor, pracuje ako dátový inžinier pre Accenture

Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef naučil všetko od úplných základov

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?