Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do Green Foxu. Dnes je z nej šikovná programátorka

Publikovaný:
31. 7. 2022

Popri štúdiu masmediálnej komunikácie nezaháľala a profesionálne sa venovala grafickému dizajnu. Jej vášeň pre exaktnú vedu v sebe pestovala až do momentu, kedy sa rozhodla prihlásiť na kurz do Green Fox Academy. Skúsenosť s programovaním dovtedy nemala a všetky nové vedomosti sa naučila až v bootcampe. Obavy z prípadného neúspechu ju neodradili a nakoniec sa vydala za hlasom svojho srdca. Vďaka svojej šikovnosti a Green Fox Academy sa Ema Ondrušková stala junior programátorkou a dnes pracuje ako Integration Specialist pre firmu Luigi’s Box.

Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do Green Foxu. Dnes je z nej šikovná programátorka

K technickým veciam mala vždy blízko, jej obľúbenou činnosťou je stavať skrine z IKEA a vždy ju zaujímalo aj to, ako fungujú motory a podobné veci. Mladá Bratislavčanka Ema pred bootcampom pracovala ako grafická dizajnérka, avšak postupom času si našla cestu k rôznym aplikáciám, ktoré ju posúvali stále bližšie k programovaniu. 

Počas práce grafickej dizajnérky sa dostala do kontaktu s HTML a CSS, čo ju nesmierne bavilo a keďže si chcela svoje vedomosti rozšíriť, samoštúdiom sa dopracovala až k Javascriptu. „Práve tam som narazila na prekážky a potrebovala som niekoho, kto by mi to vedel vysvetliť. A tak som sa začala obzerať, kde by to bolo možné,” spomína na to, ako sa dostala k bootcampu Green Fox Academy.

Napriek tomu, že grafický dizajn ju bavil, každodenná práca v tomto odvetví začala byť pre Emu príťažou. „Som introvert a popri práci v marketingu je nutné komunikovať s klientmi. A častokrát je potrebné sa s nimi hádať, zháňať si kontakty a začínalo ma to trochu ubíjať. Pri konzultácii s klientom som sa nemohla oprieť o fakty a po čase som začala som byť demotivovaná,“ vysvetľuje, prečo sa rozhodla zmeniť kariéru.

„Som kreatívna, ale tú kreativitu viem uplatniť aj pri programovaní, no zároveň do toho vstupuje tá exaktnosť, ktorá mi v grafickom dizajne a marketingu trochu chýbala.“

Začiatky v programovaní

Na svojej ceste za kariérou v IT to pre Emu nebolo vždy jednoduché. „Myslím si, že dnes v spoločnosti prevláda trend, že každý programátor musí byť veľmi dobrý napríklad v matematike, ale v podstate sa toho netreba báť. Jediná vec, ktorú človek musí mať, je nejaké to logické zmýšľanie. Myslím si, že programovať sa môže naučiť každý, kto naozaj chce,“ odhodlane vysvetľuje. 

Kľúčom k úspechu je veľa programovať, študovať, a venovať tomu čo najviac voľného času. Ema sa v bootcampe venovala technológii Java. „Teraz, keď to spätne hodnotím, Javu by som odporučila úplným začiatočníkom, keďže tento jazyk je statický a je jednoduchšie naučiť sa v ňom orientovať logicky. Taktiež je to objektovo-orientovaný jazyk, takže sa toho človek veľa na tom naučí, najmä to, čo všetko sa za kódom skrýva. Je to veľmi pekný jazyk, taký dosť ukecaný,“ dodáva so smiechom.

Pomoc, ktorá sa cení

Z bootcampu si odnáša príjemné spomienky na mentorov, ktorých si nevie vynachváliť. „Najviac sa mi páčil ich prístup. Boli to všetko ľudia, ktorí naozaj vedeli, čo robia, boli veľmi ochotní pomôcť a dostať študenta do bodu, kedy na to príde sám,“ spomína na priebeh štúdia. 

Najťažším orieškom bolo pre Emu spracovanie veľkého množstva informácií naraz. „Pre mňa osobne bolo najväčšou výzvou veriť si, že to dokážem. Ale s tým pomáhali najmä mentori. Stále nám opakovali, že sa nemáme báť, motivovali nás k lepším výsledkom, aby sme sa nehanbili a oslovili ich v prípade akýchkoľvek otázok. Ja som ten typ človeka, ktorý keď niečo nevie, tak sa vzdáva a neverí si,“ dodáva s úsmevom na tvári. 

Častokrát majú študenti pocit beznádeje, tápajú a neveria si, že to dokážu. „Treba myslieť na to, že aj keď sa mi niečo nepodarí, to nevadí, nie je to koniec sveta, všetkým sa nepodarí, ale idem ďalej a na ten desiatykrát to už pôjde,“ sebavedome dodáva. 

Mentori v Green Fox Academy sú pre študentov každodennou oporou. „Mentor sa snaží študenta naviesť na správne riešenie. Nedostanete to na zlatom podnose, ale naučí vás skôr to, ako si niečo „vygoogliť“, ako sa zorientovať v toľkom množstve informácií, kde hľadať dokumentáciu. „Takže dnes som už aj kráľovnou v ‚googlení’,” smeje sa nesmierne sympatická Ema. „Čo ja nenájdem, to neexistuje,“ dodáva.

Chuť učiť sa je kľúčová

Keďže Ema popri štúdiu naplno pracovala, rozhodla sa pre Večerný/víkendový kurz. „Ako metódu platby som si vybrala After. Štúdium v bootcampe hodnotí veľmi pozitívne. Počas kurzu sa Ema stretla s množstvom nových informácií. 

„V prvom rade som sa naučila isté základné programátorské vzorce, ktoré sú aplikovateľné na každý jazyk. Čiže už viem, ako to funguje, kde čo použiť a pri zmene programovacieho jazyka je ten proces rýchlejší, keďže všetko aplikujete len do inej syntaxe. Toto je vec, za ktorú som najviac vďačná. Samozrejme,  naučila som sa Javu, veci o objektovom programovaní, relačné databázy a mnoho ďalšieho.“ 

Mladá programátorka štúdiu venovala každý utorok a každý štvrtok, kedy výučba trvala 4 hodiny. V nedeľu prebiehala výuka celý deň. Pre mladého profesionála, ktorý popri štúdiu pracuje, to nebolo vôbec jednoduché.

„Myšlienka, že to robím pre seba a svoju budúcnosť, ma hnala vpred. Má to zmysel a som naozaj vďačná, že som sa na pár mesiacov zaprela, zvládla to a dnes mám skvelú prácu, super kolektív a hlavne to, čo robím, ma naozaj baví,“ opisuje s nadšením.

Nová práca ihneď po skončení kurzu

Strach z nepoznaného pre ňu nebol prekážkou, skôr výzvou. Ema všetkým, ktorí by chceli naštartovať kariéru v IT odporúča, že sa netreba báť. „Treba vytrvať, nenechať sa odradiť nejakými neúspechmi, skúšať to, kým sa to nepodarí a samozrejme, zaujímať sa o IT ako také. Dôležité je aj samoštúdium nad rámec, zaujímať sa, byť zvedavý, posúvať sa dopredu,“ radí budúcim študentom. 

Po zložení záverečnej skúšky nastúpila „realita”. Green Fox splnil to, čo sľúbil a Eme začal hľadať nové zamestnanie v odbore, ktorému sa venovala počas uplynulých mesiacov. Svoje miesto našla v slovenskej firme Luigi’s Box, ktorá je partnerom bootcampu. 

„Prácu mi Green Fox po skončení kurzu sprostredkoval veľmi rýchlo. Do mesiaca som nastúpila do firmy, kde teraz pracujem. Tento proces bol pre mňa extrémne hladký a veľmi rýchly a som za to veľmi vďačná.“

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

No-code je veľká príležitosť a teraz je správny čas ju využiť, hovorí Salesforce analytička Amanda

Do IT za 4,5 mesiaca. Igor dnes pracuje ako low-code developer pre svetovú firmu

IT ho vždy lákalo, vďaka Green Foxu dostal šancu presadiť sa ako programátor v prestížnej firme

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?