Kvíz: Zisti, aký typ programátora si

Publikovaný:
17. 3. 2022

Máš už jasno v tom, že sa chceš stať programátorom, ale váhaš nad konkrétnou špecializáciou? Vybrať tú správnu nie je vôbec jednoduché, pretože ich existuje niekoľko desiatok. Rozlišujú sa podľa programovacích jazykov, technológií a skúseností. Na to, aby si sa vydal/a správnym smerom, ti pomôže nasledujúci kvíz a pár tipov.

Kvíz: Zisti, aký typ programátora si

Už dávno neplatí iba delenie na back-end a front-end. K hlavným smerom sa pridal aj full-stack a do popredia sa veľmi výrazne dostávajú aj zamerania na platformy Salesforce a ServiceNow. Netušíš, v čom je rozdiel? Potom bude lepšie začať od samého začiatku. Existujú tri základné cesty, ktoré sa líšia v tom, ako veľmi budeš pri svojej práci vytvárať svoj vlastný kód.

Dvere majú otvorené aj neprogramátori

No-code programovanie v podstate nemá s klasickým kódovaním, ako si ho predstavuješ, nič spoločné. Ide o vytváranie aplikácií pomocou grafického rozhrania, a preto láka hlavne neprogramátorov.

Kódovanie iba kreatívnych prvkov

Naopak, o niečo zložitejšie low-code programovanie zažíva v poslednej dobe doslova boom. Obľubujú ho firmy aj programátori. Výhodou je, že pracuješ s už vytvorenou platformou a tú si prispôsobuješ svojim potrebám. Teda, keď to veľmi zjednodušíme, tak nemusíš programovať úplne všetko. Ušetríš si tak hodiny vyčerpávajúcej práce a získaný čas môžeš venovať vymýšľaniu a tvorbe špeciálnych prvkov. 

Ak ťa nebavia nudné a rutinné úlohy, no obľubuješ také tie „bonbóniky“, potom je tento smer pre teba ten pravý. Navyše tu uplatníš aj svoje ďalšie znalosti, obzvlášť tie z oblasti HR, obchodu či logistiky. Medzi aktuálne najžiadanejšie špecializácie v tomto smere patrí Salesforce a ServiceNow.

Programovanie na plný plyn

Ak si vravíš, že nechceš pracovať s niečím, čo už niekto vymyslel, ale naopak začať od úplných základov, potom zameraj svoju pozornosť na pro-code. Títo programátori tvoria všetko od začiatku až do konca. Počítaj ale s tým, že bez poriadnej dávky trpezlivosti sa nezaobídeš. Tvoja predstavivosť tu pôjde na plné obrátky a do určitej miery je aj jedno, s akým jazykom začneš. 

Urob si bezplatný kvíz a zisti, aká IT špecializácia ti sadne na mieru

Ak máš odvahu, ponor sa do Javy či C#. Všetky tieto tri jazyky patria k najžiadanejším, takže sa o budúcnosť nemusíš báť. Lenže tým dilema v prípade pro-code programovania ešte len začína.

Back-end vs. front-end

Najprv si musíš určiť, či sa budeš venovať back-endu alebo front-endu. Každému sedí niečo iné. Ak chceš, aby bola tvoja práca vidieť na prvý pohľad a nemusel si zložito vysvetľovať v odborných pojmoch, čo vlastne robíš, potom ti bude sedieť front-end. 

Tvojou starosťou bude, aby web či aplikácia skvele vyzerali a dobre sa zobrazovali na rôznych typoch zariadení. Ak máš cit pre grafiku a estetické cítenie, tu ho uplatníš na maximum. Minimálne v tom, že dokážeš presne grafikovi a UX dizajnérovi vysvetliť, čo od nich očakávaš.

Absolventi Green Fox Academy, ktorí sa vybrali rôznymi kariérnymi cestami.

Ak sú pre teba farby nepodstatným pozlátkom a ak ti ide o funkčnosť, potom neváhaj a daj sa na back-end. Tvoje abstraktné myslenie a logika si tu prídu na svoje. Budeš vytvárať riešenie toho, ako fungujú stránky či aplikácie na pozadí a ako komunikujú so serverom. Jednoducho bez teba nič bežať nebude. Aj preto patria back-end vývojári k najlepšie plateným profesiám vôbec! 

Pre nerozhodných

Pokiaľ váhaš medzi front-endom a back-endom a láka ťa oboje, existuje variant – tzv. full-stack, ktorý spája oba „endy“. Ak sa staneš programátorom s touto špecializáciou, dokážeš urobiť web od A po Z. 

Tvojou výhodou bude komplexná znalosť procesov. Ak budeš pracovať pre veľkú firmu, potom počítaj s tým, že budeš najskôr na pozícii spojky medzi tímami front-end a back-end programátorov. V prípade menších podnikov naopak bude všetko iba na tebe.

Na to, aby si si vybral/a to, čo ti bude sedieť najlepšie, ti pomôže pár odpovedí v našom kvíze. Rovnako ti napovie aj osobná skúsenosť na jednom z našich eventov. Nech už si zvolíš akúkoľvek špecializáciu a cestu, vedz, že o svoju profesijnú budúcnosť sa strachovať nemusíš. Ak si budeš udržiavať prehľad v nových technológiách, potom porastú nielen tvoje znalosti, ale aj plat a na trhu práce sa rozhodne nestratíš.

-AŠ, LN-

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Bootcamp od Green Foxu vyštudoval popri práci. Dnes je z neho programátor

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný programátor

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Z manažérskej pozície v KFC do IT. Dnes je úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?