Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný junior programátor

Publikovaný:
9. 3. 2022

Jedenásť rokov sa na voľnej nohe venoval trénovaniu. No potom prišla pandémia. „Už predtým som premýšľal, že by som chcel pracovať na diaľku, ale až lockdown ma prinútil urobiť zmenu,“ hovorí Jan Charamza, ktorý v Green Fox Academy naštartoval svoju kariéru junior programátora. Teraz pracuje ako full-stack developer pre najväčší český online supermarket Rohlík.cz. „Robím presne to, čo som si prial, a navyše vo firme, kam som sa chcel dostať,“ pochvaľuje si.

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný junior programátor

Honzove prvé skúsenosti s počítačmi boli skôr rozpačité. Prvý kontakt s nimi mal v detstve u bratranca, kde spolu hrali počítačové hry. „O žiadnom vážnom vzťahu k počítačom nemohla byť reč. V mojom podaní to boli len občasné záležitosti. Nebol som tým nejako fascinovaný.”

Na strednej škole študoval verejnú správu, ktorej sa ale vôbec nevenoval a po maturite stál pred veľkým rozhodnutím, čím sa bude živiť. „Protože istá forma pohybu bola vždy súčasťou môjho života a rád som komunikoval s ľuďmi, pustil som sa do trénovania,” vysvetľuje, ako sa dostal k profesii, pri ktorej vydržal celých jedenásť rokov. 

„Vyhovovala mi časová flexibilita a tešila ma spätná väzba od klientov. Bola to pozitívna životná etapa, počas ktorej som spoznal kopec skvelých ľudí,” hovorí. Pohodu mu však narušila pandémia, kedy cez lockdown zatvorili všetky posilňovne. Ján zistil, že trénovanie online mu nevyhuje.  „Nemám ho rád, nie som ten typ. Potrebujem byť pri ľuďoch, vidieť ich z viacerých uhlov, naladiť sa na ich energiu a tak,” opisuje.

Pandémia ho vrátila pred monitor

„Webová prezentácia bola vždy súčasťou mojej profesie a ja som tvorbou webov trávil čas veľmi rád. Nie vždy sa to odrazilo na kvalite výsledku, ale zábava to bola,“ poznamenáva Ján a upresňuje: „Nešlo o nič prevratné, skladal som stránky väčšinou pomocou šablón vo wordpresse. Občas bolo fajn si tam pridať nejaké vlastné CSS. Kvôli tomu som začal googliť a sledovať videá o tvorbe stránok. Onedlho som si stiahol VS Code a začal skúšať písať niečo od základov,” dodáva.

Práve toto nadšenie zohralo rolu, keď Ján počas pandémie začal premýšľať o zmene. „V tom čase sa stretlo viac vecí. Po možnosti robiť na diaľku som pokukoval už dlho, hlavne počas mojich pobytov v zahraničí,“ vysvetľuje. Ako ďalej dodáva, trénovať začal kedysi začal s tým, že to bude robiť až dovtedy, pokiaľ sa nerozhodne, čo ďalej. 

Honza sa rozhodol pre kurz v Green Fox Academy a naučil sa programovať od základov.

Programátor, ktorý s chuťou rieši problémy

Po zvážení všetkých možností našiel na internete vhodný programovací kurz. „Narazil som na Green Fox Academy a tá ma zaujala sympatickou prezentáciou, ucelenými informáciami a taktiež spoluprácou s firmami, ktoré absolventov následne zamestnávajú.” dodáva.

Do bootcampu nastúpil s tým, že sa naučí programovať, čo mu otvorí dvere do IT odboru. Ján absolvoval online kurz zameraný na Javu a v jeho projektovej fáze sa neskôr venoval C#. „Kurz bol super a ľudia z Green Fox Academy sú skvelí, ochotní a nápomocní.” V priebehu kurzu spoznal viacero mentorov, vyzdvihol mentora Lukyho: „Je až neľudsky trpezlivý a informácie ďalej študentov učí vstrebateľnou formou.”

„Programovanie je skvelá zručnosť, ktorú by mal aspoň do nejakej miery skúsiť každý. Má totiž presah do života.”

Napriek tomu, že Honza zo začiatku nebol ani zďaleka nadšencom počítačov, teraz to už vidí úplne inak. „Programovanie je skvelá zručnosť, ktorú by mal aspoň do nejakej miery skúsiť každý. Má totiž presah do života” myslí si a pokračuje: „Človek sa pri ňom naučí sústrediť na riešenie a nie na problém. Väčší problém si rozdelí na malé uskutočniteľné kroky a tie postupne plní. Je to dobrá škola, ako sa nenechať zahltiť.”

Aj keď aktuálne trávi Ján najviac času programovaním, tak nezabúda ani na pohyb. Venuje sa thajskému boxu, lezeniu na skalách či prechádzkam v prírode. „Ja toho však moc nenasedím. Pri notebooku väčšinou ležím na bruchu na podlahe alebo som zložený v kresle v nejakej zvláštej pozícií,” smeje sa a uzatvára rozprávanie.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?