Absolvoval Green Fox, dnes pracuje pre jeden z najúspešnejších startupov na svete

Publikovaný:
26. 9. 2023

Kedysi v bootcampe študoval, teraz sa tam vracia ako expert. „Treba si nastaviť rastové myslenie a neustále rozvíjať svoje schopnosti,“ radí James Tang všetkým juniorom, ktorí sa chcú presadiť v IT. On sám sa toho držal a dnes je vývojárom v jednom z najúspešnejších fintech startupov na svete. V spoločnosti SEON vyvíja systémy, ktoré sú schopné odhaliť pochybné peňažné transakcie a zabrániť podvodom.

Absolvoval Green Fox, dnes pracuje pre jeden z najúspešnejších startupov na svete

Aká je Vaša hlavná špecializácia?

Ako webový vývojár sa zameriavam skôr na frontend. Pracujem na množstve projektov, od vytvárania efektných webových aplikácií s množstvom dát až po customizáciu webových komponentov, ktoré sa riadia dizajnovým systémom. Robím ale napríklad aj jednoduché webové stránky, na ktorých predstavujem svetu nové produkty a ich funkcie. Práca je to rozmanitá, vyžaduje kombináciu znalostí a kreativity a to ma na nej baví!

Je ešte niečo, čo vás baví najviac? 

Určite všestrannosť. Vývoj webu totiž ponúka veľkú flexibilitu, pokiaľ ide o projekty, na ktorých môžete pracovať, ako aj odvetvia, v ktorých sa môžete uplatniť. Technológie sa vyvíjajú veľmi rýchlo a to vás udržuje v strehu. Stále sa musíte učiť a rozvíjať svoje znalosti. Práve všestrannosť má vplyv na to, že práca je pestrá a každý projekt je unikátny. Kladie pred vás nové výzvy a otvára vám nové príležitosti.

Spomeniete si na svoje začiatky v IT? Aká bola vaša prvá práca?

V mojom prípade všetko začalo v Green Fox Academy pred viac ako štyrmi rokmi. Tam som získal základy. Po dokončení kurzu som nastúpil ako junior softvér developer do nadnárodnej investičnej spoločnosti v Budapešti. Práve tam som sa posunul najviac. Prvý projekt, na ktorom som sa podieľal, bol celkom zaujímavý. Mal zložité dátové štruktúry a niektoré efektné funkcie. Patrilo medzi ne napríklad viacúrovňové filtrovanie. Okrem iného sme mali za úlohu, aby aplikácia fungovala hladko v rôznych regiónoch a jazykoch. Skutočnou výzvou bol ale existujúci kód, ktorý sa musel upraviť. Zažil som, aké to je vylepšovať a udržiavať súčasný kód. Pritom som pochopil reaktívne programovanie a zložitejšie vzorce správy stavu.

V súčasnej dobe pracujem ako softvérový vývojár v spoločnosti SEON, ktorá svojim klientom poskytuje riešenia týkajúce sa prevencie online podvodov. Moje úlohy sú veľmi rozmanité. Okrem práce na webových stránkach firmy mám na starosť aj správu zákazníckych dát a riešenie fakturácie. Náš ďalší veľmi zaujímavý projekt zahŕňa prispôsobenie webu pomocou systému správy obsahu (CMS).

Aké náročné bolo presadiť sa v IT? Čo by mal podľa vás ovládať junior? 

Musím priznať, že cesta do IT pre mňa nebola vôbec ľahká. Bol som ale odhodlaný a rozhodnutý, že sa v tomto fascinujúcom odbore budem učiť a postupne rásť. Bootcamp Green Fox Academy mi pomohol nájsť správny smer a bol dobrým odrazovým mostíkom. Vďaka nemu som sa mohol ponoriť do programovacích jazykov, preskúmať frameworky a ich knižnice. Naučil som sa tiež čeliť výzvam a prijímať ich.

Myslím, že najdôležitejšou vecou, ktorú by mal junior programátor mať, je rastové myslenie. Musí pochopiť, že jeho schopnosti a zručnosti je dôležité neustále rozvíjať a zlepšovať. To docieli pomocou obetavosti, tvrdej práce a neustáleho učenia. Green Fox dá v tomto ohľade študentom dynamiku, ale je nutné, aby si ju udržali a posúvali sa neustále dopredu. Mali by byť vždy zvedaví, skúšať rôzne veci a posúvať svoje hranice. Odmena za to totiž môže byť neuveriteľná.

V rámci spolupráce s Green Fox Academy budete mať prednášku pre študentov na tému Design Patterns. O čom budete hovoriť?

Počas svojej kariéry vývojára som zistil, že čím viac rozumiem návrhovým vzorom (tzv. design patterns), tým rýchlejšie sa dokážem zorientovať v masívnych základniach kódu a prísť s riešením, ktoré nám ušetrí veľa času. Je to ako mať mapu v zložitom labyrinte. Vďaka nej zrazu všetko začne dávať väčší zmysel.

Kto by totiž nepoznal tie hodiny, ktoré strávil rozmotávaním starých kódových základní. Verte mi, že rozpletať chaotický kód môže byť rovnako zábavné ako blúdiť koreňovým kanálom. Koľkokrát som si hovoril, že jeho tvorcovia museli mať veľmi zvláštny zmysel pre humor, že po sebe zanechali taký neporiadok. Presne to boli okamihy, keď som si povedal, že ja taký nikdy nebudem. Nechcem, aby si raz niekto kvôli môjmu kódu trhal vlasy. Pokiaľ to niekto vidí rovnako ako ja, tak by mal brať návrhové vzory vážne. Nikdy totiž neviete, kto bude váš kód čítať v budúcnosti. A určite nechcete, aby si vás pamätal ako autora „toho šialeného bordelu“.

Prečo je táto téma pre vývojárov dôležitá?

Návrhové vzory sa učíte stále. Je to neustály proces, ktorý je súčasťou kariéry programátora. Nikdy nie je príliš skoro s nimi začať a bez ohľadu na to, ako ste pokročilí, vždy sa máte čo učiť. Povedomie o nich a neustále učenie je prínosné nielen pre vás, ale aj vašich kolegov vývojárov. Návrhové vzory vám umožňujú štruktúrovať kód spôsobom, ktorý je pre väčšinu vývojárov ľahko zrozumiteľný. Pomôžu vám tiež predísť zmätkom, keď sa po niekoľkých mesiacoch vrátite k svojmu vlastnému kódu a snažíte sa pochopiť, prečo ste niečo napísali určitým spôsobom.

Jednoducho povedané, porozumenie návrhovým vzorom je mocný nástroj, ktorý podporí váš profesijný rast. Je to základná zručnosť, ktorá zlepší spoluprácu vo vašom tíme a pomáha znížiť technický dlh. Preto je nevyhnutné, aby vývojári vo všetkých fázach venovali čas učeniu a aplikácii návrhových vzorov.‍

Prečo ste sa rozhodli spolupracovať s Green Fox Academy? 

Chcel som zdieľať svoje znalosti so študentmi a tiež niečo tejto komunite vrátiť. Zároveň je pre mňa dôležité odovzdať študentom určité hodnoty. Verím, že zdieľanie mojich skúseností bude prínosné tak pre nich, ako aj pre mňa. Umožní mi to porovnať si veci v hlave, znova ich prehodnotiť a hlbšie im porozumieť. Je totiž preukázané, že práve odovzdávanie znalostí je jedným z najlepších spôsobov, ako si ich človek môže upevniť a ja sa mám v IT stále čo učiť. Navyše mi príde super, že sa stretnem s ľuďmi, ktorí sú v rovnakej situácii ako ja kedysi. Majú rovnaký zápal, nadšenie a možno aj obavy, ktorým som čelil aj ja.

V čom vidíte najväčší prínos prednášok expertov z praxe pre študentov?

Počas môjho štúdia v Green Fox Academy som si všimol, že študenti s osobnými väzbami na profesionálov z praxe, či už vývojárov mali v rodine alebo medzi priateľmi, mali všeobecne vyššie sebavedomie a jasnejšiu predstavu o svojej kariére v IT. Ostatných často sužovala úzkosť prameniaca z neistoty ohľadom budúcnosti. Práve v takýchto prípadoch by mohli pomôcť prednášky expertov. Študentom ponúknu spojenie so svetom IT, vďaka nim si ujasnia svoje očakávania a porozumejú príležitostiam, ktoré sa pred nimi otvárajú. Okrem toho si myslím, že tieto prednášky zvýšia šance absolventov Green Fox Academy na to, aby v odbore uspeli a vynikli.

James Tang

Do IT sa dostal vďaka rekvalifikácii v bootcampe Green Fox Academy. Predtým pracoval v bankovom sektore ako corporate account manager. Avšak vždy ho lákalo navrhovanie digitálnych zážitkov a systémov. Svoj sen o práci a kariére v IT si splnil po absolvovaní kurzu Junior programátora/ky. Od chvíle, keď prevzal certifikát, uplynulo 4,5 roka. Dnes je James vývojárom v medzinárodne uznávanom a úspešnom fintech startupe SEON. V rámci spolupráce s GFA bude mať prednášku pre študentov na tému Design Patterns.

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?