Cestu do IT sveta si skrátil, dnes pracuje pre svetovú firmu ako junior programátor

Publikovaný:
25.11.2021

Informatika ho bavila už na gymnáziu a po skúsenostiach z vysokej školy sa jej rozhodol venovať naplno. „Nechcel som však čakať ďalších päť rokov,” hovorí Michail Richardson. Po jednom semestri si cestu do IT skrátil. Prihlásil sa do kurzu Junior programátora a dnes pracuje ako back-end vývojár pre platformu Microsoft Dynamics 365 v spoločnosti Accenture. A pýši sa aj tým, že je prvým absolventom Green Fox Academy na Slovensku.

Cestu do IT sveta si skrátil, dnes pracuje pre svetovú firmu ako junior programátor


Prvé spomienky na IT má Michail spojené so základnou školou. „Informatiku sme mali už na prvom stupni a zoznamovali sme sa s maľovaním či textovým editorom,” spomína. Zo základnej školy prešiel rodák z Trenčína na osemročné gymnázium so zameraním na matematiku a informatiku.

Aj keď ho už v tom čase IT bavilo, ďalej sa mu nevenoval. „Po maturite som potreboval vyriešiť svoju finančnú situáciu a nastúpil som preto do práce,” vysvetľuje Michail a dopĺňa: „Nechcel som študovať vysokú školu a zostať bývať u rodičov. ”

Pár zastávok pred vstupom do IT sveta

Počas gymnázia brigádoval v miestnej reštaurácii ako čašník a neskôr začal pracovať ako barman v koktail bare. „Miešať kokteily ma bavilo, ale chcel som začať robiť niečo bližšie k technike, ktorá ma zaujímala oveľa viac,” uvádza. A tak začal pracovať ako predajca v Telekome. 

Práve u telekomunikačného operátora videl Michail príležitosť a začal spriadať plány, ako sa dostať na vyššiu pozíciu. Prihlásil sa preto na vysokú školu. Vybral si diaľkové štúdium manažmentu na Fakulte riadenia a informatiky na Žilinskej univerzite.

„Dúfal som, že keď získam titul, pomôže mi v kariérnom raste vo firme. Lenže úloha manažéra ma neoslovila,” krčí ramenami a dodáva: „Naopak, informatika ma zaujala oveľa viac. Pripomenula mi, ako veľmi ma bavilo programovanie na gymnáziu. Uvedomil som si, že toto je smer, ktorý sa chcem vydať.” 

Michail, ktorý dnes pracuje ako back-end vývojár pre platformu Microsoft Dynamics 365 v Accenture.


Stačil jeden semester a Michail v tom mal jasno. „Vďaka základom programovania sa vo mne opäť prebudila vášeň pre informatiku, ktorú som mal na strednej škole,” popisuje zlomový okamih, kedy sa rozhodol zmeniť svoje profesijné smerovanie. „Nechcel som čakať ďalších päť rokov, kým skončím školu. Začal som tak hľadať vhodný kurz, ktorý by mi pomohol dostať sa do IT.”

Skratka do IT

Michail starostlivo „googlil” na internete a porovnával rôzne kurzy programovania. „Niektoré boli na pár hodín, iné pre ľudí, pre ktorých je programovanie skôr záľubou. Pre rekvalifikáciu mi prišiel najvhodnejší bootcamp Green Fox Academy, kde som sa rozhodol pre večerný/víkendový kurz," vysvetľuje.

„Hľadal som kurz, ktorý ma dostane na takú úroveň, že budem schopný nájsť miesto v IT. Dúfal som, že ma v bootcampe naučia všetko potrebné na to, aby som zvládol naprogramovať jednoduchšiu aplikáciu. Tak som si chcel čiastočne vyskúšať, čo obnáša každodenný život programátora a ako to vyzerá v praxi.”


Prvé dva moduly sa Michail venoval Jave a v projektovej fáze potom jazyku C#, pretože sa viac približuje k programovaniu hier, čo ho láka. „Po pár týždňoch som sa utvrdil v tom, že ma programovanie baví. Takže keď došlo v práci ku zmenám, dal som výpoveď, pustil som sa do kurzu naplno a prestúpil som do Super intenzívneho kurzu,” stojí si za svojou voľbou rodák z Trenčína, ktorý, ako už meno napovedá, má korene v Ázii, ale aj v Británii. 

„Bootcamp predčil moje očakávania. Medzi najväčšie výhody patrí jednoznačne komplexnosť celého kurzu. Všetko sa berie od základov a osnovy majú nastavené systematicky tak, aby to človek zvládol, aj keď nemá žiadne znalosti z programovania. V rámci projektového modulu, kde v menšom tíme programujete vlastnú aplikáciu, si vyskúšate aj simuláciu pracovného prostredia, čo som ocenil v súčasnom zamestnaní.

Veľkou výhodou sú taktiež workshopy zamerané na tréning mäkkých zručností, no a v neposlednom rade je výhodou aj garancia umiestnenia do zamestnania, kde potom zúžitkujete všetko, čo ste sa na kurze naučili,” opisuje Michail.

Michail pri fotení kampane pre Green Fox Academy.

Ako ďalej dodáva, kurz si vyžaduje množstvo času, dokonca viac, ako si myslel. „Je potrebné sústrediť sa a systematicky sa pripravovať každý deň, ale bolo úžasné vidieť výsledky a pokroky, ktoré som robil. Za tú námahu to stojí!” 

Cieľ na jeho ceste za kariérou má jasný

Hneď po skončení kurzu Michail absolvoval dva pohovory do partnerskej firmy Accenture, s ktorou Green Fox Academy spolupracuje. Jeden do košickej pobočky na pozíciu vývojára pre platformu ServiceNow a druhý do bratislavskej pobočky na Microsoft Dynamics 365.

„No a tým, že celý projektový modul som absolvoval v jazyku C#, ktorý je potrebný práve na Microsoft platformu, tak som neváhal a aktuálne som súčasťou tímu v Bratislave,” vysvetľuje a dodáva, že pracuje na diaľku z domu.

Prvé mesiace v novej firme na pozícii junior programátora opisuje ako zaujímavé a vydarené. Michail si prešiel školeniami potrebnými k platforme Microsoft Dynamics 365 a bol začlenený do jedného z tímov, kde sa pomaly učí, ako prebieha práca na skutočnom projekte pre klienta. 

A čo jeho ciele do budúcnosti? „Určite by som sa rád stal senior programátorom a možno časom aj lídrom úspešného tímu,” uzatvára.


PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Už 20 absolventov bootcampu naštartovalo svoju novú kariéru v Accenture

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

-AŠ, VB-


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?