Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Publikovaný:
25.11.2021

Zladiť rodinu, prácu a svoje sny je veľakrát nadľudský výkon. Ale ako nám ukázala Jiřina Kopsová, všetko ide, keď sa chce a máte pomoc okolia. „Nikdy by som si neverila, že sa stanem programátorkou,” smeje sa bývalá HR špecialistka. Ale dokázala to! Vďaka kurzu Junior programátora od Green Fox Academy zmenila svoju profesiu a život a inšpirovala množstvo ďalších žien. Jednoducho, na to, aby sa človek „vrátil do školy” a išiel si za svojim cieľom nie je nikdy neskoro. Ten svoj si Jiřina splnila a dnes pracuje ako vývojárka pre platformu ServiceNow v spoločnosti Accenture.

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Jiřina si vyskúšala viac odborov a zamestnaní. „Najviac rokov som strávila v logistike,” začína rozprávať svoj príbeh. Počas materskej a rodičovskej dovolenky sa okrem starostlivosti o rodinu začala venovať neziskovému sektoru a viedla rodinné centrum. „Keď prišiel čas na návrat do zamestnania, tak som hľadala prácu s dobrou pracovnou dobou, ktorá pôjde skĺbiť s výchovou malých detí,” pokračuje. Toto kritérium ju priviedlo do personálneho a účtovníckeho oddelenia či administratívy, ale dokonca aj na radnicu. Lenže deti rástli a Jiřina cítila, že by radšej robila niečo, čo ju bude napĺňať oveľa viac. 

Pomoc partnera a detí bola dôležitá

„Keď som sa dozvedela o kurze Junior programátora, ktorý organizuje Green Fox Academy, tak som neváhala,” vysvetľuje. Bolo to presne to, o čom som premýšľala. Na rad prišla rodinná porada. „Spýtala som sa priateľa, či mi pomôže a dokáže sa postarať o deti, keď ja budem v bootcampe a domov sa budem vracať neskoro,” spomína. „Povedal, že áno a išlo mu to výborne. Deti sa čudovali, že ich mama bude tiež chodiť do školy, ale vysvetlila som im, že to čaká aj ich a že sa budú musieť rovnako učiť celý život.” 

Bolo rozhodnuté. Priateľ sa začal viac starať o deti a tie sa naučili chodiť do školy samé. V siedmich a deviatich rokoch samostatne navštevovali aj krúžky v meste. „Vlastne sú radi, brali to tak, že sú starší a ich mama ich už nevodí všade za ruku,” prezrádza Jiřina a jedným dychom dopĺňa: „Ale keby som mala flexibilnú prácu, tak by som ich vodila ešte nejaký čas.”

Jiřina počas prvého dňa prezenčného kurzu Junior programátora


IT bolo pre ňu vždy lákadlom

Či má meniť odbor, nebolo pre Jiřinu zložité rozhodovanie. „Svet IT ma lákal vždy. Počítače ma bavili už na strednej škole, keď sme brali basic. Zostala som pri nich aj na vysokej. Študovala som zároveň VŠE v Prahe a matfyz,” spomína a ďalej hovorí: „Lenže túto kombináciu som dlho nevydržala. Na matfyze sme mali iba jeden predmet o IT a to raz za týždeň, zvyšok bola matika. Dala som preto prednosť ekonomickej škole. Aj napriek tomu ma IT lákalo naďalej.”

Ďalším dôvodom na zmenu profesie bol partner. „Bavilo ma, čo rozprával o svojej práci a chcela som to vyskúšať tiež,” nadšene rozpráva Jiřina. Doma tak mali naraz s priateľom, ktorý robí testera, veľa spoločných tém na rozhovory. „Veľa sme preberali, čo sa učím na kurze a čo robí on v jeho práci. Ovláda Javu a na začiatku kurzu mi radil.

„Časom som sa dostala na úroveň, kde už nerozumel a len počúval,” spomína na priebeh bootcampu. Aj keď počas rekvalifikačného kurzu prežila občas ťažšie chvíle, nikdy o svojom kroku nepochybovala: „Neoľutovala som ani minútu. Naučila som sa programovať a splnila si tak jeden sen.”

„Neoľutovala som ani minútu. Naučila som sa programovať a splnila si tak jeden sen.”


Práca snov v prestížnej firme

Krátko po absolvovaní programovacieho bootcampu nastúpila Jiřina do spoločnosti Accenture. V tejto veľkej nadnárodnej firme pracuje na pozícii ServiceNow developer. „Pracujem s platformou, ktorá spája kód už s predvytvorenými funkciami. Ja konkrétne pomáham veľkému nadnárodnému klientovi s migráciou dát na cloud a venujem sa aj správe databáz,” upresňuje. 

Aby v práci uspela, musela sa Jiřina naučiť pracovať s inou technológiou, na akú bola zvyknutá. Avšak táto zmena nebola až tak náročná. „Prechod z klasického kódovania na low-code je veľmi jednoduchý, naopak by to bolo asi náročnejšie,” usmieva sa a upresňuje: „Klasické kódovanie je o ručnom písaní kódu od A po Z. Platformy low-code dávajú možnosť ‚naklikať’ si veľa vecí pomocou grafických nástrojov priamo v platforme. To zvládne aj človek, ktorý neprogramuje, ale samozrejme pozná procesy,” poznamenáva. 

Ako ďalej dodáva, písanie klasického kódu sa využíva v low-code väčšinou pri špecifických úpravách platformy pre potreby zákazníka. Tento prístup tak predstavuje rýchlejšiu a efektívnejšiu cestu, ako dosiahnuť výsledky.” 

Nová technológia Jiřinu nadchla. „Na low-code ma baví to, že mi umožňuje vyhnúť sa pre mňa nudnému kódovaniu. Avšak rovnako ako klasické kódovanie, aj low-code je veľmi široký odbor, takže sa mám stále čo učiť.” Podľa Jiřiny je low-code ideálny pre ľudí, ktorí radi pracujú na menších a kratších úlohách a chcú za sebou rýchlo vidieť výsledky svojej práce.

Kolegovia z celého sveta v jej obývačke

Na prvý pohľad na sympatickej blondínke vidieť, ako ju jej profesia baví. „Mám svoju prácu rada a kurz v Green Fox Academy bol skvelý nápad,” potvrdzuje a pochvaľuje si právu v spoločnosti Accenture. „Mám možnosť absolvovať školenie, získavať certifikácie a môžem sa tak ďalej rozvíjať v odbore. Veľmi sa páči firemná kultúra a to, ako sa sa tu ľudia k sebe správajú navzájom,” nadšene opisuje a pokračuje: „Na projekte pracujem s kolegami z celého sveta a mám tak možnosť spoznávať zaujímavých ľudí, napriek tomu, že pracujem z domu.” 

A práve home office bol jednou z výhod, na ktorú sa tešila. Vďaka nemu totiž zvládne skĺbiť svoju rolu matky oveľa jednoduchšie. 

Jiřina tak od rekvalifikácie získala presne to, čo očakávala. „Práca programátorky a konkrétne pozícia, ktorú robím, dokonca prekonala moje očakávania. Stále a baví a ako bonus mám skvelých kolegov. Stále sa môžem učiť niečo nové a zdokonaľovať sa,” spokojne uzatvára rozprávanie. 

Poznámka: Jiřina absolvovala prezenčný kurz Junior programátora a bola súčasťou triedy nesúcej názov Vulpes

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Už 20 absolventov bootcampu naštartovalo svoju novú kariéru v Accenture

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

-AŠ, VB-

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?