Poznáme najžiadanejšie profesie súčasnosti! Je medzi nimi tá vaša?

Publikovaný:
21.10.2020

Každoročne sa zostavujú rebríčky povolaní, o ktoré bude najväčší záujem ten daný rok. V roku 2019 mali vládnuť profesie správcov nehnuteľností, full stack softvér developerov a marketingových riaditeľov. Príchod koronavírusu však všetko zmenil. Realita je úplne iná, než aké boli predpoklady. Marketing namiesto výslnia zažíva jedno z najhorších období od finančnej krízy. Jedinou istotou je tak IT.

Poznáme najžiadanejšie profesie súčasnosti! Je medzi nimi tá vaša?

K ďalším najviac postihnutým profesiám patrí kníhkupectvo, o čo klesol záujem o 87%. V gastronómii je prepad o 83%. Rovnako zle sú na tom optici, vychovávatelia či trebárs predavači gurmánskych jedál a ingrediencií. Ak by sa mali vybrať výherné profesie roka, potom to sú jednoznačne hygienici a ďalší odborníci v oblasti verejného zdravotníctva. Teda odbor, ktorý bol do jara tohto roku na toľko neatraktívny, že nájsť v ňom expertov, ktorí by doplnili chýbajúce čísla, je skoro nadľudskou úlohou. Epidémia však tiež vyvolala zvýšenú potrebu ľudí v retailu a skladoch.


IT rastie rok čo rok o stovky percent

Jediným odvetvím, ktorý príchod COVID-u nepoznamenal, je IT. Dopyt po odborníkoch bol pred ním a je aj teraz. Podľa niektorých štatistík dopyt dokonca stúpol celosvetovo o 33% a voľné pozície propagovali jedny z najvyšších platov vôbec. Nemožno sa čudovať, boli to práve ajťáci a programátori, ktorí udržali mnoho firiem v chode a pomohli im zvládnuť prechod do online režimu.

Hoci sa predpokladaný rebríček najžiadanejších profesií doslova otriasol, tak minimálne IT pozície sa udržali. Full stack developerom bol prisudzovaný medziročný rast o 176% a UX dizajnérom o 150%. Mimochodom vlani dopyt po programátoroch vyskočila o 572% a nad 100% bude aj v ďalších rokoch, aj počas epidémie. Najväčší záujem by mal byť o softvér developerov, odborníkov na umelú inteligenciu, big data, kyberbezpečnost a virtuálnu realitu.


Dopyt po programátoroch stále rastie


Zrýchlená digitalizácia

Tento zvýšený dopyt súvisí s nástupom automatizácie a digitalizácie. Zmeny, ktoré prebiehajú na trhu práce, koronavírus len urýchlil. Útlm niektorých odvetví prišiel tak o niečo skôr. Mnohým ľuďom preto neostane nič iného ako začať hľadať uplatnenie v novom odbore. Pri jeho výbere je dobré myslieť práve na peršpektívu a stabilitu. Oboje ponúka práve IT. Navyše rekvalifikovať sa do neho dá aj počas súčasného zamestnania, takže obavy o výpadok príjmov nie sú na mieste. Zároveň možnost online výučby z pohodlia a hlavne bezpečia domova je vítaná. Green Fox Academy navyše v rámci rekvalifikačných IT kurzov poskytuje garanciu pracovného umiestnenia inak vracia školné.

 

10 profesií, o ktoré nebol v čase pandémie záujem (pokles dopytu):

    1. Predajca kníh - 87%

    2. Vychovávateľ - 84%

    3. Pomocná sila v kuchyni - 83%

    4. Optik - 82%

    5. Špecialista produktového školenia - 80%

    6. Brand Manager - 80%

    7. Špecialista / predajca náhradných dielov - 80%

    8. Predavač pultového predaja - 79%

    9. Akustický inžinier - 78%

    10. Manažér marketingovej komunikácie - 71%

 

Online rekvalifikačné kurzy


AŠ, JG


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?