4,5 mesiaca v bootcampe mu otvorilo dvere do sveta IT. Dnes pracuje pre Sygic

Publikovaný:
30. 5. 2023

Matej hľadal kurz programovania, ktorý ho dokáže pripraviť na odštartovanie kariéry v úplne novom odbore. Jednoznačnou voľbou bol pre neho Super intenzívny kurz od Green Fox Academy. Zamakal na sebe a dnes pracuje ako React Developer pre Sygic - slovenskú IT firmu so svetovým menom. A to aj vďaka garancii zamestnania, ktorú bootcamp ponúka svojim absolventom.

4,5 mesiaca v bootcampe mu otvorilo dvere do sveta IT. Dnes pracuje pre Sygic

Ešte niekoľko mesiacov dozadu Matej ani len netušil, že ho v jeho kariére čaká tak výrazný obrat. Študent Fakulty manažmentu Univerzity Komenského sa rozhodol, že po bakalárovi ďalej v štúdiu pokračovať nebude. Lákalo ho IT a na túto cestu sa rozhodol vydať spolu s bootcampom Green Fox Academy

„Mám na to, aby som bol úspešný v IT” 

Tak zneli jeho slová, keď nám začal rozprávať svoj príbeh. Programovanie a technológie u neho vždy vzbudzovali zvedavosť, v minulosti si dokonca vyskúšal aj niekoľko bezplatných kurzov. Bol čas posunúť sa dopredu, práve preto hľadal niečo komplexnejšie, čo ho pripraví na naštartovanie kariéry v IT. 

Najprv ho zaujal Večerný/víkendový kurz, ktorý sa dá v Green Foxe absolvovať popri štúdiu alebo práci. „Keď som uvidel garanciu zamestnania, ktorú ponúkajú, tak som si povedal, že si dám prestávku od školy a idem sa intenzívne venovať programovaniu,” vysvetľuje Matej, ktorý si nakoniec zvolil Super intenzívny kurz. 

23-ročný vysokoškolák sa musel na štúdium pripraviť aj finančne. „Viem, že viacerí spolužiaci sa evidovali na úrade práce, ja som mal šťastie, lebo som bol stále študent, ale neskôr som sa prihlásil na úrad práce aj ja. Ale určite je potrebné vyhradiť si financie, keďže človek v Super intenzívnom kurze sa venuje len štúdiu,” zdôrazňuje. 

Pred štartom kurzu je potrebné absolvovať výberové konanie, ktoré je bezplatné a nezáväzné. To Matej nepodcenil a skúšal si jednoduché HTML a CSS, ale spoliehal sa na svoje schopnosti a veril, že to zvládne. (pozn. red. na úspešné absolvovanie výberového konania nie sú potrebné znalosti z programovania, testuje sa v ňom logické myslenie uchádzača, angličtinu a kognitívne schopnosti). 

A ako vyzeral pre Mateja bežný deň v Super intenzívnom kurze

„Intenzívne,” smeje sa. Napriek tomu, že víkendy majú študenti voľné, viacerí z nich sa dobrovoľne venujú programovaniu aj cez víkendy. „Boli sme ale super partia a navzájom sme si pomáhali a veľakrát sme sa stretli už hodinu pred začiatkom kurzu a rozprávali sme sa,” opisuje. 

Čítaj tiež: Daj si preplatiť časť školného od úradu práce. Povieme ti, ako na to

Absolvent Green Fox Academy si dnes kóduje budúcnosť v slovenskej firme Sygic.

Oficiálny začiatok dňa je vždy o 9:00 hod, nasleduje „material review”, kde si študenti spolu s mentorom prejdú, čo sa naučili deň predtým. Nasleduje obedňajšia prestávka a poobede študent pracuje na projekte a aplikuje v praxi to, čo sa naučil. K dispozícii pre skupinu študentov sú v tomto čase dvaja, traja mentori.

„Ak som sa na niečom zasekol alebo mi niečo nefungovalo, ozval som sa mentorovi a on ma vždy naviedol na riešenie tak, aby som to dokázal vyriešiť. Je to geniálny spôsob, dovtedy som niečo takéto v školstve nezažil a naučil som sa naozaj veľmi veľa,” dodáva. 

Aj Matej patril spočiatku medzi tých, ktorí majú pochyby o tom, že junior programátorom sa môže stať človek už za 4,5 mesiaca v kurze. „Jasné, že aj ja som si na začiatku hovoril, že štúdium bežne na školách trvá oveľa dlhšie a tu niekto hovorí o piatich mesiacoch štúdia. Aj preto bolo pre mňa náročné rozhodnúť sa, či do toho vôbec idem,” hovorí. 

Je však živým dôkazom, že to môžné je. „Na škole sa reálne učí možno hodina a zvyšok sú omáčky. V bootcampe to bolo naozaj intenzívne. Ale samozrejme, záleží od človeka, ako sa to dokáže naučiť a či má motiváciu. Ja som sa učil aj mimo kurz, vypytoval som sa, veľa som skúšal a dal som to!”

So spolužiakmi nakódovali reálnu appku

V záverečnej časti kurzu študenti pracujú na projektoch. (pozn. red. kurz má tri moduly, projektový je posledný z nich). Matej si vybral projekt, v rámci ktorého kódovali aplikáciu na predaj lístkov na vlaky a autobusy. On konkrétne pracoval na nákupnom košíku, ktorého súčasťou bola registrácia, prihlásenie a generovanie QR kódov.

„Super bolo, že z tej appky sme vedeli vygenerovať reálne lístky,” nadšene hovorí. V tíme pracoval s ďalšími spolužiakmi zo Slovenska a aj z Maďarska. „Komunikácia s nimi bola výborá, na tomto projekte som sa naučil naozaj veľa,” dodáva.

Po skončení štúdia bootcamp organizoval Tech Talent Speed Date, kde sa stretol aj so svojim zamestnávateľom.

Počas štúdia v Super intenzívnom kurze sa Matej špecializoval na full-stack. Začínal s Typescriptom, vyskúšal si základy HTML a CSS a projekt robil v Reacte a Javascripte. „Vďaka tomu si ma vybrali aj do Sygicu -  partnerskej firmy Green Fox Academy.”

Počas Tech Talent Speed Date (pozn. red. podujatie, ktoré po skončení kurzu organizuje pre absolventov bootcamp a spája ich s partnerskými firmami) im Matej odprezentoval aplikáciu, na ktorej pracoval aj so spolužiakmi, a boli nadšení. 

„Zo Sygicu sa mi ozvali hneď na druhý deň po udalosti, z čoho som mal naozaj radosť. Pár dni na to ma pozvali ku nim do kancelárie. Čakal som, že budú nasledovať ďalšie kolá pohovorov, ale technické otázky sa ma pýtali už počas Tech Talent Speed Date. Predstavili mi projekt, ukázali ich priestory, kde pracujú a začal sa plniť môj kariérny sen,” opisuje.

Na pracovné pohovory študentov už počas kurzu pripravuje aj samotný bootcamp. Matej absolvoval niekoľko tréningov, vďaka ktorým bol pripravený na otázky od firiem. „Pripravujú nás na ne skúsení ľudia z praxe, takže to je veľké plus. Vedel som odpovedať na všetko a aj v Sygicu ma potom pochválili.” 

A čo by poradil všetkým, ktorí ešte nad štúdiom v Green Fox Academy váhajú? „Urobiť rozhodnutie, že sa prihlásim, bolo pre mňa najťažšie. Ale jednoznačne najlepšie, aké som kedy spravil,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Z taxikára Gaba sa stal junior programátor, pracuje ako dátový inžinier pre Accenture

Do IT ho priviedla láska k športu. Vďaka Green Foxu dnes pracuje v 365.banke

Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef naučil všetko od úplných základov

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?