Z taxikára Gaba sa stal junior programátor, pracuje ako dátový inžinier pre Accenture

Publikovaný:
23. 3. 2023

V túžbe po vysnívanej kariére ho brzdila nedôvera, že sa raz môže stať programátorom. Mladík zo Sniny je však dokonalým príkladom toho, že keď človek začne na sebe makať a nevzdáva sa, úspech dorazí. Vďaka bootcampu od Green Fox Academy pracuje po úspešnom absolvovaní Super intenzívneho kurzu ako Junior Data Engineer v partnerskej firme Accenture.

Z taxikára Gaba sa stal junior programátor, pracuje ako dátový inžinier pre Accenture

Pred štúdiom v bootcampe pracoval vždy pozitívne naladený Gabriel zo Sniny ako taxikár. Dlhodobo uvažoval o tom, že je ideálny čas vytvoriť si zázemie a nájsť si prácu, v ktorej bude môcť napredovať. O štúdiu informatiky uvažoval už dlho predtým, ale nakoniec si vybral geotechniku v Košiciach. Vysokú školu mohol absolvovať aj popri práci, a tak bolo rozhodnuté. V tom čase nastúpila pandémia a štúdium nachvíľu odložil. Túžby po úspešnej kariére sa však nevzdal. 

„Môj sused Tomáš mi povedal, že sa plánuje prihlásiť do bootcampu Green Fox Academy. A vtedy mi zasadil chrobáka do hlavy,” smeje sa. Gabo o tom povedal svojej priateľke, ktorá ho v jeho plánoch podporila a povedala mu, aby sa prihlásil do výberového konania do kurzu. „Do ničoho som v živote nedal toľko energie, ako do toho, aby som ním úspešne prešiel. A podarilo sa,” spokojne opisuje. 

Makal na sebe od rána do večera

Mesiac predtým, ako nastúpil do bootcampu, sa sám začal učiť HTML a CSS. Gabriela čakal Super intenzívny kurz (pozn. red. výuka prebieha každý pracovný deň od 9:00 do 18:00 počas 4,5 mesiaca), a tak sa začal postupne chystať na to, že na sebe bude musieť makať od rána do večera. „Začal som sa nastavovať na systém, že ráno vstanem a venujem sa štúdiu. Prispôsobil som si izbu, potom začal kurz a už to išlo. Makal som každý jeden deň, voľné som mal iba nedele. Úplne ma to dostalo a veľmi mi na tom záležalo.” 

Čítaj tiež: Daj si preplatiť časť školného od úradu práce. Povieme ti, ako na to

Gabriel vedel, že ho čaká náročná cesta, ale povedal si, že to zvládne. „Keď som sa rozhodoval, ktorý kurz si vyberiem, voľba bola jasná. Vedel som, že Super intenzívny kurz bude ťažšia cesta za kariérou junior programátora, ale bol som pripravený na sebe makať,” dodáva. Sympatický mladík si chcel zároveň sám sebe dokázať, že to zvládne. Vždy si totiž myslel, že na to, aby sa stal programátorom, nemá. Nakoniec bol jeden z najlepších študentov v kurze. 

Dátové inžinierstvo ho chytilo za srdce

Gabriel v kurze začínal s Javascriptom a myslel si, že rovnako ako v prvej fáze výučby, tak aj v druhej, bude pokračovať s front-endom. Do cesty mu však prišiel dátový inžiniering. A aj keď v tom čase o ňom veľa nevedel, zaujímalo ho to čoraz viac. „V tej dobe som už vedel, že samotné programovanie mi ide, tak prečo to neskúsiť. Povedal som si, že rád by som riešil úlohy, ktoré sa týkajú dát, transformácií, atď,” vysvetľuje. 

Gabriel počas pohovoru na Tech Talent Speed Date v novembri minulého roku.

Počas štúdia pracoval s obrovskými dátami, čo vyžadovalo znalosti v SQL, prácu s DBT a Airflow. „Napríklad v projektovej fáze kurzu sme dostali obrovský dataset z 30 firiem, s ktorým sme sa museli naučiť pracovať. Bolo to náročné, ale bavilo ma to.” 

Gabriel vyzdvihuje aj mentorov, ktorí ho sprevádzali počas celého kurzu a naviedli ho správnou cestou, keď sa náhodou „stratil” v kóde. 

„Vždy nám vedeli povedať, čo je podstatné a čo je potrebné vedieť, čo by som sa pravdepodobne nikdy sám nenaučil, resp. by to trvalo oveľa dlhšie. Plusom toho, že som sa prihlásil do kurzu, bola aj samotná komunita Green Fox Academy. Keby som sa to mal učiť sám, asi by to nefungovalo. Mám kamaráta, ktorý sa učil programovať sám dva roky a potom ďalšie dva mu trvalo, kým si našiel prácu. Toto je ďalšia výhoda bootcampu.” 

Vysnívaná práca prišla pár týždňov po kurze

Gabo úspešne skončil kurz a čakali ho pohovory do partnerských firiem bootcampu. V tom čase sme v bratislavskom Green Fox Academy organizovali Tech Talent Speed Date (pozn. red. udalosť, v rámci ktorej študenti absolvujú krátke pohovory s našimi partnerskými i nepartnerskými firmami). Gabo sa zapáčil jednej z firiem, ktorá ho po krátkom pohovore následne pozvala do výberového konania. 

„V Accenture som absolvoval dve HR kolá a psychometrické testy, kde sledovali moje premýšľanie a rozhodovanie sa. Nasledovalo technické kolo a o dva týždne mi dali vedieť, že ma berú,” nadšene rozpráva. 

Gabriel pracuje pre košickú pobočku medzinárodnej firmy Accenture ako Junior Data Engineer. Svoju vysnívanú prácu vykonáva z domu, ale pravidelne, podľa potreby, sa stretáva aj s kolegami z kancelárie.

A čo by odkázal všetkým, ktorí sa plánujú prihlásiť do bootcampu? „Ja som sa musel pobiť najviac s tým, aby som o sebe nepochyboval. Nikto vám nepostaví hranice, iba vy sami. Pustite sa do toho a dajte do toho všetko,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Do IT ho priviedla láska k športu. Vďaka Green Foxu dnes pracuje v 365.banke

Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef naučil všetko od úplných základov

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?