HR človek išiel do IT. Videl, ako firmy zápasia o programátorov.

Publikovaný:
03.03.2019

Päť rokov pôsobil ako recruiter, kedy zháňal zamestnancov pre svojich klientov. Teraz Ján na vlastnej koži zažíva, čo znamená patriť medzi najžiadanejšie odborníkmi na trhu. Kritický nedostatok programátorov totiž núti HR pracovníkov skúšať najrôznejšie taktiky lovu. "Nad ponukami, čo dostávam, sa bavím," hovorí s úsmevom kedysi sám elitný recruiter.

HR človek išiel do IT. Videl, ako firmy zápasia o programátorov.

Do radov náborárov ho priviedla vlastne náhoda. "Keď som sa pred piatimi rokmi vrátil späť do Čiech po roku strávenom v USA, tak som hľadal prácu v odbore, ktorý som robil na škole," spomína absolvent VŠE a majiteľ bakalárskeho titulu z odboru Národného hospodárstva a ďalej rozpráva: "Išiel som na pohovor do personálnej agentúry a tam som sa im natoľko páčil, že mi ponúkli, aby som pracoval pre nich. "

Slovo dalo slovo a tento ukecaný mladík, ktorý to vie s ľuďmi, nastúpil do jednej z popredných personálnych agentúr v krajine. "Keď som tam bol nejaké štyri roky, začal som mať pocit, že to nie je to pravé orechové a že by som chcel niečo zmeniť," priznáva Ján.

Najlepší obchodníci sú recruitery z personálnych agentúr

"Nábor nie je ľahká a rozhodne to nie je závideniahodná práce. Dnes ani pred štyrmi rokmi, "líči rodák z Ústí nad Labem a dopĺňa:" Je to čistý obchod. Recruitment nemá s HR nič spoločné. Zháňate firmy, ktoré chcú zamestnancov, a hľadáte ľudí, ktoré potrebujú prácu. Vlastne stále niekoho prehovárate a ukecáváte. "

"Podľa mňa sa z recruiterov z personálnych agentúr rodia najlepší obchodníci," je presvedčený Honza a podrobnejšie vysvetľuje: "Predávate tam firmám ľudí, uchádzačom príležitosti a ponúkať musíte možnosti aj svojim vlastným kolegom. Od nich totiž potrebujte, aby vám aj oni dávali tipy na konkrétneho zamestnanca. K tomu je potrebné predať agentúru ako takú. Je to sales krížom - krážom. "

Ponuka, čo sa neodmieta

A práve obchod Jána moc nebavil. Tak sa postupne začal obzerať po niečom inom. "Počítače ma vždy bavili a logické myslenie mám tiež celkom dobré. Začal som teda pokukávať po IT. Hľadal som nejaké kurzy, ktoré sú zadarmo, "opisuje mladý muž. Lenže v tej dobe ho oslovil jeden z jeho klientov v agentúre. "Bola to ponuka, čo sa neodmieta. Ponúkli mi pozíciu šéfa náboru pre celoeurópske aktivity. Súhlasil som a do indickej firmy nastúpil. Bol to kariérny posun do vysokého manažmentu a malo ísť o vymýšľanie štratégie pre nábor nových ľudí, "uvádza Honza.

Čoskoro však začalo byť zrejmé, že realita bude od predstáv veľmi vzdialená. "Boli tam obrovské požiadavky na veľké množstvo ľudí, ktoré bolo potrebné prijať. Hoci sme za deväť mesiacov, kedy som tam pôsobil, dokázali zdvihnúť nábor zo štyroch ľudí mesačne na dvanásť, stále to nestačilo, "cnie si pri spomienke niekdajší manažér a dopĺňa:" Lenže tieto prostriedky nestačili. A nikto nebol ochotný nám ich dať. Bol to začarovaný kruh. U mňa sa dlhodobý stres začal prejavovať zdravotnými problémami. Pracoval som 14 hodín denne. Nakoniec som si povedal, že mi to za to nestojí a odišiel som."


Počítače vraj nemajú budúcnosť

Objavila sa opäť myšlienka na zmenu odboru a návrat k počítačom, ktorým sa Honza venoval ako násťročný. "Kódovanie som skúšal už v nejakých 16 rokoch. Bolo to na strednej, kde sme skúšali Pascala a jemu podobné archaické programovacie jazyky, "vybavuje si začiatky budúci programátor a dodáva:" Potom som chvíľu robil aj so základným html. Mal som totiž svoj vlastný web o dračím brlohu. "

Programovanie Honzu vtedy bavilo a mal aj svoj sen o budúcej kariére, ktorý vôbec nesúvisel s tým, čo robil neskôr. "Po strednej škole som chcel ísť na ČVUT, aby som sa počítačom a programovanie ďalej venoval. Lenže v mojej rodine všetci študovali VŠE. Rodičia i sestra. Moja cesta tak bola vopred naplánovaná, "vysvetľuje Ján a so smiechom pripomína vtedajší výrok otca a mamy:" Hovorili, že počítače aj tak nemajú žiadnu budúcnosť."


Tri týždne tichej domácnosti

Po niekoľkých rokoch išiel Honza za svojím snom a prihlásil sa do kurzu na junior programátora, ktorý pripravovala Green Fox Academy. "Rodičia na moje rozhodnutie nereagovali príliš dobre. Mamička zo mňa chcela mať vždy manažéra. Keď som ním bol, bola spokojná. Vo chvíli, keď som jej oznámil, že pozíciu opúšťam a idem študovať úplne nový odbor, tak mi povedala, že som sa zbláznil, "opisuje reakciu okolia Ján a ešte poznamenáva:" Otec so mnou tri týždne nehovoril. Avšak moja priateľka ma podporila a stála pri mne. Videla, čo so mnou posledná práca robila."

V tej chvíli ešte ale budúci programátor netušil, že zmien ho čaká v živote oveľa viac. "Po 14 dňoch, čo som dal v práci výpoveď, sme zistili, že je partnerka tehotná," prezrádza Ján a priznáva: "Neviem, ako by všetko dopadlo, keby som o dieťati vedel o pár týždňov skôr. Ale myslím, že všetko nakoniec vyšlo tak, ako malo."


Lovná sezóna, v ktorej je dovolené všetko, začala

Honza si ako jeden z mála študentov kurzu na svojom profile na LinkedIn aktualizoval údaje a uviedol, čo teraz robí. Takže čoskoro začal čeliť atakom recruiterov a ich ponukám. "Ja som sa vždy bavil, keď mi prišla nejaká správa od recruitera, ktorý sa ma pokúšal nalákať na nejakú pozíciu," hovorí s úsmevom a pripúšťa, že so záujmom sleduje, čo na neho niekdajšie "kolegovia" teraz skúšajú: "Je pravda, že hľadanie ajťákov je úplne iný level ako zháňanie ľudí na ostatné pozície. Je zrejmé, že headhunteri sa ich snažia oslovovať trochu inak, pretože vedia, že ajťáci sú už dosť znechutení a bežné taktiky na ne nezaberajú. Oslovenie je lepšie prepracované a je zrejmé, že nad tým niekto naozaj premýšľa."


Jasná predstava o ideálnom zamestnávateľovi

Vďaka predchádzajúcim pracovným skúsenostiam pozná Ján otázky HR manažérov veľmi dobre a na zmenu rolí pri pohovoroch sa teší. "Dôležité pre mňa bude, aby som počas roka až dvoch mohol pracovať na rôznorodých projektoch a aby som sa toho mohol čo najviac naučiť, pretože ako junior mám čo doháňať a zlepšovať," uvádza Honza priority, aké pri voľbe zamestnávateľa bude mať, a tiež poodhaľuje na čo, bude počuť: "Ešte pred pol rokom by som povedal, že o peniaze nejde. Avšak o nich je to taktiež. Fajn by bola aj možnosť home office vzhľadom na to, že dochádzam."

Ján úspešne absolvoval kurz junior programátora vo februári 2019


Ruch Prahy vymenil za prírodu

Teraz Honza trávi veľa času na cestách, denne dochádza do hlavného mesta z Ústí nad Labem. "Praha bola pre mňa úžas i moc veľká. Užil som si v nej svojich krásnych desať rokov. Boli to skvelé študentské roky a prvé pracovné roky,"prezrádza budúci programátor a povzdychne si: "Ale ako postupne starnem, tak si uvedomujem, že život, čo mi Praha ponúka, nie je úplne ten, čo hľadám. Mám radšej trochu pokojnejšie prostredie. Navyše z Ústí je priateľka, tak nebolo čo riešiť a odsťahoval som sa za ňou. "


Muž, ktorého rozhodne neprehliadnete a neprepočujete, prekvapivo vymenil ruch veľkomesta za pokoj Ústecka. "Keď mám voľno, chodím von. Milujem prírodu. Rád cez víkend vyrážam do hôr. V zime jazdím na doske a v lete na bicykli, "hovorí Honza a ďalej vymenúva svoje záujmy: "zaujímajú ma technológie a vždy som hral hry na počítači. Avšak na to, už teraz toľko času nemám. Navyše predpokladám, že za štyri mesiace, kedy sa nám narodí dieťa, budem mať záujmy úplne iné. Teraz som potrebné voľno trávil výberom kočíka."

AŠ, JG


Aktualizácia apríl 2019

Honza vo februári 2019 úspešne ukončil kurz Junior programátora v Green Fox Academy. Už v marci 2019 začal pracovať na pozícii Junior programátora v IT oddelení firmy Rohlik.cz.

---

Přečti si exkluzivní rozhovor s HR Senior Partnerkou z Rohlik.cz:

Vychovat si juniory nám dává smysl, říká Dominika Valovičová z Rohlík.cz

Příběhy dalších studentů, které v současnosti ve společnosti pracují:

Hudbu složil, kódy napsal aneb Martinova cesta od klaviatury ke klávesnici!

Filip je programátor s patentem na úspěch.

Pomáhat a chránit bude Vojta nově ve světě kódu.

Nejlepší rozhodnutí v životě Daniela bylo naučit se programovat.

Pět v jednom aneb Rohlík je pro absolventy velká pecka.

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?