Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef všetko naučil od základov

Publikovaný:
12. 12. 2022

Práca na železnici ho nenapĺňala a tak sa rozhodol, že je čas na zmenu kariéry. IT ho vždy lákalo a tak začal programovať na vlastnú päsť. To však nešlo podľa jeho predstáv a tak sa prihlásil do Green Fox Academy. Zvládol výberko, úspešne absolvoval Super intenzívny kurz a dnes vďaka svojej šikovnosti, motivácii a 100% garancii zamestnania od bootcampu pracuje ako ServiceNow developer v spoločnosti Accenture.

Zo železničiara junior programátor. Vďaka bootcampu sa Jozef všetko naučil od základov

Predým, ako si začal Jozef kódovať svoju budúcnosť v IT bootcampe od Green Fox Academy, pracoval v úplne inom odvetví. K zmene kariéry ho tak trochu nechtiac inšpiroval kolega.

 „Pred bootcampom som pracoval na železnici ako trolejár, čo zahŕňa prácu vo výškach a údržbu. Keď môj kolega, ktorý ma aj zaúčal, odchádzal do dôchodku, uvedomil som si, že robil celý život tú istú prácu. A tak som si povedal, že toto nie je cesta, ktorou by som sa chcel v rámci svojej kariéry vydať,” konštatuje. 

Vždy ho lákalo IT a tak sa začal učiť programovať na vlastnú päsť. No a potom narazil na reklamu na bootcamp od Green Fox Academy, kde ho presvedčila garancia práce a možnosť naštartovať kariéru v IT aj s umiestnením do partnerskej firmy za polroka. 

Neváhal a prihlásil sa do výberového konania. „Na začiatku som bol nervózny, hlavne z angličtiny, ktorá sa testovala v rámci pohovoru so psychológom. Nakoniec to bolo veľmi príjemné, aj keď nečakal som, že sa ma opýtajú, akú výzvu som podstúpil vo svojom živote. To bolo pre mňa naozaj náročné spomenúť si,” smeje sa. 

Za 4,5 mesiaca a naozaj intenzívne

Po úšpešnom absolvovaní výberového konania si Jozef vybral Super intenzívny kurz a dal do toho všetko, len aby sa splnil jeho sen o novej kariére v IT. Štúdium si vyžadovalo venovať sa programovaniu každý pracovný deň od rána do večera a pripomínalo bežný deň v práci.

 „Vstal som, vždy ráno sme mávali s mentormi ‚material review’. Vždy sa tam rozprávalo o teoretických veciach, ktoré sme potrebovali k tomu, aby sme vedeli poobede pracovať na zadaných praktických úlohách. Radili sme sa medzi sebou aj so spolužiakmi a vždy sme mali k dispozícii mentora, za ktorým sme mohli prísť a opýtať sa ho,” vysvetľuje. 

Ako ďalej dodáva, od mentora však nemohli očakávať, že im povie riešenie ich problému. „Práve naopak, mentor nám často odpoveď nepovedal a iba nás naviedol správnym smerom. Niekedy toho bolo naozaj dosť, ale mentori nám vysvetlili, že cieľom nie je stihnúť všetky zadané úlohy. To ma vždy upokojilo,” opisuje s úsmevom.

Rozhodol sa pre ServiceNow

V druhom module kurzu sa sympatický mladík špecializoval na technológiu ServiceNow. Je to „predpripravená” platforma” a okrem programovania sú dôležité aj mäkké zručnosti programátora, ktorý okrem iného komunikuje aj s klientom. 

„Mne práca v ServiceNow veľmi vyhovuje a odporučil by som ho ľuďom, ktorí by chceli ísť do IT, ale nevedia si predstaviť písať tony kódu celý deň. Je potrebné mať znalosť z programovania, ale mnoho vecí je predpripravených, čiže keď sa v tom človek orientuje, je jednoduchšie v tom celom pracovať,” opisuje. 

Ako ďalej dodáva, dôležitá je aj biznisová stránka. „Ak niekoho zaujíma, ako funguje obchod, ako strany navzájom komunikujú, ale zároveň chce byť v IT, chce robiť development, tak si myslím, že ServiceNow je pre nich dobrou voľbou. A čo je dôležité spomenúť, je na vzostupe a po ľuďoch, ktorí ho ovládajú, je veľký dopyt.” 

Pracovná ponuka prišla hneď po skúškach

Po skončení kurzu Jozef na svoju prvú pracovnú ponuku dlho nečakal, práve naopak, prišla bleskovo rýchlo. „Pár dni po skončení kurzu ma kontaktovali z partnerskej firmy Green Fox Academy a krátko na to som už mal pozvánku na pohovor. Po prvom kole, ktorý bol zároveň aj technický, mi dali do pár hodín pracovnú ponuku,” nadšene rozpráva začínajúci junior programátor, ktorý dnes pracuje ako ServiceNow developer vo firme Accenture.

Z jeho slov vyznieva, že na pohovory, ktoré ho čakali, nemal čas sa ani špeciálne pripraviť. Jediné, čo stihol absolvovať bolo jedno stretnutie, na ktorom ho psychológovia a tím zodpovedný za umiestňovanie študentov do partnerských firiem, pripravili na pohovory. „Na ďalšie podobné tréningy som už nestihol ísť, pretože som už prácu mal. Čo mi ale na pohovore veľmi pomohlo, boli finálne skúšky po kurze,” hovorí.

A čo by odkázal ľuďom, ktorí chcú naštartovať kariéru v IT od úplných základov? „Na vlastnú päsť je to náročné, čiže som rád, že na Slovensku máme bootcamp, kde sa to dá zvládnuť za tak krátku dobu. Záujemcom by som ale odporučil, aby boli presvedčení o tom, že chcú naštartovať kariéru v IT, lebo kurz je naozaj intenzívny. A ak sú, tak nech idú do toho,” uzatvára. 

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Nechal výšku a prihlásil sa do Green Foxu. Mesiac po kurze má prvú prácu v IT

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Pandémia ho prinútila zmeniť prácu. Vďaka bootcampu je ServiceNow developer

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?