Pandémia ho prinútila zmeniť prácu. Vďaka bootcampu je ServiceNow developer

Publikovaný:
06. 09. 2022

Pandémia a s ňou spojený odchod z dlhoročného zamestnania otvoril Dominikovi dvere do sveta IT. To mu bolo vždy veľmi blízke. Ako najväčšiu výzvu si zvolil bootcamp od Green Fox Academy. Super intenzívny kurz absolvoval počas obdobia, kedy bol nezamestnaný, vďaka čomu sa mu mohol 4,5 mesiaca venovať naozaj naoplno. A oplatilo sa. V deň, keď absolvoval poslednú skúšku, ozvali sa mu z partnerskej firmy a do týždňa mal vytúžené zamestnanie. Dnes pracuje ako Servicenow developer pre firmu Accenture.

Pandémia ho prinútila zmeniť prácu. Vďaka bootcampu je ServiceNow developer

Celý život sa Dominik Lánik pohrával s myšlienkou, že by bolo skvelé dostať sa do IT a stať sa programátorom. Pokúsil sa o to na vysokej škole, avšak po dvoch semestroch štúdium z osobných dôvodov ukončil. Nasledovala práca v kancelárii, v ktorej stagnoval, ale vďaka skvelému kolektívu sa mu odísť nechcelo. Až pandémia a znižovanie počtu zamestnancov vo firme a pár mesiacov bez práce ho prinútili k tomu, aby si začal plniť svoj sen o kariére v IT. 

Pre kurz od Green Fox Academy som sa rozhodol z dôvodu, pretože IT ma vždy lákalo a bootcamp mi vyšiel ako najlepšia možnosť, ako sa tam dostať. Na internete som si pár dní robil iný kurz, ktorý bol zadarmo, ale zaujala ma garancia zamestnania, ktorú ponúkajú,” opisuje dôvody, prečo sa prihlásil.

Mentori sú vždy pripravení pomôcť

Dominik sa s programovaním stretol už v minulosti, ale boli to skôr základy, ktoré sympatický mladík z Bratislavy mal. A veľmi podobne na tom boli aj jeho ostatní spolužiaci z kurzu. Ako však hovorí, nebol to problém. Všetko začali spolu s mentormi preberať od úplných základov a v prípade, že niekto niečomu nerozumel alebo sa v niečom zasekol, veľmi radi a ochotne mu pomohli.

„Rád sa učím a páčilo sa mi, že počas kurzu sme sa dozvedeli množstvo nových vecí. Vyhovovalo mi aj to, že v prípade, že som bol unavený a potreboval som pauzu, mohol som si ju urobiť kedykoľvek počas dňa podľa seba. A ak som s niečím potreboval pomôcť, k dispozícii boli mentori pripravení pomôcť,” pochvaľuje si štúdium v bootcampe.

Ako ďalej dodáva, od mentorov by však budúci študenti nemali očakávať, že riešenia im budú ponúkať na podnose. „Študent musí byť schopný veci si dohľadať sám, veľa gúgliť. Tento prístup určite využije aj v budúcnosti, keď sa zamestná.“ 

Z fullstacku na Servicenow

Dominik je živým dôkazom, že zvládnuť kurz za 4,5 mesiaca a nájsť si prácu v odbore, sa naozaj dá. V prvej fáze kurzu sa venoval full-stacku a po jej skončení sa rozhodol, že sa bude špecializovať na platformu Servicenow. (pozn. red. Servicenow je technológia low-code). „Bolo to ťažké rozhodnutie, ale vôbec to neľutujem, že som nezostal pri full-stacku,” hovorí. 

Zo začiatku poznal low-code len z počutia, ale nikdy nemal možnosť si ho vyskúšať. Až neskôr som sa o ňom dozvedel najmä od mentorov, ale aj od bývalých študentov, ktorí dnes pracujú ako low-code vývojári. „Low-code je o niečo viac biznisovo orientovaný, než klasické programovanie. Niektoré veci sú už vytvorené a nie je potrebné vymýšľať ich znovu, čím sa šetrí čas. Technológiu by som odporučil všetkým, ktorých baví IT, ale nechcú písať kód od rána do večera. Je však potrebné rozumieť aj potrebám danej firmy, v ktorej pracujete,” dodáva.

A čo bolo pre neho v rámci Servicenow najnáročnejšie? „Pre mňa osobne bolo pochopiť fungovanie samotných procesov, ako tie technickejšie veci. Prechod z full-stacku na low-code platformu bol pre mňa trochu šok. Chvíľu trvalo, kým som sa zorientoval na samotnej platforme, ale potom to už šlo.” 

Vytúžená práca do týždňa od ukončenia kurzu

Dominik absolvoval poslednú skúšku a hneď v ten deň ho pozvali na pracovný pohovor, kde ho o pár dní čakalo technické kolo. „Green Fox Academy sa podarilo nájsť mi prácu do týždňa od ukončenia kurzu,” hovorí s nadšením. 

Od septembra tak Dominik pracuje ako Servicenow developer pre firmu Accenture. „Tajne som dúfal, že sa dostanem práve  do tejto firmy, čo sa aj podarilo. A ako jeden z benefitov máme aj zmrzlinu,” smeje sa. 

O čo Dominik odkazuje budúcim študentom? Určite je podľa jeho slov potrebné pripraviť sa na to, že tomu treba venovať čas. Zbytok vás naučia v bootcampe. „Kurz som absolvoval z domu, ale je možné absolvovať ho odkiaľkoľvek. Stačí vám internetové pripojenie. Ak túžite naštartovať kariéru v IT od úplných základov, tak Green Fox Academy je dobrá voľba,” uzatvára. 

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do bootcampu. Dnes je z nej šikovná programátorka

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Do IT za 4,5 mesiaca. Igor dnes pracuje ako low-code developer pre svetovú firmu

IT ho vždy lákalo, vďaka Green Foxu dostal šancu presadiť sa ako programátor v prestížnej firme

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?