Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Publikovaný:
6. 12. 2022

Do Green Fox Academy sa rozhodol ísť s jasným cieľom - zmeniť povolanie. Jeho kroky tak z predošlého zamestnania, kde pracoval ako CNC operátor, smerovali najprv na vysokú školu a potom do IT bootcampu. Po úspešnom absolvovaní Super intenzívneho kurzu od Green Foxu dnes pracuje pre partnerskú firmu Accenture ako ServiceNow/Javascript developer. A začína si kódovať svoju vlastnú budúcnosť ako programátor.

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Jána vždy bavili technické veci a má za sebou aj obdobie, kedy intenzívne venoval svoj čas počítačovým hrám. Preto, keď sa mal rozhodnúť, na akú strednú školu pôjde, zelenou bolo pre neho štúdium s technickým zameraním. Avšak jeho rodina mala iné predstavy a tak po spoločných diskusiách vyhrala škola s ekonomickým zameraním. Bol presvedčený, že za počítačmi a svetom techniky sa jeho dvere zavreli. Práve naopak. 

Po absolvovaní stredoškolského štúdia začal Ján pracovať ako CNC operátor, nastavovač a programátor. Päť rokov na tejto pozícii mu však stačilo na to, aby zistil, že už ďalej nemá priestor na kariérny rast, pritom má na to posúvať sa dopredu. A tak začal premýšľať, čo ďalej. 

Prvou voľbou bolo externé štúdium zamerané na programovanie a kybernetickú bezpečnosť na vysokej škole. „Tam som ale zistil, že od nás ako externistov vyžadujú znalosti z programovania. A tie som v tom čase ešte na takej úrovni nemal. Tak som sa začal obzerať po kurze a vybral som si Green Fox Academy. Kurz som našiel na internete a predtým, ako som sa prihlásil, som absolvoval ich online workshop základov programovania,” opisuje svoje začiatky.

Mentori mi vždy ukázali správnu cestu

Ján vstupoval do kurzu s tým, že vedel, že ho viac baví back-end a zameral sa naň aj v rámci kurzu. Prístup mentorov mu vyhovoval, ale zdôraznil, že je to niečo nové, ako to, na čo sme zvyknutí v rámci školstva na Slovensku. „Bolo tam veľa vecí, pri ktorých som sa nemohol spoliehať na niekoho iného, ale musel som si ich dohľadať sám. Najmä zo začiatku som mal problém, že ja osobne som za mentormi až tak často nechodil. Len vtedy, keď som nevedel niečo nájsť dve hodiny,” smeje sa. 

Neskôr to však už podľa jeho slov išlo super. „Páčilo sa mi, že mentori mi vždy ochotne poradili, akou cestou mám ísť. Nad niektorými vecami som totiž rozmýšľal veľmi zložito. Boli tri možnosti ako to urobiť, ja som išiel tou najzložitejšou.”

Chceš si vyskúšať základy programovania, bezplatne sa registruj na online workshop

Dnes Ján pracuje ako ServiceNow/Javascript developer, čo znamená okrem programovania aj kontakt s klientmi. A keďže študoval ekonómiu, tak mu to vyhovuje. A komu by odporučil ServiceNow? „Je to platforma, pri ktorej človek, ktorý s ňou pracuje, nemusí rozmýšľať nad zložitými algoritmami a riešiť zložité problémy. Je to jednoduchšie a viac komunikácie s klientom. Ako Java Back-end developer by som viac sedel za počítačom,” vysvetľuje. 

100% garancia zamestnania rozhodla

A čo ho presvedčilo, že Green Fox Academy je tou správnou voľbou? „Istota zamestnania v partnerských firmách. Pozeral som si recenzie a tie boli dobré, takže som neváhal. Jeden spolužiak z výšky išiel na iný kurz ku konkurencii. On tam bol už asi mesiac, ja som len začínal a všimol som si, že oni idú o dosť pomalšie. Zaujalo ma tiež, že do kurzu sa nedostane každý, ale je potrebné prejsť výberovým konaním,” vysvetľuje prečo sa rozhodol naštartovať kariéru s Green Fox Academy. 

Výberko bolo pre Jána dôkazom, že nezaplatí za niečo, čo potom možno nezvládne. „Musel som dať výpoveď z práce a prihlásiť sa na Úrad práce. Mám rodinu, hypotéku a nemohol som riskovať, že idem robiť ‚pilota”, nič o tom neviem a po troch mesiacoch zistím, že to nefunguje,” hovorí.

Ján sa za štúdium Super intenzívneho kurzu Junior programátora rozhodol zaplatiť vopred a vybral si balíček Before. „Mal som našetrené na kurz a rátal som s tým, že budem pol roka bez príjmu a na úrade. Keby kurz trvá dlhšie, asi by to bolo náročnejšie,” hovorí.

Ako ďalej dodáva, prácu v partnerskej firme Green Fox Academy získal mesiac po skúškach. „Po dvoch týždňoch mi zavolali z firmy a pozvali ma na pohovor a za necelé dva týždne mi dali pracovnú ponuku. Tú som vzal. S tým, že pracujem vo firme Accenture ako ServiceNow/Javascript developer, som spokojný. A ani čo sa týka platu sa nemôžem sťažovať,” opisuje s nadšením.

Získal viac času na rodinu

A čo by Ján odporučil ľuďom, ktorí ešte len o kariére v IT premýšľajú? „Nech si to poriadne premyslia a na zmenu sa pripravia dopredu. Je to iný svet,” usmieva sa. Oproti jeho bývalej práci je podľa jeho slov v novom zamestnaní väčšia pohoda, ľudia sú tu nastavení inak a aj z finančného hľadiska je to oveľa lepšie. Ján dovtedy pracoval na zmeny, dnes má viac času aj na svoju manželku s dcérou. 

„Zo starej práce som bol zvyknutý, že nás stále naháňali a človek si nemohol oddýchnuť. Tu rozumejú, že sa nedá 8 hodín vkuse nasávať informácie, rátajú s tým, že si dávame pauzy. Musíme študovať, robiť ‚custom appky’, ale máme variabilný čas. Je tu priateľská atmosféra a to sa mi páči,” nadšene dodáva.

Ján má do budúcnosti veľké plány. Rád by si založil vlastný startup, preto sa rozhodol pre back-end a Javu. Momentálne sa však teší z pozície v Accenture a na to, ako sa ešte viac do hĺbky naučí ServiceNow a dostane sa do IT sveta. Ešte to chvíľu potrvá, kým sa tam budem orientovať, ale cítim, že idem dobrým smerom,” uzatvára.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Nechal výšku a prihlásil sa do Green Foxu. Mesiac po kurze má prvú prácu v IT

8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Pandémia ho prinútila zmeniť prácu. Vďaka bootcampu je ServiceNow developer

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?