Online rekvalifikácia popri zamestnaní je cestou z neperšpektívneho odboru

Publikovaný:
02.06.2020

Na konci každého mesiaca prichádzajú obavy. Príde výpoveď? Bude sa opäť prepúšťať? Padne voľba na mňa alebo na niekoho iného z kolegov? Lepšie vám často nie je ani o niekoľko dní neskôr pri pohľade na výplatnú pásku, hoci viete, že ani u konkurencie by to lepšie nebolo. Ak tieto pocity dôverne poznáte, potom začnite čo najskôr premýšľať o rekvalifikácií. Zvládnuť ju môžete aj popri zamestnaní. Je to síce časovo náročnejšie, ale nebudete mať výpadok príjmu.

Online rekvalifikácia popri zamestnaní je cestou z neperšpektívneho odboru

Pracovný trh sa vyvíja rovnako ako spoločnosť a je prirodzené, že profesie, ktoré sa pred niekoľkými rokmi tešili veľkej obľube a boli prestížne, postupne strácajú na lesku. Technológie sa rozširujú a dokážu nahradiť nejedného pracanta. Medzi tie najlepšie rozpoznateľné signály, že odbor, v ktorom pôsobíte nemá perspektívu, sú nízke či pomaly rastúce platy, znižujúci sa počet odborníkov v danej profesii, klesajúci počet voľných miest a s tým súvisiace problémy zohnať uplatnenie. Ak tieto aspekty vaša profesia spĺňa, dajte jej zbohom skôr, než bude neskoro.


Dobre si rozmyslite nový odbor

Než sa po hlave pustíte do novej výzvy, dobre si rozmyslite, čo tá výzva obnáša. Zvažovať totiž musíte rad aspektov. Je v danom odbore dostatok pracovných príležitostí, uživíte sa, budete mať perspektívu do budúcnosti? Ak je odpoveď nie na všetky tieto otázky, potom je pravdepodobné, že sa za pár rokov ocitnete v rovnakej situácii, v ktorej sa nachádzate dnes. Naopak ak spľňa nová profesia všetky tieto požiadavky, ste na správnej ceste. Premyslite si tiež to, či vás bude napľňať a baviť. Ak pre ňu máte aj záujem, máte vyhrané.

Študujte na skrátený úväzok aj z pohodlia domova.


IT ako odbor zasľúbený

Medzi odvetvia, ktoré majú celkom iste najväčšiu peršpektívu do budúcnosti, patrí IT. Jeho význam stále rastie a dopyt po odborníkoch s postupnou digitalizáciou a automatizáciou bude aj naďalej rásť. Naviac odbor ponúka jedny z najvyšších platov a najširšie benefity. Ženy zase ocenia ústretovosť zamestnávateľov pre prácu z domova či skrátené úväzky, ktoré sa dajú skvele skľbiť so starostlivosťou o rodinu. Takže by ste rozhodne mali dať počítačom šancu. Že ste s nimi bojovali v hodinách informatiky v škole? Zabudnite nato! Najskôr si skúste napríklad nejaký bezplatný kurz či workshop, keďže od doby, čo ste sedeli v laviciach, sa všeličo zmenilo a mohli by ste kvôli zbytočným predsudkom prísť o dobrú príležitosť.


Štúdium popri zamestnaní sa dá zvládnuť

To, že nemôžete z finančných alebo iných dôvodov odísť zo zamestnania, nie je dôvod, prečo sa do rekvalifikácie nepustiť. Môžete ju robiť pri práci. Po večeroch a počas víkendu sa môžete pripravovať na novú profesijnú dráhu v peršpektívnejšom odbore, a to pokojne z domova úplne on-line! Učenie zaberie čas, ale zase si môžete všetko dobre rozvrhnúť a naplánovať. A vidina, že napríklad za 10,5 mesiaca z vás vďaka kurzu na skrátený úväzok bude junior programátor, je dobrým hnacím motorom.

Rekvalifikovať sa dá aj bez výpadku príjmu


Čas a investície, ktoré sa oplatia

Ďalším veľmi dobrým argumentom, prečo dlhšie nečakať, je situácia na trhu práce. Ponuka rôznych zamestnaní ubudla. Priemerne o 40%. Avšak obavy nie sú v IT na mieste. Dopyt je tu stále vysoká, a navyše ako absolvent kurzu získate 50% garanciu umiestnenia v novom odbore s minimálnym nástupným platom okolo 1500 Eur. Takže investície do školného, ​​ktoré mimochodom môžete doplatiť až po nástupe do novej práce, či vynaloženého času, ktorú učením strávite, rozhodne ľutovať nemusíte. Oboje sa vám čoskoro mnohonásobne vráti. A doslova na nezaplatenie je potom pocit, keď šéf na konci mesiaca opäť príde a bude sa rozhliadať po podriadených, na koho to tentoraz padne, že vy máte v zálohe veľmi dobrý plán!

AŠ, JG

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?