IT ho vždy lákalo, vďaka Green Foxu dostal šancu presadiť sa ako programátor v prestížnej firme

Publikovaný:
1. 6. 2022

Predtým, ako sa rozhodol vstúpiť do sveta IT, pracoval Tomáš Matys v malom e-shope, kde mal na starosti prácu s tabuľkami, produktami a fotkami. Keď začal uvažovať o svojom ďalšom smerovaní, prišiel na to, že aj jeho kariéra by si zaslúžila vylepšiť. A práve preto sa rozhodol využiť príležitosť začať študovať v bootcampe Green Fox Academy, keďže IT ho vždy lákalo. Po úspešnom absolvovaní Super intenzívneho kurzu dnes pracuje ako ServiceNow developer v prestížnej firme Accenture.

IT ho vždy lákalo, vďaka Green Foxu dostal šancu presadiť sa ako programátor v prestížnej firme

Prvotný impulz k vyplneniu prihlášky dostal Tomáš od svojho brata. Ten na reklamu narazil na Facebooku a s radosťou mu oznámil, že kurz, ktorý sa mu určite bude páčiť. A tak aj bolo. Z pracovníka v e-shope sa tak stal už o pár mesiacov junior programátor. 

„Práca v IT ma vždy nesmierne zaujímala a kurz od Green Fox Academy som bral ako skvelú možnosť, ako sa v tomto smere zdokonaliť. Keďže v bývalej práci som mal zmluvu na dobu určitú, rozhodol som sa, že sa zameriam na štúdium a ďalšiu prácu som už nehľadal.” 

Štúdium v bootcampe nebolo prvýkrát, kedy sympatický mladík prišiel do kontaktu s programovaním. „Skúsenosť som mal s programovacím jazykom Python. Nepracoval som v podobnom odvetví, ale nejakú prax som mal. To však vôbec nie je potrebné, v Green Fox Academy sme nás všetko naučili od úplných základov,“ pokojným hlasom dopĺňa.

Aj ty máš zelenú pre IT

Najviac je vďačný mentorom

Tomáš sa za 4,5 mesiaca štúdia v Super intenzívneho kurzu naučil programovať v jazyku Java. Ako najväčšiu výzvu hodnotí samotné štúdium, ktoré mu pripomínalo bežnú prácu, kde človek strávi 8 hodín (pozn. red. štúdium v Super intenzívnom kurze prebieha každý pracovný deň od 9:00 hod. do 18:00 hod.). „Kurzu je potrebné venovať svoj čas naozaj intenzívne,” vysvetľuje. 

Na jeho ceste za kariérou junior programátora mu najviac pomohli mentori. „Ak som mal problém, oslovil som mentora, ktorý mi všetko pekne vysvetlil alebo mi pomohol dopracovať sa k výsledku a správnemu riešeniu,” uvádza. 

Mentori podľa jeho slov v Green Fox Academy nezastupujú len úlohu poradcov, ale študentov podporujú v tom, aby na sebe neprestávali pracovať. To, či svoj cieľ dosiahnete, je len a len na vás. Musíte byť naozaj motivovaní, pretože nikto iný z vás „ajťáka” neurobí. 

Tomáš mal na zvládnutie štúdia vlastný recept, ktorý mu pomohol dostať sa do úspešného konca a absolvovať záverečnú skúšku. „Musí vás to jednoducho baviť. To je najdôležitejšie. Kľúčom k úspechu je myslieť o krok dopredu a osvojiť si programátorské myslenie,” hovorí.

Univerzita vs. bootcamp

Keď porovnáva štúdium na univerzite s bootcampom, najviac mu rezonuje to, že nudnú teóriu v tomto prípade nahrádza prax a to, že študenti sa učia na reálnych projektoch z praxe. „Vďaka tomu získajú nielen potrebné znalosti a zručnosti, ale aj konkrétnu predstavu, ako to v IT svete funguje celkovo,” opisuje. 

„Práca v IT je lukratívna, láka stále viac mladých ľudí, ktorí nemajú záujem stratiť päť rokov štúdia na univerzite. Kurz junior programátora ponúka získanie potrebných znalostí a zručností v krátkom čase, no príval nových informácií si častokrát pýta svoju daň. Prechod bootcampom teda nie je vždy najjednoduchší.”

Bývalý pracovník e-shopu využil možnosť zaplatiť za kurz až po jeho skončení na splátky. „V Green Fox Academy majú super platiaci systém, kedy môžete zaplatiť až po vyštudovaní a nájdení práce. Keďže som nemal dostatok finančných prostriedkov na začiatku kurzu, zvolil som si metódu platenia After. Nájdenia práce som sa však neobával.“

Čítaj tiež: Za 2 mesiace sa naučíš zručnosť, ktorá z teba spraví top žiadaného zamestnanca

Práca ihneď po skončení kurzu

Tomáš po skončení bootcampu núdzu o pracovné ponuky nemal a naplno využil 100% garanciu zamestnania, ktorú mu Green Fox Academy ponúkol v jednej z partnerských firiem. 

„V Green Fox Academy mi našli prácu ihneď, dokonca som bol prvý študent z kurzu. Ponuku som dostal hneď na ďalší deň po druhom kole prijímacieho konania a do novej práce som nastúpil mesiac po skončení kurzu,” pochvaľuje si. 

Dnes pracuje s platformou low-code ako ServiceNow developer v medzinárodnej spoločnosti Accenture. „Práca v tejto firme mi veľmi pripomína štúdium v bootcampe, ale nie je to až tak intenzívne,” smeje sa. 

Pozitívne hodnotí aj možnosť práce z domu. „Presťahoval som sa do Bratislavy, pretože pracovať môžeme aj z kancelárie, kde chodím raz do týždňa. Ostatné dni pracujem z domu,” vysvetľuje. V novom zamestnaní využíva znalosti a zručnosti, ktoré si zdokonalil počas kurzu, ako sú prezentačné schopnosti, logické a algoritmické myslenie a v neposlednom rade taktiež komunikáciu s ľuďmi.

„Rýchle učenie a túžba zbierať nové informácie sú v práci základom úspechu,“ uzatvára.  

Aká špecializáia v IT ti sadne najviac?

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

No-code je veľká príležitosť a teraz je správny čas ju využiť, hovorí Salesforce analytička Amanda

Do IT za 4,5 mesiaca. Igor dnes pracuje ako low-code developer pre svetovú firmu

Ema sa IT sveta nebála a prihlásila sa do Green Foxu. Dnes je z nej šikovná programátorka

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?