Najlepší programovací jazyk dneška?

Publikovaný:
19.02.2019

Je to JavaScript, C ++ alebo snáď Visual Basic? Odpoveď je jednoduchá. O žiadnom sa nedá povedať, že je jednoznačne ten "najlepší". Každý má svoje špecifiká a každý sa hodí pre iný účel. Ak by ste sa však chceli dozvedieť, ktorý je ten "najpopulárnejší", skvele k tomu poslúži napr. TIOBE Index.

Najlepší programovací jazyk dneška?

The TIOBE Programming Community index, ako znie jeho celý názov, je akýmsi indikátorom popularity programovacích jazykov po celom svete. Jeho aktualizácia prebieha raz mesačne (!) na základe hodnotenia mnohých odborníkov, dopytu po programovacích kurzoch a požiadaviek firiem. Na výpočet ratingu sa používa 25 najlepšie hodnotených vyhľadávačov, ku ktorým patrí napríklad Google, Yahoo, alebo Bing.

Aktuálne TIOBE Index

Ale TIOBE nie je jediným spôsobom, ako definovať alebo zistiť populárnosť programovacích jazykov. Napríklad známa webová služba GitHub vykonáva pomerne rozsiahlu analýzu dát z vlastných databáz. Pretože službu využíva viac ako 2,1 miliónov firiem a organizácií, sú analýzy GitHub považované za veľmi relevantné. Oproti TIOBE považuje GitHub za najpopulárnejší JavaScript, pretože má jednoducho najviac užívateľov. Veľké svetové komunitné servery zaoberajúce sa podporou výučby programovania si tiež robia svoje vlastné prieskumy a do kritérií zaraďujú aj možnosti uplatnenia na trhu, platové ohodnotenie, tendenciu rastu, či náročnosť štúdia a užívateľskú prívetivosť konkrétneho programovacieho jazyka.

Keď si to potom celé dáme dokopy, medzi najpopulárnejšie sa všeobecne radia tieto programovacie jazyky:


JavaScript (vznik 1995)

Jeden z najpopulárnejších programovacích jazykov podľa mnohých merítok. Tento skriptovací jazyk beží v každom webovom prehliadači a vďaka prostredím ako je Node.js, Cordova pod. je v ňom možné vytvárať aj plnohodnotné aplikácie pre servery, PC či mobilné zariadenia. Vďaka svojmu veku a pôvodne oveľa menším ambíciám si v sebe síce nesie rad "zvláštností" a niekedy aj vyložene pasce, ale aj tak patrí vďaka svojej jednoduchosti medzi obľúbený odrážací mostík pre začiatočníkov. Jeho obrovská popularita mu navyše v posledných rokoch zabezpečila rýchly a masívny vývoj, ktoré ho postupne posúvajú medzi moderné programovacie jazyky. Istou zaujímavosťou je, že slovo "Java" zostalo súčasťou jeho názvu len z marketingových dôvodov.


Swift (2014)

Relatívne nový programovací jazyk, ktorý nahradil svojho predchodcu Objective-C, a ktorého popularita rýchlo narastá. Jedná sa o hojne využívaný nástroj pre vývoj aplikácií iOS, MacOS a Linux. Dobrá voľba pre tých, ktorí majú záujem podieľať sa na vývoji produktov značky Apple a mobilných aplikácií.


Python (1991)

Populárna voľba pre začiatočníkov, lebo Python je jedným z užívateľsky najprívetivejších jazykov, jeho syntax je zrozumiteľný a intuitívny. Avšak rovnako dobre "slúži" i skúsenejším programátorom pri vývoji zložitejších systémov. Jeho využitie je veľmi univerzálne.

Django framework napísaný v jazyku Python sa napríklad používa pri programovaní niektorých populárnych webov, ako sú Mozilla, Instagram a Spotify.


Java (1995)

Jeden z najrozšírenejších programovacích jazykov na svete aj vďaka širokej možnosti jeho uplatnenia. Využíva sa na programovanie rôznych systémov, napríklad kreditných kariet, softvérov pre malé zariadenia, aplikácií pre stolné počítače alebo podnikových aplikácií a informačných systémov. Je tiež základom pre operačný systém Android a jeho aplikácie. Tvorcovia Javy od počiatku kládli dôraz na prenositelnosť, objektovú orientáciu a jednoduchý syntax.


C / C ++ (1972/1985)

Hovorí sa o ňom, že je "starý, ale dobrý". Programovací jazyk C bol vyvinutý už pred neuveriteľnými 46 rokmi pre potreby operačného systému Unix a dodnes sa používa pre vývoj systémového softvéru i aplikácií. Jedným z priamych nástupcov C je programovací jazyk C ++. Stojí na základoch svojho predchodcu, ale je objektovo orientovaný. Hodí sa preto na vývoj počítačovej grafiky, videohier alebo systémov virtuálnej reality.


Na základe preferencií partnerských spoločností sa v Green Fox Academy počas kurzu Junior programátora primárne vyučujú programovacie jazyky JavaScript, Python a Java.


ZHRNUTIE:

  • Webové aplikácie (Front-end): JavaScript
  • Webové aplikácie (Back-end): JavaScript, Java, Python, PHP, Ruby
  • Mobilné telefóny a aplikácie: Swift, Java, C #
  • Počítačové hry, grafika: C ++, C #
  • Počítačové hry, grafika: C ++, C #
  • Desktop aplikácie: Java, C ++, Python
  • Programovanie systémov: C, Rust


JG

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?