Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

Publikovaný:
05. 04. 2022

Barnabáš Kádár predtým pracoval ako sociológ. Túžba rozvíjať technické zručnosti ho však priviedla k programovaniu. Pustil sa do toho naplno a stal sa z neho dátový inžinier, ktorý teraz sám vyučuje programovanie v Pythone. Čo presne predstavuje práca dátového inžiniera, aké znalosti sú pre ňu potrebné a komu táto profesia sadne najviac?

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

Po absolvovaní kurzu Junior programátora v Green Fox Academy si začal pracovať ako dátový analytik. Ako sa potom ďalej vyvíjala tvoja kariéra?

Viac ako tri roky som bol zamestnaný v jednej zo spoločností veľkej audítorskej štvorky. Moja práca bola mixom poradenstva, analýz dát a programovania. Vlani v lete som potom prešiel do maďarskej IT firmy Starschema, ktorá sa špecializuje na Big Data a Business Intelligence. Oproti predchádzajúcej práci je to veľmi odlišný svet. Starschema má špecifický IT profil a moja súčasná pozícia je technickejšia, ako bola tá predchádzajúca.

Čo obnáša práca dátového inžiniera?

Mojou úlohou je organizovať, čistiť, transformovať a prenášať dáta a prepájať systémy. Kľúčová je efektivita, pretože pracujeme s obrovským množstvom údajov. Klient, pre ktorého v súčasnej dobe pracujem, je jedným z najväčších svetových správcov finančných aktív. Pri práci používam predovšetkým programovacie jazyky Python a SQL a cloudové technológie AWS. Dátových inžinierov je všeobecne veľmi málo, preto firma prijíma aj čerstvých absolventov ekonomických, sociálno-vedeckých alebo technických odborov. Tí majú k tomuto odvetviu blízko. Po nástupe prechádzajú rekvalifikáciou a ja ich učím programovať v Pythone.

Aký je rozdiel medzi dátovým inžinierom a dátovým vedcom?

Obe majú odlišné postavenie, no tiež sa vzájomne prelínajú. Dátový vedec väčšinou pracuje so súborom už zhromaždených a usporiadaných dát. Pomocou štatistických a programovacích nástrojov ich potom analyzuje a vytvára modely, ktoré pomáhajú riešiť konkrétne obchodné problémy. Dátový inžinier naopak vytvára celkový systém správy dát a zaisťuje, aby boli potrebné dáta k dispozícii v užitočnej a štruktúrovanej podobe. Naša práca je teda často predpokladom na to, aby mal dátový vedec vhodné dáta na hlbšiu štatistickú analýzu.

Čo sa ti na tvojej práci dátového inžiniera páči najviac? 

Dáva mi pocit plynulosti a poriadku. Pre mňa je to ako hra s lego kockami, kedy skladám všetky farebné dieliky úhľadne a usporiadane. Dokážem sa do toho úplne ponoriť. Navyše ide o veľmi cennú zručnosť, ktorú zamestnávatelia dokážu patrične ohodnotiť. Odráža sa to na vysokých platoch či flexibilných pracovných podmienkach typických pre IT. 

Pokiaľ sa stanete dátovým inžinierom, získate veľmi dobrú životnú úroveň kdekoľvek na svete. Keby som chcel, mohol by som pracovať na voľnej nohe alebo byť digitálnym nomádom. To je niečo, čo pri mojej pôvodnej profesii sociológa vôbec nepripadalo do úvahy.

Čo pre teba v práci predstavuje najväčšiu výzvu?

V mojom prípade to dosť súvisí s vysokým dopytom. Na jednej strane je to výhoda, na druhej problém. Po znalostiach je tak vysoký dopyt, že je stále čo robiť. V práci sa riadime agilnou metodikou, ktorá spočíva v tom, že najprv odhadneme, koľko času zaberie daná úloha, a potom ju spoločne rozdelíme v systéme tiketov na menšie. Keď sa mi nazbierajú tikety, musím si stanoviť priority a zistiť, ktorý tiket je závislý na inom, čo môže byť stresujúce. Zároveň je to ale aj výzva. Musím mať aktuálne informácie a stále si prehlbovať znalosti. V posledných rokoch som strávil veľa času na najrôznejších školeniach, aby som sa stal odborníkom na Python. Neustále sebazdokonaľovanie je dôležité pre každý programovací jazyk, pretože technológie sa rýchlo vyvíjajú. 

Keď sa teraz obzrieš spätne, myslíš, že bol dobrý nápad absolvovať bootcamp?

Určite áno. Keby v tom čase existoval v Green Foxe kurz zameraný špeciálne na dáta, určite by som si ho vybral. Už vtedy som totiž vedel, že chcem raz pracovať v oblasti správy dát. Vtedy tam taký kurz nebol. Potreboval som ale získať hmatateľné znalosti, ktoré by boli objektívne merateľné a rovnaké na celom svete. To sa mi podarilo a vďaka tomu sa mi otvorilo mnoho nových príležitostí.

Čo by mal človek vedieť o programovacom jazyku Python?

Je to veľmi ľudsky orientovaný jazyk. Je ľahký na pochopenie a naučenie, či už je to prvý alebo druhý jazyk, v ktorom programujete. V porovnaní s inými jazykmi môžete vďaka nemu pomerne rýchlo zostaviť funkčný program, ktorý okrem iného dokáže načítať dáta z internetu, následne ich analyzovať a vytvárať pekné vizualizácie. Všeobecný jazyk, akým je aj Python, môže byť užitočný pre akúkoľvek kariéru v IT. Pre správu dát je ale jeho znalosť nutnosťou.

Vyžaduje tvoja profesia mäkké zručnosti? Ak áno, aké?

Aj keď pracujem v tíme, stretnutí máme málo. Každý deň máme pätnásťminútový stand-up, kde každý z nás niekoľko minút hovorí o tom, na čom práve robí. Pokiaľ je niekto introvert, môže takýto pracovný deň zvládnuť len s pár slovami. Avšak v rámci dátového inžinierstva sa môžete vydať aj smerom, kde je na komunikáciu kladený väčší dôraz. To sa týka najmä kontaktu s klientmi, prípadne riadenia tímu.

Akému typu ľudí by si túto profesijnú dráhu odporučil?

Myslím, že je ideálna pre milovníkov lega. Všeobecne sa dá povedať, že dátové inžinierstvo bude baviť ľudí, ktorí majú zmysel pre logiku a radi pracujú s číslami. Podstatná je ale aj znalosť angličtiny. Tá je dôležitá nielen preto, že v tomto jazyku prebieha väčšina komunikácie v medzinárodných spoločnostiach, ale sú v nej aj najnovšie študijné materiály, ktoré potrebujete poznať, aby ste si udržovali aktuálne odborné znalosti.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Bootcamp od Green Foxu vyštudoval popri práci. Dnes je z neho programátor

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný programátor

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Z manažérskej pozície v KFC do IT. Dnes je úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?