Študovať z domu je skvelá vec, hovorí Miloš

Publikovaný:
12.08.2020

Koronavirus v jednej chvíli ochromila svet. Dotkla sa aj Miloša Karouse. Aj on bol ako mnohí iní, doma. Začal tak premýšľať, ako by sa dala skĺbiť práca s dávnym snom o kódovanie. "Na webu som našiel trojtýždňový kurz programovania zadarmo, ktorý usporiadal Green Fox Academy, a pustil som sa do toho," spomína, ako všetko začalo.

Študovať z domu je skvelá vec, hovorí Miloš

Kódovanie ho rýchlo chytilo. Chcel v ňom pokračovať a zlepšiť sa, preto sa prihlásil do online kurzu pre programátorov na plný úväzok. Tým, že sa pustil do štúdia v čase Covidu-19, iný spôsob výučby ako skrz online nepripadal do úvahy. "Mám ešte pracovné povinnosti a tiež veľkú rodinu. Ušetriť pár hodín, ktoré by som strávil dochádzaním do práce bolo príjemné, ak nie nevyhnutné," hovorí Miloš a pripúšťa, že aj keby vtedy mohol zvažovať prezenčnú výučbu, tak by si aj tak vybral štúdium z domova.

O niečo zložitejšie potom bolo rozhodovanie, či zvolí kurz na plný alebo skrátený úväzok. 

"Spoluvlastním niekoľko menších firiem, a aj keď mám kolegov, ktorí ma prakticky nepotrebujú, predsa len by som sa im mal občas venovať. Navyše som nechcel prísť o víkendy s manželkou a deťmi," vymenúva aspekty, ktoré hrali vo voľbe úlohu. Pre kurz na plný úväzok je super aj rýchlosť, s akou by mohol v štúdiu postupovať. "Nechal som si ale otvorené zadné vrátka a možnosť prejsť na čiastočný úväzok bolo dlho v hre, avšak nakoniec k tomu nedošlo," poznamenáva Miloš.


Má jediný kľúč k pracovni

Jeho život nabral nový smer. Začal opäť študovať. "Vďaka chápajúcej manželke a deťom, ktoré sú nadšené, že aj ja sa musím učiť, je štúdium z domova vlastne skvelá vec," pochvaľuje si a dopĺňa: "Mám vlastnú pracovňu a k nej jediný kľúč, čo všetko uľahčuje."

Miloš si zvykol aj na celkom iný denný režim. Do tej doby mal flexibilnú pracovnú dobu a povinnosti sa často menili z hodiny na hodinu. Toto všetko bolo nahradené  pravidelnosťou. "Vstávam pomerne skoro, niekedy aj pred šiestou, takže mám ráno trochu čas na drobný pohyb vonku, kávu so ženou a krížový výsluch vedený deťmi," opisuje ranné dianie a pokračuje:

"V deväť sa prihlásim ku kurzu, privítame sa s ostatnými a ideme pracovať. Bol som prekvapený, že kolegiálne vzťahy fungujú online v podstate rovnako ako tie osobné. Vieme o svojich starostiach i radostiach. Jedine snáď takto nehrozí ponorková choroba. Z "nuly a jednotky" je vraj neprenosná."

Ďalšou príjemnou zmenou spolu s pravidelnosťou je domáca kuchyňa.  "V dvanásť hodín presne začína pauza na obed," usmieva sa. Popoludňajší blok potom máva s väčším množstvom kratších prestávok a keď je potreba, venuje sa kódovaniu aj neskôr večer, keď doma nastane pokoj.


Kurz je skvelá kombinácia teórie a praxe

Pretože má za sebou už dva bloky štúdia, trúfne si na hodnotenie kurzu. "Som z neho nadšený. Programovanie ma baví. Lektori sú z praxe i akademického prostredia, takže sa dozvieme niečo o teórii aj o tom, ako sa to naozaj robí," pochvaľuje si.

Veľkou motiváciou je pre neho aj fakt, že svojim potomkom sľúbil, že sa stane skutočným programátorom. "Tí mladší totiž mali občas problémy odpovedať na otázku, čím sa ich otecko vlastne živí," pripúšťa budúci backend developer a dopĺňa: "Popravde aj ja som niekedy nevedel, čo povedať. Doteraz si nie som istý, čo mám presne na miesto povolania vyplniť. "


Výmena kolegov je bolestivejšie než zmena počítača

"Začal som podnikať tak dávno, že si ťažko spomínam, s akou predstavou som do toho išiel," zamýšľa sa Miloš nahlas a myšlienku rozvíja: "Ale iste som vtedy preceňoval význam kapitálu a technológií. Manažment firiem je ale vlastne len pokus o sprostredkovanie riadenia ľudí. Práca s ľuďmi má svoje prednosti aj svoje úskalia. A aj keď ma vedenie ľudí vlastne bavilo, cítil som, že si od toho potrebujem trochu oddýchnuť."

Byť v top manažmente totiž nie je len o peniazoch. Hlavne ide o zodpovednosť a niekedy je potrebné urobiť nepopulárne kroky. Na to naráža aj Miloš: "Ak budem musieť niekedy ako programátor vymeniť počítač, oplačem si to len krátko. Výmena kolegov býva bolestivejší." Teraz však muža, ktorý podniká od roku 1999, čaká iná budúcnosť a výzva. Čoskoro dokončí kurz, a tak začína premýšľať o novom pôsobisku: "Ešte sa musím veľa učiť, ale rád by som raz nastúpil niekam, kde ocenia moje programátorské schopnosti."

S kolegami v online kurze je zábava (trieda 21st Century Fox - Roadies)

Programoval už na gymnáziu

Je tak trochu prekvapujúce, že sa programovaniu nezačal venovať profesionálne už skôr. "Vlastne to ani ja sám nechápem, akou zhodou okolností sa zo mňa programátor vtedy nestal," uvažuje nahlas. Kódovať totiž začal už na základnej škole. "Impulzom bol počítač Sharp MZ 821, ktorý priviezol otec zo zahraničia. Učil občas niekde v cudzine na univerzite. Chcel som ohromiť svojich spolužiakov neuveriteľne kozmickým prístrojom," spomína Miloš na začiatky a pokračuje v rozprávaní: "Lenže ten počítač toho v praxi moc neurobil. Nemal som na ňom žiadne programy! Tak som začal prepisovať krátke texty  vytlačených časopisov a občas, ak som ich prepísal bez chýb, som sa cítil byť programátorom."

Tým vlastne éra kódovania začala. "Po prepisovaniu Assembleru, prišiel Basic, ktorému som už rozumel o niečo viac. Potom nasledoval gymnázium a maturita z Pascalu," začína Miloš vymenovávať programovacie jazyky, s ktorými sa stretol a nejako ho ovplyvnili.  "V poslednom roku som trochu programoval v PHP, keď som chcel upraviť nejakú nefunkčnosť našich firemných aplikácií. Napríklad som sa zaujímal o JavaScript kvôli webu. Ale keďže som nepoznal princípy OOP, tak išlo len o zaplácanie častí kódu. V podstate som sa dostal v čase späť k Sharpu a k prepisovanie kódu. Tentokrát našťastie bez nutnosti prepisovať kód ručne, len kopírovaním z internetových zdrojov. A tým ubudlo niekoľko chýb, "uzatvára. Do rekvalifikačného kurzu ho tak priviedol aj dávny sen: "Chcel som nakuknúť do sveta skutočných programátorov, aby som zistil, čo sa zmenilo v kódovaní za tých veľa rokov, a hlavne či na to ešte mám."

Sen sa môže stať realitou

"Programovanie ma baví tak, že v podstate vytlačilo všetky moje ostatné záujmy," pripúšťa Miloš. Avšak s jedným koníčkom má plány do budúcna. "Rád cestujem a mojím novým snom je, že raz naprogramujem nejakú užitočnú aplikáciu z kaviarne na brehu mora alebo z horskej chaty s výhľadom na Alpy," zveruje sa. To, že nejde o nič nereálneho, dokazuje už teraz jeho spolužiak z kurzu. "Je to Grék žijúci v Rakúsku a programujúci v kurze Green Fox v Prahe. Takže je jasné, že to nie je príliš utopický sen," teší sa nato Miloš.


AŠ, JG

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?