5 dôvodov, prečo môže byť low-code pre teba

Publikovaný:
01. 04. 2022

Chceš naštartovať svoju kariéru v IT, ale nevieš, ktorá technológia by ti sedela najlepšie? Možno práve low-code bude niečo, čo ťa zaujme. A práve preto sme dali dokopy 5 dôvodov, ktoré ti napovedia, či je táto technológia niečo pre teba.

5 dôvodov, prečo môže byť low-code pre teba

Čo to vlastne ten low-code je? Pri platforme low-code ide o vytváranie nového produktu založeného na už existujúcej platforme. To znamená, že nebudeš začínať úplne od nuly. Základ prispôsobíš vlastným požiadavkám a integruješ externé systémy.

Tento spôsob programovania pomáha firmám ušetriť nielen čas a peniaze, ale taktiež zvyšuje rýchlosť kódovania a často aj kvalitu samotného kódu. Navyše, programátori sa pri ňom môžu zamerať na kreatívnu časť a nemusia sa zaoberať opakujúcimi sa úlohami. Pre firmy to znamená nielen úsporu času, ale aj peňazí. A čo je dôležité, podľa prieskumu Forrester Research sa veľkosť trhu s low-code čoskoro zdvojnásobí a do roku 2024 dosiahne 14 miliárd dolárov.

Keby sme prirovnali pojmy low-code k vareniu, môžeme si napríklad predstaviť prípravu bolonskej omáčky na špagety: v prípade low-code prístupu kúpime už hotovú omáčku, ktorú doma zohrejeme, pridáme uvarené cestoviny a môžeme rovno servírovať. Pro-code je naopak spôsob, ako si omáčku pripraviť od úplných základov.

Znie to dobre? Chceš sa uistiť, že je táto oblasť pre teba tá pravá? Podľa týchto signálov poznáš, že to klapne!

1. Okrem kódovania ťa zaujímajú aj biznis procesy 

Low-code výrazne znižuje čas strávený bežnými krokmi manuálneho kódovania, čo znamená, že programátori sa môžu viac sústrediť na riešenie obchodných problémov a poskytovať rýchlejšie a lepšie riešenie. Dozvedia sa tak viac o projektoch aj užívateľských stránkach a získajú obchodné znalosti. Vďaka tomu bude ich práca pre podnikanie prínosnejšia.

2. Baví ťa kreatívna tímová práca

Low-code podporuje kreatívne myslenie, pretože vývojári, používatelia a zákazníci spolu úzko spolupracujú. Programátori získajú lepší prehľad o podnikaní a navyše pri práci s inými oddeleniami môžu využiť a prípadne si zlepšiť svoje mäkké zručnosti. Vďaka tomu môžu stúpať na kariérnom rebríčku a získať vyššiu pozíciu. Ak sa tešíš na budovanie vzťahov, získavanie znalostí z obchodných oblastí (financií, logistiky, predaja atď.), nie je ti cudzia empatia a zvládaš zmeny, gratulujeme ti. Všetky tieto schopnosti totiž patria do zoznamu kľúčových zručností potrebných pre úspešných IT lídrov. Ak ich máš, žiarivá budúcnosť v IT ťa neminie!

3. Výsledky vidíš takmer ihneď 

Platformy low-code poskytujú nízkorizikový a nákladovo efektívny spôsob, ako vyskúšať nové nápady. Programátori ich môžu použiť aj na vytváranie prototypov a produktových MVP (minimum viable product – minimálne životaschopných produktov). Flexibilita a rýchlosť spojená s vývojom low-code skracuje dobu uvedenia na trh, čo umožňuje vývojárom rýchlo získať spätnú väzbu od zákazníkov.

4. Projektové riadenie a komunikácia ti nie sú úplne cudzie 

Samozrejme, že technické zručnosti, kritické myslenie a analytické schopnosti sú dôležité aj v práci low-code vývojárov, ale ich každodenný život nie je iba o programovaní. Je to skôr o pochopení a riešení obchodných problémov, o konzultáciách s profesionálmi a klientmi, o projektovom manažmente a tímovej práci. Avšak to neznamená, že by programovanie nebolo súčasťou tvojej práce. Aj v rámci low-code na teba čakajú veľmi rôznorodé úlohy.

V Green Fox Academy štartujeme úplne nové kurzy zamerané na low-code technológiu.

5. Túžiš po kariére v perspektívnom odbore 

Experti predpokladajú, že trh s low-code do roku 2030 dosiahne 187 miliárd dolárov, pričom v roku 2019 bol „len“ 10,3 miliardy. Znie to skoro až neuveriteľne, však? Táto oblasť sa v posledných rokoch dynamicky rozvíja a všetky prognózy ukazujú, že práve týmto smerom sa bude uberať vývoj softvéru v budúcnosti.

Ale už teraz na trhu práce rastie dopyt po vývojároch a konzultantoch, ktorí sa špecializujú na low-code. Pre firmy je však ťažké niekoho takého nájsť, pretože ide o pomerne mladé odvetvie. Pokiaľ sa teda zaujímaš o firemné obchodné procesy (napr. IT, HR, financie, logistika) a je pre teba dôležité okrem „surového“ kódu vidieť a rozumieť aj obchodným záležitostiam, alebo chceš profesiu s istou budúcnosťou, v ktorej môžeš rýchlo nájsť uplatnenie, tak toto je presne smer, ktorým by si sa mal/a vydať.

V bootcampe Green Fox Academy držíme krok s aktuálnymi trendami. Aj preto sme na situáciu zareagovali a otvárame nové kurzy zamerané na low-code. A to buď platformu ServiceNow alebo Salesforce. Záujemcovia sa v nich naučia základy najnovších technológií a zlepšia si svoje mäkké zručnosti. Skrátka získaš tu všetko, aby si mohol/a odštartovať svoju novú kariéru v IT.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Bootcamp od Green Foxu vyštudoval popri práci. Dnes je z neho programátor

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný programátor

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Z manažérskej pozície v KFC do IT. Dnes je úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?