Úspešný programátor sa bez soft skills nezaobíde

Publikovaný:
22. 02. 2021

Ešte pred desiatimi rokmi stačilo napísať kód a boli ste super. Teraz však len technické znalosti nestačia. Ak máte problémy s komunikáciou, tímovou prácou či s flexibilitou, na výslnie sa nikdy nedostanete. Tí najlepší a najoceňovanejší programátori totiž musia mať aj brilantné mäkké zručnosti (soft skills). Ale nezúfajte, pomôcť vám môže školenie či kurz so skúseným koučom či psychológom.

Úspešný programátor sa bez soft skills nezaobíde

Hlavným dôvodom, prečo firmy v súčasnosti toľko riešia soft skills, je ten, že ak s nimi má novo prichádzajúci zamestnanec ťažkosti, dlho sa v kolektíve neohreje. Podľa štúdií práve problémy s prijímaním spätnej väzby, emočnou inteligenciou, motiváciou či temperamentom stojí až za 89% odchodov počas prvých 18 mesiacov po nástupe do zamestnania.

Kariéru bez dobrej komunikácie neurobíte

Tlak na dobrú komunikáciu a fungovanie v tíme je stále väčší i pomedzi programátorov. S postupom digitalizácie, sa tak dostávajú do stredu diania a musia byť schopní túto novú rolu zvládnuť. 

"Epidémia pre nich priniesla ďalšiu výzvu. Hoci si mnohí zamestnanci prácu z domova pochvaľovali, ukázalo sa, že došlo k zásadnému zhoršeniu vzťahov s kolegami," poukazuje na výsledky výskumu Katarina Grujičić, psychologička zo spoločnosti Green Fox Academy, ktorá organizuje rekvalifikačné kurzy pre programátorov, a doplňuje: “Prišlo sa na to, že používanie dokonalých a intuitívnych softvérov na podporu komunikácie a na organizáciu práce nezaistí efektívnu spoluprácu."

Nedorozumenia, chybné zadanie projektu, oneskorené reakcie a nepresne formulovaná spätná väzba nemôžu skončiť inak ako zle. To, čo predtým v kancelárii sem tam zaškrípalo, sa počas koronavírusu a home office zadrhlo a mnohokrát aj eskalovalo. Preto si 63% ľudí uvedomilo, že je dôležité, aby zapracovali na svojich mäkkých zručnostiach.

Soft skills nie sú len o dohovore v tíme

Nejde však len o komunikáciu. Je veľmi dôležité zlepšiť sa aj v ďalších ohľadoch. Medzi žiadané mäkké zručnosti patrí tiež prezentácia, vyjednávanie, kritické myslenie, schopnosť prispôsobovať sa zmenám a ochota učiť sa nové veci. Dôležité je tiež schopnosť riešiť konflikty a vedieť pracovať so spätnou väzbou. Bez nich totiž nemôžete fungovať v tíme.


Študenti Green Fox Academy nielen programujú


Avšak okrem zapadnutia do kolektívu a vychádzania so spolupracovníkmi je potrebné, aby ste zohľadnili aj svoje potreby a osobnosť. 

"Je preto dôležité porozumieť nielen svojim pocitom, ale aj emóciám ostatných. Uvedomiť si svoje silné stránky a mieru odolnosti voči stresu," vymenúva Katarina Grujičić a dodáva:

"Zamestnávateľa potom zaujímajú tiež osobnostné rysy spojené s pracovnou morálkou, medzi ktoré patrí vytrvalosť, time management, samostatnosť pri plnení úloh a schopnosť sústrediť sa."

Hádky a nedorozumenia na dennom poriadku, potom máte problém!

Možno si práve teraz hovoríte, že všetky tieto vlastnosti máte, ale napriek tomu vám ostatní nerozumejú a hádžu vám polená pod nohy. "Ak sa začnete častejšie dostávať do konfliktu, vznikajú medzi vami a kolegami nedorozumenia, ste v zamestnaní dlhodobo nespokojný/á a máte pocit, že nie ste schopný/á ovplyvniť dianie v práci. Než dáte výpoveď, zamyslite sa ale najprv sami nad sebou," radí psychologička a ďalej vysvetľuje: "Skúste prísť na to, čo vás do konfliktných situácií dostalo. Opýtajte sa sami seba, či príčinou nezhôd nemôže byť niektorá z vašich vlastností. Povedať, že vinníkom je niekto iný, je vždy to najjednoduchšie. Avšak nikdy to nie je riešenie! Prvým krokom k zmene je uvedomiť si vlastný podiel na vzniknutej situácii a ujasniť si, kde sú hranice toho, čo môžete ovplyvniť vlastným správaním a čo už nie."

Zapracujte na sebe pod vedením psychológa či kouča

Toto poznanie je často viac než bolestivé a mnohí k nemu potrebujú odbornú pomoc. Preto je dobré staviť na expertov a nebáť sa zveriť sa im do rúk. "Nie každý je na začiatku otvorený kurzu mäkkých zručností, dobré je ukázať mu reálne príklady," pripúšťa Katarina Grujičić, že nie všetci študenti z kurzov sú koučingom nadšení, a pokračuje: "Avšak keď potom počuje konkrétne príbehy absolventov, a to ako im tréningy, koučovanie a rozvíjanie zručností pomohli k ich prvej programátorskej práci, idú do toho."


Katarina počas tréningu soft skills v GFA


V rámci rekvalifikácie sa potom psychologička sústredí najmä na tie najdôležitejšie mäkké zručnosti. K nim patrí prezentačné shopnosti, psychická odolnosť, sebapoznanie, komunikácia v tíme, práca so spätnou väzbou a nezabúda ani na prípravu na pracovný pohovor. Urobiť totiž dobrý prvý dojem na potenciálneho zamestnávateľa je kľúčom k úspechu.

Skupinový alebo individuálny tréning?

Nácvik mäkkých zručností prebieha dvoma spôsobmi. Prvý je skupinový. Ten je ideálnou príležitosťou k tomu, aby si ľudia vyskúšali na vlastnej koži určité situácie a naučili sa na ne správne reagovať. V kontrolovanom prostredí pod vedením trénera sa skúša a osvojujú určité postupy. Druhým variantom je individuálny koučing. "Ten je šitý na mieru konkrétnemu jednotlivcovi a zameriava sa na rozvíjanie jeho potenciálu. Často tak medzi štyrmi očami riešime motiváciu, sebadôveru či ako si najlepšie zorganizovať čas. Snažíme sa spoločne stanoviť individuálny cieľ a určiť kroky, ktoré povedú k jeho naplneniu," odhaľuje psychologička a zároveň trénerka témy, ktoré sa preberajú za zatvorenými dverami.

Soft skills sú zručnosti, ktorých význam sa zvyšuje. Ak máte ich dobre zvládnuté, vaša cena sa na pracovnom trhu výrazne zvýši. V podstate sa dnes bez nich už nezaobídete a rozhodne neuspejete. Avšak je potrebné si uvedomiť, že ich rozvoj je dlhodobý proces sebapoznania. "Neexistuje preto žiadne pravidlo, kto koľko času potrebuje, aby sa v nich zlepšil," poznamenáva Katarina Grujičić a uzatvára so smiechom: "Ono nie je vždy jednoduché prijať fakt, že spätná väzba nie je kritika ani výčitka, ale istým spôsobom dar, na základe ktorého sa dozviete, čo robíte správne a v čom sa môžete ešte zlepšiť. "

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?