Z učiteľky výtvarnej výchovy CRM špecialistkou: Zisti, či ti táto kariéra sadne

Publikovaný:
3. 1. 2023

Do vôd IT sveta si to namierila zo školstva. Anita pracovala roky ako učiteľka výtvarnej výchovy a o zmene kariéry uvažovala dlhodobo. Rozhodla sa pre kurz CRM špecialistu/ky a po jeho absolvovaní jej stačili dva týždne na to, aby získala novú prácu v odbore. Čo sa v kurze od Green Fox Academy naučila, čím ju platforma Salesforce zaujala a čo má spoločné s indoorovým lezením? To všetko sa dozvieš v jej príbehu.

Z učiteľky výtvarnej výchovy CRM špecialistkou: Zisti, či ti táto kariéra sadne

Kde si pracovala pred kurzom a prečo si sa rozhodla zmeniť svoju kariéru?

Učila som výtvarnú výchovu, ale systém výuky v rámci školstva mi nevyhovoval. Nejakú dobu som dúfala, že sa niečo zmení, ale nestalo sa to. Tak som sa rozhodla odísť. Vždy som túžila po práci, ktorá ma bude baviť a dlhodobo vyhovovať. 

O IT spočiatku nebola ani reč. Lenže čím častejšie sa mi na Facebooku zobrazovali reklamy na bootcampy pre programátorov, tým viac som o nich začala premýšľať. Začala som si dohľadávať informácie, pýtala som sa na ne známych a nakoniec som začala s krátkym kurzom. Definitívne rozhodnutie som urobila na jeseň v roku 2021. Vtedy som si povedala, že moja budúcnosť je IT. Našla som ten správny smer, ale vedela som, že mám pred sebou ešte dlhú cestu.

Nakoniec si absolvovala kurz CRM špecialista/ka. Prečo táto voľba? 

Najprv som začala s Javou v Super intenzívnom kurze Junior programátora. Lenže počas prvých dvoch týždňov som zistila, že je oveľa náročnejší, ako by som to v danej dobe z osobných dôvodov zvládala. Tak som z kurzu odišla. Nevzdala som sa a hľadala ďalšie možnosti. Experimentovala som s viacerými programovacími jazykmi v kratších online kurzoch a pritom som narazila na SQL, ktorý ma zaujal. 

Oslovila som Green Fox Academy, či nemajú kurzy, v ktorých sa venujú podobným technológiám. Žiadny kurz na SQL síce v tom čase nemali, ale práve otvárali nový kurz CRM špecialistu/ky. V rámci neho som sa naučila pracovať so Salesforce, čo je americká cloudová platforma pre riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM). Aktuálne je veľmi populárna a využíva ju čoraz viac a viac veľkých firiem. Je to samostatný ekosystém s vlastným rozhraním. Ak tomuto systému dostatočne rozumiete, miest v IT nájdete vždy. Táto príležitosť ma naozaj zaujala. 

Čo si sa naučila v kurze? 

Od prvej chvíle som cítila, že Salesforce je pre mňa tou pravou špecializáciou. Kurz nebol jednoduchý, a to aj napriek tomu, že sme sa neučili programovať. (pozn. red. záujemcovia o Salesforce si môžu v Green Fox Academy vybrať z dvoch možností. Prvou je kurz CRM špecialista/ka, ktorý sa zameriava na získanie hlbších používateľských znalostí a používanie platformy. Druhou možnosťou je špecializácia v rámci kurzu Junior programátora, kde sa vyučuje vývoj.) V kurze sa nám mentori snažili odovzdať praktické znalosti, ktoré sme mohli začať okamžite využívať. To, že som všetko zvládla, je predovšetkým zásluha mentorov a dobre zostaveného učebného plánu.

Chceš si vyskúšať no-code zadarmo? Tak sa bezplatne registruj na náš online workshop

Za ako dlho pro kurze si si našla prácu a ako prebiehalo jej hľadanie? 

Prácu som získala ani nie za dva týždne a nastúpila som do firmy United Consult. Táto spoločnosť zamestnáva viac ako 300 ľudí, poskytuje IT poradenstvo a ďalšie služby. Bola som prijatá na oddelenie Salesforce, kde je aktuálne viac ako 30 odborníkov.

Bol to môj prvý pohovor po absolvovaní kurzu. Bola som dosť nervózna a nevedela som, čo mám čakať, ale nakoniec všetko prebehlo v poriadku. Páčilo sa mi, že sa nezaujímajú len o moje technické zručnosti, ale aj o moju osobnosť a riešili, či si sadnem s kolegami v tíme. Všetko klaplo a atmosféra vo firme je skvelá. Kolegovia sú priateľskí a ústretoví. 

Ako sa pracuje so Salesforce? Čo si za tým máme predstaviť? 

Salesforce je low-code platforma. To znamená, že sa kód nepíše ručne riadok po riadku, ale používa sa grafické rozhranie, kde sa je možné pre konfiguráciu využiť aj metódu drag & drop, resp. ťahaj a pusti. Je nutné vedieť, ako platforma funguje a čo umožňuje. Teda napríklad ako je možné integrovať prvy s rôznymi funkciami.

Salesforce má navyše vlastné programovacie jazyky, ktoré využívajú vývojári a vďaka nim môžu platformu vylepšovať. Preto vyžaduje používanie platformy odborné znalosti, ktoré sú trochu iné ako tradičné programovanie. 

Čo ťa na platforme Salesforce baví?

‍Prirovnala by som to k jednej svojej obľúbenej činnosti, indoorovému lezeniu. Existuje systém, ktorý má určitý rámec a sú rôzne triky a kroky, ktoré môžete kreatívne využiť, aby ste dosiahli cieľ. Existuje teda niekoľko ciest, ako môžete konkrétny problém vyriešiť. Práve to mi dáva pocit slobody a voľby.

Anita si to do IT namierila zo školstva. Rozhodla sa pre kurz CRM špecialistu/ky

Paradoxne, je to presný opak toho, čo som si predtým myslela. Bola som dlho presvedčená, že človek len sedí pri počítači a že konfigurácia a úlohy sú nuda. Prišla som ale na to, že to nie je pravda. Mozog vám „šrotuje o sto šesť“ a kreativitu využívate naplno.

Sú v tvojej práci dôležité mäkké zručnosti?

Ako odborník na Salesforce môžete robiť administrátora, konzultanta alebo vývojára. Na prvé dve vás pripraví kurz CRM špecialistu/ky a na posledný potom kurz Junior programátora. Ja robím konzultantku a som spokojná. Rada pracujem s ľuďmi a pritom sa rozhodne dobré komunikačné schopnosti hodia.

V Green Fox Academy nám opakovali, že sa nemáme báť sa pýtať, pretože to nám pomáha rozvíjať sa. Zároveň je to dôležité aj pre ostatných, pretože inak nemajú šancu zistiť, čomu nerozumieme a s čím máme prípadne problém.

Čítaj tiež: Z manažérky ľudských zdrojov Salesforce analytičkou. Vďaka Green Foxu naštartovala kariéru v IT

Splnil kurz tvoje očakávania ohľadom platu a pracovných príležitostí?

Áno, a to v oboch smeroch. Mala som veľké šťastie, že som prácu našla rýchlo a že môj nástupný plat bol veľmi dobrý. V porovnaní s tým, koľko som zarábala ako učiteľka, som si veľmi polepšila.

Komu by si odporučila Salesforce?

Túto špecializáciu by som odporučila ľuďom, ktorí pri práci radi premýšľajú. Baviť bude aj tých, ktorí radi riešia hádanky. Dôležitý je zmysel pre detail a presnosť. Avšak pritom vám nesmú uniknúť súvislosti. Musíte sa neustále vzdelávať a udržiavať si prehľad. Pri platforme Salesforce totiž trikrát do roka prichádzajú aktualizácie, ktoré znamenajú, že niektoré funkcie miznú a iné sa pridávajú. Ide naozaj o celoživotné vzdelávanie. Takže musíte mať túžbu sa neustále učiť.

Chceš naštartovať kariéru v IT, ale nechceš programovať? Získaj zručnosti v technológii, ktorá bude na trhu dlhodobo cenná. Pokiaľ sa zaujímaš o obchodné procesy a máš zmysel pre logiku, môže byť pozícia Salesforce administrátora/ky tou správnou kariérnou cestou. Prihlás sa na kurz CRM špecialistu/ky a nasmeruj svoju kariéru spolu s nami nahor.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Nechal výšku a prihlásil sa do Green Foxu. Mesiac po kurze má prvú prácu v IT

Zo železničiara junior programát. Vďaka bootcampu sa Jozef naučil všetko od úplných základov

Zo strojárstva do IT. Ján si kóduje vlastnú budúcnosť vďaka Green Fox Academy

8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Inšpirovali ju IT bootcampy v Amerike. Recepčná Lucia je dnes junior programátorkou

Pandémia ho prinútila zmeniť prácu. Vďaka bootcampu je ServiceNow developer

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?