Z finančného analytika sa Jaroslav za 4 mesiace úspešne rekvalifikoval do IT

Publikovaný:
08.10.2021

Cítil, že jeho pozícia, na ktorej pracoval, sa skôr či neskôr zruší z dôvodu automatizácie. „Rovnako som chcel robiť niečo, čo bude mať hmatateľný výsledok,” vymenováva Jaroslav dôvody, prečo sa rozhodol pre rekvalifikáciu do IT. Pred trojročným štúdiom na vysokej škole dal nakoniec prednosť štyrom mesiacom v bootcampe a za svojou voľbou si stojí. Po skončení kurzu Junior programátora sme ho umiestnili v partnerskej firme Accenture a aktuálne pracuje na pozícii Service Delivery Engineer platformy ServiceNow.

Z finančného analytika sa Jaroslav za 4 mesiace úspešne rekvalifikoval do IT

O programovaní začal Jaroslav premýšľať približne pred rokom a pol, aj keď spočiatku chcel získať len nové vedomosti. „Hovoril som si, že by to mohla byť dobrá kombinácia s tým, čo som robil v práci a študoval predtým,” vysvetľuje. Ako ďalej dodáva, s kolegom úspešne absolvovali prijímacie skúšky na informatiku na Českej zemědělskej univerzite, čo bola jediná vysoká škola v Prahe, ktorá ponúkala takýto typ štúdia na diaľku.”

Avšak rodákovi z Prahy stačila jedna návšteva univerzity a pochopil, že týmto smerom jeho cesta nepovedie. „Nebol som ochotný venovať sa tomu tri roky, učiť sa znovu matematiku, právo, písať záverečnú prácu a pripravovať sa na štátnice,” vymenúva všetko, čo by ho čakalo.

„Absolvovať toto všetko mi prišlo ako príliš vysoká daň za tú programovaciu časť a preto som začal hľadať ďalšie možnosti, kde by som sa mohol naučiť kódovať.” Pri prechádzaní rôznych bezplatných online kurzov a víkendových seminárov narazil na bootcamp Green Fox Academy. V tej dobe to bola snáď jediná možnosť, kde sa dalo programovanie študovať intenzívne. 


Nemal na čo čakať

Jaroslav dlho neváhal a prihlásil sa na Super intenzívny kurz so zameraním na programovací jazyk Java. „Rekvalifikačný kurz programovania určite naplnil moju potrebu po nových vedomostiach. Pre niekoho, kto sa kódovaniu nikdy predtým nevenoval, bolo tých nových informácií naozaj veľa,” pripúšťa, že bootcamp si svoju povesť zaslúži.

„Ale ja som to ani neočakával, že by to malo byť inak. Ľudia z Green Fox Academy a bývalí študenti o tom novým záujemcom o štúdium hovoria otvorene.” Motiváciou, prečo do rekvalifikačného kurzu nastúpiť, však u Jaroslava nebola len túžba získať nové zručnosti, ale tiež to, aby sa v budúcnosti lepšie uplatnil na trhu práce. 

Jaroslav sa z finančného analytika rekvalifikoval na junior programátora.


Práve perspektíva bola tým, čo Jaroslavovi chýbalo v jeho poslednej práci, kde pôsobil ako finančný analytik. „Bola to pozícia, v rámci ktorej som bol v každodennom kontakte najmä s manažérmi zodpovednými za projekty. Riešili sme finančné parametre projektov v celom ich životnom cykle,” opisuje svoju dennú rutinu. „Zároveň, jednou z mojich hlavných zodpovedností bolo, aby naše interné procesy boli v súlade s US GAAP, čo sú americké účtovné štandardy.”

Čítaj tiež: 8 dôvodov, prečo naštartovať kariéru v IT

Všetko fungovalo relatívne dobre, až kým neprišla pandémia. To bola chvíľa, kedy sa Jaroslav začal na svoju profesiu pozerať inak. „Zlomilo sa to vo mne vo chvíli, keď som začal naplno pracovať z domu. Prestal som sa vídať s kolegami, medzi ktorými som mal veľa priateľov a uvedomil som si, že by som chcel robiť niečo, kde uvidím hmatateľný výsledok svojej práce,” zveruje sa s pocitmi a zároveň pripúšťa, že začal mať obavy o svoju budúcnosť. „Navyše, pravdepodobne skôr či neskôr tieto pozície, na ktorých som pracoval, prejdú nevyhnutnou redukciou z dôvodu automatizácie.”

Druhá zmena bude tá správna


Rekvalifikácia do IT je Jaroslavov druhý pokus o zmenu smerovania kariéry. Prvý urobil už pred rokmi po strednej škole. „Vyštudoval som geodéziu a kartografiu. Potom, čo som si vyskúšal prácu v odbore, som dospel k záveru, že to asi nie je niečo, čo by som rád robil aj v budúcnosti. Tak som sa prihlásil na bakalárske štúdium na ČZU.

„Nikdy predtým som si neveril, že by som mal na to, aby som vyštudoval vysokú školu, ale zistil som, že mi to ide. Keďže som nemal úplnú predstavu, čo by som chcel raz robiť, tak som po bakalárskom štúdiu prešiel na magisterské na VŠE, kde som sa venoval okrem iného aj projektovému manažmentu a tento odbor ma naozaj bavil.”

V rámci štúdia absolvoval aj prax vo firme a následne po prevzatí diplomu nastúpil do zamestnania. Práve tam ho po troch rokoch zastihla pandémia a pochybnosti. 

Jaroslav v Green Fox Academy študoval Super intenzívny kurz Junior programátora.

Tie však s prvými hodinami v bootcampe zmizli. „Venoval som mu všetok svoj čas a plne som sa sústredil na to, aby so rekvalifikačný kurz dokončil,” priznáva Jaroslav.

Super intenzívny kurz Junior programátora absolvoval online a bol súčasťou triedy Rodeo. To, že rekvalifikácii venoval toľko energie, sa mu vyplatilo. Po skončení kurzu totiž nastúpil ako Service Delivery Engineer platformy ServiceNow v spoločnosti Accenture a urobil tak ďalší krok k uskutočneniu svojich plánov. 

Programátor s koreňmi vrcholového športovca 

A aké má plány do budúcnosti? „Rád by som sa profesne rozvíjal a učil. Nič iné zatiaľ neplánujem. Mám pocit, že ma to rozptyľuje od toho, čo je potrebné robiť teraz,” vyhlasuje novopečený programátor a častý zákazník kníhkupectva.

„Keďže teraz všetko robíme online a máme pri tom zapnutú kameru, tak priebežne dokupujem ďalšie nové knihy, aby som ich mal na pozadí a vyzeral múdrejší,” smeje sa Jaroslav a dodáva, že naposledy prečítal Súostrovie Gulag od Solženicyna. Okrem toho je tiež aktívny športovec, ktorý hral v minulosti takmer desať rokov vrcholovo hokej a potom ďalších osem rokov hokejbal. Pohyb je jeho veľkou vášňou, ku ktorému sa teraz pridalo programovanie. 


PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY: 

Odišla z HR a vďaka kurzu si plní svoj sen na pozícii programátorky v prestížnej firme

Pavel sa vzdal architektúry a za 4 mesiace sa rekvalifikoval do IT sveta

Spoznaj Katarinu, ktorá vedie programátorov na ceste za ich kariérou

Dievčatá, nebojte sa programovania, je skvelé, hovorí mentorka Amy

Po absolvovaní kurzu Martin okamžite získal zaujímavú prácu v IT

Markéta dostala miesto junior programátorky hneď po ukončení štúdií 

Najlepšie platené pracovné miesta na Slovensku: IT sektor vedie

-AŠ, VB-

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?