Radek Domín z Liftaga: Bootcampy sú skvelým začiatkom pre juniorov

Publikovaný:
4. 9. 2023

V odbore pôsobí takmer 20 rokov a patrí k najväčším odborníkom na agilný vývoj v Česku. Radek Domín sa rozhodol, že svoje skúsenosti odovzdá ďalej. „Zaujímajte sa o biznis hodnotu viac ako o používané technológie. Buďte krosfunkční, pokorní a hlavne tímoví hráči,“ radí junior programátorom/kám expert, ktorý kedysi vo svojej prvej práci prespával na zemi na matraci a dnes vedie vývojárske tímy naprieč všetkými časovými pásmami.

Radek Domín z Liftaga: Bootcampy sú skvelým začiatkom pre juniorov

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku Green Fox Academy a prednášať?

Vo svojich 40 rokoch už začínam chápať, že najväčší vplyv na svet môžem mať tým, že sa podelím o svoje skúsenosti s mladšími ľuďmi. Domnievam sa, že je hlúposť opakovať stále rovnaké chyby. Preto som si povedal, že svoju lásku k riešeniu problémov a rozprávaniu príbehov využijem k väčšiemu dobru (smiech).

Čo si myslíte o bootcampoch a ich spôsobe výučby?

Myslím si, že je to super cesta. Všeličo sa dá síce naučiť z videí na Youtube, ale tam chýba interakcia s iným človekom a vedenie. Zatiaľ ešte nepoznám osnovy Green Fox Academy natoľko podrobne, aby som mohol zhodnotiť kvalitu ich kurzov, ale to sa čoskoro zmení.

V rámci spolupráce s Green Fox Academy budete prednášať aj pre študentov. Akej téme sa budete venovať?

Spoločne s vedením bootcampu sme sa zhodli, že najprínosnejšia bude téma CI (continuous integration) a CD (continuous delivery), ktoré je veľmi blízke agilnému vývoju. Je to jeho technologická súčasť. Je prakticky nemožné agilne vyvíjať softvér bez dobre pripravenej deployment pipeline. Práve jej vytvorenie a následné dodržiavanie býva veľmi podceňované. Pritom tento mechanizmus, ako dostať kód od vývojára k používateľovi, je kľúčový. Pokiaľ nie je dobre nastavený, môže byť zdĺhavý, krkolomný a drahý. Je to nielen technická, ale aj biznisová téma. Preto by som chcel študentom ukázať praktiky, vďaka ktorým dostanú kód do produkcie rýchlo a bezpečne.

Aká je vaša hlavná špecializácia?

Už dlhú dobu vediem najrôznejšie tímy vývojárov. Niekde sa táto pozícia označuje ako Tech Lead, inde ako CTO. To, čo ma baví a v čom som dobrý je, že dokážem nastaviť tím a procesy tak, aby vývojári efektívne pracovali na veciach, ktoré sú pre firmu v daný moment dôležité. Viem nastaviť komunikáciu vo vnútri tímu aj k zvyšku firmy. Zároveň viem pre developerov vytvoriť správne podmienky, aby ich práca bavila.

Ako to dokážete?

Som ambasádor agilného vývoja. Verím v agilný manifest a myšlienky, ktoré sú v ňom zakotvené. Venujem sa mu už 15 rokov. Je fascinujúce, kam sa za tú dobu posunul. Začal ako radikálna myšlienka, ktorá sa šírila v malých firmách. Potom ho prevzali veľké korporácie, to bol napríklad aj prípad Skype. Tam sa do agilného vývoja pustili stovky vývojárov. Nasledoval Microsoft a dnes už v ňom ide každá veľká firma. Lenže len malé percento ho dokáže robiť dobre a ťažiť z neho. Často sa stretávam s tým, že sa agilná transformácia nedarí. Dôvodom je to, že tímy nechápu kľúčové princípy agilného vývoja a iba sa slepo snažia implementovať niektoré praktiky.

Mojou úlohou je zefektívniť vývoj. Robím to tak, že tímom ukazujem podstatu agilného vývoja. Ono je pomerne jednoduché sa naučiť, čo obnáša Scrum. To sa človek dočíta kdekoľvek a práve v tom je ten problém. Ak človek nepochopí princípy, ktoré sú za tým, tak je to k ničomu.

Jednou z hlavných myšlienok agilného vývoja je, že autor spoluvlastní produkt. Zaujíma sa oň od fázy návrhu až po prevádzku a je pripravený na časté zmeny. Developer by mal byť krosfunkčný a odovzdávať časti produktu od A do Z. Pokiaľ toto tímy nepochopia, vždy to dopadne zle.

Mňa na tom baví, že ide o pomerne jednoduché veci, ktoré sa dajú spraviť. Nejde o žiadnu raketovú vedu. Keď sa to urobí dobre, odomknete hodnotu tímu. Super je, že to funguje na obe strany. Je to také win-win. Vývojári makajú stále rovnako, ale zrazu ich to viac baví a práca im dáva väčší zmysel. Pre produkt toho zrazu prinesú viac, čo oceňuje aj druhá strana.

Na čom teraz pracuje tím, ktorý vediete v Liftagu?

Liftago existuje 10 rokov a zrodilo sa s inováciou v DNA. Ako prvé v Česku začalo ponúkať taxi v aplikácii, čo bola v tom čase veľká novinka. Pred pandémiou potom Ondrejovi Krátkemu (pozn. CEO spoločnosti Liftago) došlo, že technológia, ktorá sa používa pre taxi služby, by sa dala využiť aj v logistike a kuriérskych službách. Tým sa zrodil Liftago.network, virtuálna sieť spájajúca prepravné kapacity v meste.

Čítaj tiež: Vieš, ako si vybrať správny kurz programovania? 

Liftago.network umožnuje ponúknuť voľnú prepravnú kapacitu alebo ju využiť. Vďaka tomu môžu všetci zapojení partneri (napríklad aj vzájomne konkurenčné firmy) spolupracovať na preprave v reálnom čase. Pomáhame tak optimálne využiť komerčné prostriedky, ktoré sa už v mestách pohybujú a nepridávame do ulíc ďalšie, čo prospeje nám všetkým.

Keď sa vrátime k vašim začiatkom. Kedy ste si prvýkrát povedali, že sa budete venovať IT?

To bolo strašne dávno (smiech). Pochádzam z Českých Budějovíc a už na základke som vedel, že chcem raz robiť s počítačmi. Nechal som sa teda nalákať na strednú školu, ktorá sa chválila zameraním na IT. Lenže nakoniec som skončil pri sústruhu a obrábal som kov. Vôbec mi to nešlo a nebavilo ma to. To bol zlom a rozhodol som sa prejsť inam. Po dvoch rokoch som zamieril na súkromnú strednú školu aplikovanej kybernetiky. Tam to bolo super! Mali sme voľnosť a väčšinu predmetov sme si mohli zvoliť. Mohli sme sa tam venovať programovaniu, robotike, počítačovej grafike a pod. V tom čase som si tiež začal privyrábať ako programátor.

Aký bol prvý projekt, na ktorom ste sa podieľali po nástupe do práce?

Po škole som nastúpil do firmy, kde som predtým brigádoval. Bola to firma Enkidu. Tá sa vtedy venovala úplne všetkému – od zabezpečenia, cez programovanie až po predaj hardvéru a softvéru. Ja som chcel robiť niečo poriadne a tak sme s majiteľom rozbehli projekt Počítačovej pohotovosti. Mimochodom, tá existuje dodnes! Presne tam som pred 20 rokmi spal na zemi na matraci. S vývojom softvéru to nemalo nič spoločné, išlo o servis počítačov. Ale bola to moja prvá práca v IT.

Čo podľa vás musí urobiť junior programátor, aby sa presadil v IT?

Ja sa s juniormi stretávam veľa, je to taká moja slabina. Musím sa priznať, že zisťujem, že s nimi neviem úplne dobre pracovať ako vedúci tímu. Bežne sa mi stáva, že do firmy príde junior a povie mi, že je u nás všetko zle a že sa to musí zmeniť. Dať takému človeku spätnú väzbu je veľmi ťažké. Preto by som všetkým odporučil, aby boli pokorní a všetok svoj voľný čas venovali učeniu. Najväčší problém juniorov je nepomer sebavedomia so skutočnými znalosťami a skúsenosťami. Jediná cesta z toho je, že sa budú učiť a pracovať na projektoch.

Aké rady by ste dali junior programátorovi, ktorý ide na prvý pohovor?

Po prvé, aby sa sústredil na biznis hodnotu a pozrel sa na problém očami používateľa, ktorý s produktom pracuje. Práve juniori bývajú veľmi fascinovaní technológiou a jej možnosťami. Zámerne potom prehliadajú potreby zákazníkov. Pritom je dôležité si uvedomiť, čo robím a pre koho to robím. Seniori sa vždy na pohovoroch zaujímajú práve o toto, technológia je u nich na druhom mieste.

Ďalšou dôležitou vecou je krosfunkčnosť. Dnes je minimálny dopyt po úzko špecializovaných ľuďoch. V súčasnosti firmy preferujú univerzálnejších ľudí. Nejde o to, aby daný človek vedel všetko rovnako dobre. Dôležité je, aby sa dokázal zorientovať aj v ďalších oblastiach. Napríklad autor, ktorý robí front-end, by mal byť schopný sa pozrieť aj na kód back-endu a možno tam opraviť nejakú chybu. Tiež by mal vedieť niečo o databázach, aby bol schopný viesť konštruktívny rozhovor atď. Čím väčší záber programátor má, tým väčším prínosom je pre projekt.

Treťou radou je, aby bol tímovým hráčom! Síce je to klišé, ale v súčasnosti musí developer fungovať v kolektíve. Ide o zručnosť, ktorú autor získava časom. Ako sa z juniora stáva medior a senior, tak sa nielen učí programovať, ale aj čoraz viac chápe, že sám nič nezmôže a musí pracovať v tíme.

A posledná rada je, aby si každý junior našiel nejakého mentora. Nebál sa požiadať o pomoc a opýtať sa na to, ako to má urobiť. Tým to však nekončí. Dobré je si potom v určitej chvíli zase nájsť juniora a tomu odovzdávať svoje skúsenosti, vďaka tomu sa človek bude neustále vzdelávať a posúvať.

Radek Domín

V manažérskych pozíciách v softvérovom priemysle pôsobí vyše 18 rokov. Je uznávaným IT profesionálom a v odborných kruhoch si vybudoval dobrú povesť vďaka svojim skvelým komunikačným schopnostiam a dôrazom na agilný spôsob myslenia. Má skúsenosti s vedením komplexných a multifunkčných tímov naprieč časovými pásmami. Veľmi dobre pozná zákulisie a fungovanie startupov aj veľkých korporácií. Od decembra 2022 zastáva pozíciu Chief Technology Officer v spoločnosti Liftago. Okrem toho sa ďalej venuje svojim projektom a konzultáciám v oblasti agilného vývoja.

Čítaj tiež na našom blogu: 

Zmena kariéry s Green Fox Academy bol risk, ktorý však neľutujem

Chceš sa pripraviť na štúdium v našom bootcampe? Stiahni si náš e-book zadarmo

Z bankára IT-čkárom. Dušan si kóduje budúcnosť vďaka Green Fox Academy

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?