3 + 3 kritérií, s ktorými budeš mať najväčšiu šancu prejsť do IT

Publikovaný:
20.10.2020

Vysoké platy v IT lákajú mnohých, aj keď ani v tejto oblasti nie je zaručený úspech. Preto ti prinášame pár myšlienok na zváženie skôr, ako sa rozhodneš pre zmenu!

3 + 3 kritérií, s ktorými budeš mať najväčšiu šancu prejsť do IT

Aj keď epidémia spomalila aj odvetvie IT a  mnoho spoločností bolo nútených odložiť svoje investície, napriek tomu analýzy naznačujú, že IT bude jedným z odvetví, ktoré sa čoskoro spamätajú, čiastočne kvôli svojej úlohe pri urýchľovaní digitalizácie. Nie je prekvapujúce, že čoraz viac ľudí sa chce naučiť programovať. 

Je však IT skutočne dobrou voľbou kariéry pre každého? 

Aby sme zodpovedali tvoje otázky, uviedli sme najdôležitejšie požiadavky a to, ako ti môže škola/kurz programovania pomôcť so začatím novej kariéry.


Peniaze nie sú dostatočnou motiváciou

Veľa závisí od dobrého školenia / kurzu, stojí za to napr. pozrieť sa, ako ti vyhovuje metodika výučby, ako sú pripravení mentori alebo ako úzko je škola vžitá s trhom. 

Nájsť kvalitné školenie, ktoré zodpovedá tvojej osobnosti, však nestačí. To, ako sa môžeš presadiť ako programátor bude len a len na tebe. 

Niektoré základné úvahy:

  1. Osobná motivácia: Ak by niekto prešiel na IT iba preto, lebo IT sľubuje vysoké platy a dobrú kariéru, tak to nestačí... Pre IT tiež platí, že tí ľudia budú skutočne úspešný, ktorí do toho dajú maximum. Je dôležité byť otvorený/á neustálemu učeniu a zdokonaľovaniu sa, byť odhodlaný/á a byť pripravený/á (znovu) vstúpiť na trh práce ako začiatočník.
  1. Spôsobilosť: Je pravda, že programátorom môže byť každý, bez ohľadu na predchádzajúce vzdelanie alebo zamestnanie, aj lingvista, novinár alebo pracovník továrne môže byť úspešný. Väčšina IT úloh nebude vyžadovať ani hlboké matematické znalosti, ale algoritmické myslenie áno. Napríklad naše bezplatné trojtýždňové školenie #MyFirstApp Coding Camp alebo trojhodinový bezplatný online workshop sú skvelým spôsobom zistiť ako programovanie alebo štýl bootcamp kurzu ti sedí. 
  1. Mäkké zručnosti (soft skills): Programovanie je väčšinou tímová práca a napríklad komunikačné a prezentačné schopnosti sú čoraz dôležitejšie pre udržiavanie kontaktu so zákazníkmi.

Takto ti môže programátorská škola pomôcť dostať sa na IT trh 

Aj keď bude skutočne do značnej miery na tebe ako dobre sa dokážeš presadiť v oblasti IT, dobrá škola a kurz môžu veľmi pomôcť. 

Veľa závisí napríklad od kvalitného školenia, učebných osnov, pripravenosti a prístupu mentorov ktorí môžu tiež pomôcť študentom začať pracovať s niekoľkými nástrojmi. 

Od našej podpory kariéry môžeš očakávať napríklad toto:


  1. Vytvorenie vlastného technologického portfólia: Veľkým plusovým bodom pri pohovoroch je, ak predstavíš svoju vlastnú prácu, dokonca aj na hobby úrovni. Už v poslednej fáze nášho kurzu naši študenti pracujú na projekte a po úspešnom ukončení sa môžu zapojiť do skutočného vývoja komunity Húli (naša interná programátorská komunita).
  1. Budovanie kontaktov v IT: Dobrá programovacia škola ti tiež pomôže spoznať spoločností, prípadných budúcich zamestnávateľov a spojiť sa s absolventmi (ktorí sa už sami zamestnali v  iných spoločnostiach). Napríklad v Green Fox sa môžeš pripojiť k 1000 absolventom a môžeš tiež získať osobný mentoring v rámci nášho nového programu Alumni Buddy. Taktiež je dobré, že budeš kontakte s pražskou pobočkou a ktovie akých dobrých priateľov tam nájdeš. :)
  1. Príprava na pracovný pohovor: Nielen programovanie ale aj  pracovný pohovor môže byť vážnou výzvou. Naši starší mentori ťa pripravia na technickú časť pohovoru, zatiaľ čo naši psychológovia ťa pripravia na špecifiká pracovného pohovoru. Navyše máš možnosť vlastného kariérneho koučingu, aby si jasnejšie videl možnosti, ktoré ponúka programovanie.

Chceš do IT aj ty?

Vyber si z našich kurzov junior programátora! Začíname už v novembri. 


GJ

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?