Bootcamp namiesto vysokej školy bol pre Janu ideálnym riešením

Publikovaný:
01.07.2019

Jeden semester na Fakulte informačných technológií ČVUT jej dal veľa. Avšak nakoniec dala Jana prednosť inej ceste. "Tušila som, že pre mňa vysoká nebude. Ale bootcamp je dobrou alternatívou k tomu, aby som robila to, čo chcem. Teda kódovala," hovorí budúca junior programátorka.

Bootcamp namiesto vysokej školy bol pre Janu ideálnym riešením

Rozhodnutie o budúcej profesii sa rodilo postupne. "O programovanie som začala premýšľať po strednej škole, keď som uvažovala nad tým, čo budem robiť," rozpráva dvadsaťjedenročná Jana a pokračuje: "Úplnou náhodou som sa dostala do letnej školy Czechitas. Išlo o týždenný kurz pre stredoškolákov. Dievčatá si tu mohli vyskúšať, čo to programovanie vôbec je a aké ponúka možnosti. "

Ten týždeň stačil na to, aby sa sympatická dievčina pre programovanie nadchla. "Uvedomila som si, že kódovanie je pre mňa ideálne. Docela mi to šlo a veľmi ma zaujímalo. Následne som sa prihlásila na kurz C#. Iný v tú dobu v ponuke nebol, ale mne to bolo jedno. Mohla som si konečne vyskúšať, ako programovací jazyk funguje a ako sa píše. "

Z kurzu na vysokú školu

Po absolvovaní kurzu mala Jana jasno, že jej vysnívaná profesia súvisí s programovaním. Nielen, že ju to bavilo, ale váhu mal aj fakt, že sa jedná o peršpektívny odbor s dobrým finančným ohodnotením. Jej ďalšie kroky tak viedli na ČVUT a Fakultu informačných technológií. "Som celkom študijný typ, ale asi nie v českom školstve. Ja som vedela, že vysoká škola jednoducho pre mňa nebude, "spomína na polrok študentka a priznáva: "Najťažšie pre mňa boli skúškové a stres. Len to množstvo informácií, čo som sa tam naučila za jeden semester, bolo obrovské a veľmi prínosné. "


Z vysokej na Bootcamp

Lenže svojho sna sa vzdať nechcela, preto začala hľadať alternatívy. Tak našla Green Fox Academy a ich intenzívny kurz pre junior programátorov, kam sa prihlásila. Nasledoval odchod z vysokej školy. "Týmto kurzom som univerzitu nahradila. Ak niekomu nesedí české alebo slovenské školstvo, toto môže byť dobrá alternatívna cesta," je presvedčená a dopľňa: "Pre niekoho skrátka vysoká nie je a nemá zmysel, aby štúdiom strácal roky len aby mal titul a potom dlho hľadal prácu. Programovanie je štúdium na celý život, takže tento kurz je vhodný aj pre nás mladých."

Namiesto istej teórie sa študenti učia praktické veci. "Kurz mi dáva naozaj veľa. Som v polovici a konečne prvýkrát vidím potom všetkom, čo som vyskúšala, že to, čo sa učím, využijem v praxi, až budem zamestnaná," pochvaľuje si Jana a ďalej opisuje svoje dojmy: "Videla som programátorov a oni robili to, čo sa teraz začínam učiť ja. Je to super pocit. "

Jana počas svojho štúdia v triede Ferrilata


Kódovanie nie je len o matematike

Mnohí sú presvedčení, že programovanie je úzko späté s matematikou. Ale úplne tak to nie je. "Z počiatku som mala aj ja trochu obavy, že kvôli ťažkej matematike mi programovanie nepôjde a nebudem ho môcť robiť," spomína Jana a ďalej rozpráva: "Avšak sa ukázalo, že zložitá matematika nie je potrebná všade. Keď som sa na programovanie pozrela z iného uhla, došlo mi, že to nie je nič iné ako učenie sa jazykov a aplikovanie logiky. Tak som sa zamerala na to, čo mi vždy šlo. "

Ak vás zaujíma, čo mladú dievčinu na programovanie tak zaujalo, potom vám to najlepšie vysvetlí sama. "Veľmi ma bavia úlohy, keď máme napísať kód. Pritom sa objaví vždy veľa problémov, ktoré musím riešiť. Som nadšená, keď ich vyriešim a vidím, že to funguje," vysvetľuje a dopľňa:" Je to super mágia a ma baví, že sa to dá dokopy a funguje to. Navyše dosť vecí v programovaní súvisí s dizajnom. Už len to, že píšete kód a výsledok potom vidíte vo frontende. Umenie a art mi boli vždy blízke, takže aj v tomto smere mi kódovanie sedí. "


Dva splnené sny naraz

Ak si Jana plánovala budúcnosť ako programátorka, tak zároveň pripúšťa, že kódovanie bude jej druhé vysnívané povolanie. Tomu prvému sa totiž už teraz vo voľnom čase venuje. "Tetovanie ma hrozne baví," priznáva dievča, ktorú už zdobí nie jedno tetovanie, a ďalej rozpráva: "Keď si potrebujem od programovania vyčistiť hlavu, switchnem k tetovaniu. U tetovaní sa musím tiež maximálne sústrediť, ale je to iné. Zabudnem pri tom na všetko a prídem na iné myšlienky. "

Ako sa blíži koniec kurzu, tak s ním prichádzajú aj úvahy o budúcnosti. "Súhlasila som s tým, že ak by bola možnosť práce v zahraničí, že tam pôjdem. Rozmýšľam treba nad Budapešťou. Bola by pre mňa ideálna, "hovorí Jana, že pracovnej ponuke zo zahraničí by sa rozhodne nebránila, a uzatvára:" Ale budem rada za akékoľvek zamestnanie. "


Aktualizácia september 2019:

Jana úspešne absolvovala kurz Junior programátora v auguste 2019 a od septembra pracuje spoločne s ďalšími šiestimi študentmi Green Fox Academy ako junior programátorka vo firme Artinii.


AŠ, JG


Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?