„Myslím si, že je to veľmi pekné povolanie“

Publikovaný:
23. 12. 2020

O programovaní, práci a samozrejme dobrých spomienkach sme sa rozprávali s Líviou, absolventkou Green Fox, ktorá ukončila s prvými študentmi super intenzívny kurz Green Foxu pred 4 rokmi.

„Myslím si, že je to veľmi pekné povolanie“

Pred takmer 4 rokmi si bola jednou z 21 ľudí, ktorí boli prvými priekopníkmi nášho super intenzívneho programovacieho kurzu. Z ktorej oblasti a prečo si prešla do IT?

Pracovala som vo finančnom oboru, v poslednom zamestnaní ako kontrolór. Chcela som prejsť do IT, pretože sa neustále opakujúce úlohy po chvíli nespôsobili toľko radosti, a chýbali mi aj výzvy, ako aj vytváranie niečoho iného ako formatovanie excelovských tabuliek. Taktiež som chcela mať hmatateľné výsledky toho čo dennodenne robím a vytváram. A potom prišiel vývoj (softvéru), v ktorom som to všetko čo som hľadala, absolútne našla, pretože tu fakt môžeš skutočne vyvíjať dômyselné veci pomocou niekoľkých riadkov kódu: funguje to, objaví sa to na obrazovke, môžeš nato kliknúť, točí sa to a rotuje, najmä ak pracuješ hlavne vo front-ende. Myslím si, že je to veľmi pekné povolanie.

 

Ako sa vyvíjala tvoja kariéra po kurzu? Kam si sa dostala po Green Fox Bootcampu, aké boli hlavné míľniky?

Hneď po kurzu som sa dostala do firmy Emarsys, kde som si hneď našla svoje miesto. Na začiatku mi veľmi pomáhali nabrať rytmus a najviac vedomostí. Vždy som našla nové výzvy, teraz už som v treťom tíme v spoločnosti. Máme vývoj Full-Stack, ale samozrejme projekty sa rôznia mierne odlišným rozdelením front-endových a back-endových úloh. Front-end je k môjmu srdcu trochu bližší, pretože ma akosi viac baví, keď sa niečo objaví na obrazovke. Pracovala som však aj na projekte riadenia povolení, ktorý mal bližšie k back-end časti, a z ktorého som sa tiež veľa naučila.

 

Aký bol tvoj najväčší úspech za posledné 4 roky?

Momentálne pracujem vo vývojovom tíme pre design daného systému. Za posledný rok bolo našim cieľom dať našej aplikácii úplne nový štýl. Priebežne spolupracujeme s UX dizajnérmi a výskumníkmi. Neskutočne sme si to užili a sme tiež veľmi spokojní s konečným výsledkom. Iste, vždy je čo zlepšovať, ale s takým malým tímom je to bohovský pocit niečo takéhoto dosiahnuť a môcť byť hrdými na spoločnú prácu. 

Už máš prehľad o tom, ako super funguje zmena kariéry. Keby ťa niekto požiadal o radu ohľadom programátorskej kariéry, čo by si mu poradila?

Ak mám dať radu, tak určite túto. Najskôr sa každý musí zamyslieť nad tým, či to naozaj chce, napríklad nech si vyskúša online programovacie hry. Myslím si, že teraz veľa ľudí robí tú istú chybu, že sa rozhodne pre zmenu kariéry len preto, lebo programovanie  teraz je veľmi módnym povolaním. 

Tiež stojí za to zistiť, ktorý smer človeka priťahuje najviac. Viac ma zaujímal Front-End, takže som sa viac zamerala na tento smer. Považujem za dôležitý moment uvedomiť si, kvôli rôznorodosti profesii, že po chvíli učenia sa môžeš ľahko cítiť, že čím viac sa toho naučíš, tým menej toho vieš. Ak si nájdeš ten svoj správny smer pomerne skoro, tak už od samého začiatku môžeš mať oveľa väčší úspech.

Teraz, keď už aktívne pracuješ v tejto oblasti, aké sú tie schopnosti, ktoré by mal mať každý začiatočník/čka? Ako môže byť úspešný/á?

Myslím si, že ak je niekto začiatočník/čka, tak môže byť v tejto oblasti úspešný/á, ak sa dokáže dobre a rýchlo učiť, pretože ide o neustále sa meniace povolanie. Ak sa niekto dokáže prispôsobiť, klásť otázky, logicky uvažovať tak dokáže prekonať veľa prekážok. Green Fox mi veľmi pomohol prijať fakt, že nemôžem vždy všetko zapamätať naspamäť a že sme si veľmi podobní s mnohými kolegami v brandži. Aby som sa vždy odvážila pýtať, hľadať odpovede.

Aký je tvoj obľúbený zážitok z Green Fox?

Keď môj hlas úplne odišiel na jednom z našich piatkových demo prezentácii. Pamätám sa, že sme už v tom čase pracovali v tímoch a mala som za úlohu taktiež prezentovať, ale 3-4 dni mi z krku nevyšiel ani muk. Moji “spolubojovníci” boli veľmi cool, napísala som a pošepkala im moju časť, a oni to prezentovali namiesto mňa. Je to nezabudnuteľný a milý zážitok.

Čo si myslíš o Green Fox?

Pre mňa to boli veľmi dôležité 4 mesiace môjho života a ďakujem mu za každú jednu príležitosť...takže vždy pozitívne spomínam na toto obdobie.

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?