Moja manželka sa mi poďakovala, že som prešiel na IT

Publikovaný:
25. 12. 2020

O programovaní, práci a samozrejme dobrých spomienkach na Green Fox sme sa rozprávali s Robertom, absolventom kurzu spred 4 rokov.

Moja manželka sa mi poďakovala, že som prešiel na IT

Študenti Green Fox pochádzajú zo všetkých možných oblastí, môžeš naraziť na veľmi zaujímavé príbehy. Čo je tvoje pôvodné povolanie a prečo si sa rozhodol prejsť na programovanie?

Pôvodne som vyštudovaný stavebný inžinier a takmer 8 rokov som prakticky pracoval v jednom zo sektorov stavebníctva: bol som vonku v zablatenej pracovnej oblasti, pracoval som v officu, zaoberal som sa financiami a inováciami. Už nejakú chvíľu vo mne dozrievala myšlienka prechodu na iné miesto lebo v pôvodnom povolaní som nenašiel dostatočnú výzvu a napredovať bolo čoraz ťažšie. Raz som sedel na Vianoce doma, keď som uvidel článok o Green Fox Academy. Vedel som, že bootcampy v Amerike už pár rokov úspešne fungujú. Rozmýšľal som nad tým, čo rád robím, čo potrebuje trh, a potom som sa pozrel na svoje možnosti, tak som sa rozhodol pre štúdie na programátora.

 

Aká je tvoja najobľúbenejšia spomienka na kurz?

Som veľmi rád, že som tu stretol a spoznal jedného z mojich najlepších priateľov. To by som ani nenazval spomienkou, keďže je so mnou dodnes. :) Počas celého kurzu som stretol veľa veľmi podobných ľudí dušou aj mysľou ako som ja, a odvtedy sme dobrí kamoši. 

 

A odvtedy uplynulo už viac ako 4 rokov... Ako sa vyvíjala tvoja kariéra po kurzu?

Keď som skončil kurz, okamžite ma oslovila jedna z partnerských spoločností Green Fox. Hneď nás oslovili aj s mojím najlepším priateľom. Pôvodne mali iba jedno voľné miesto, ale presvedčili sme ich natoľko, že nakoniec nás oboch zamestnali. Pracoval som tam 9 mesiacov, keď ma kontaktovali z mojej súčasnej firmy na základe môjho LinkedIn profilu. Samotná spoločnosť ma zaujala, ich blog bol veľmi známy a super, preto som to považoval za dobrú príležitosť. Išiel som na pohovor, ponúkli mi miesto a ja som povedal áno. Jednoduché, že? Toto sa stalo už takmer pred 3 rokmi, a stále si myslím, že to bolo super rozhodnutie. Dostal som sa tam na junior pozíciu a potom som sa celkom rýchlo posunul po rebríčku. Už takmer rok sa venujem viac projektovému manažmentu, riadeniu ľudí a budovaniu firmy, ale programovanie je stále dôležitou súčasťou môjho každodenného života.

 

V akej oblasti sa venuješ programovaniu?

Pracujem pre malú agentúru, cca. je nás 15 a všetci máme dohľad nad celým procesom.  Samozrejme, každý je v danej oblasti o niečo viac zdatný, a ak je to potrebné si môže vziať projekt od začiatku. Manažujeme front-end, back-end, infraštruktúru, môžeme prevádzkovať systém. Presne na to ma pripravil Green Fox Bootcamp. Z toho, čo som sa naučil pred 4 rokmi, vlastne nebolo najdôležitejšie čo je technológia, ale to, aby som videl ako sa digitálny produkt vyrába, aké má súčasti a ako musíme v pozadí spolupracovať, aby to celé fungovalo. Green Fox ma naučili, že technológie sa budú neustále meniť a vždy musím byť v obraze a neustále sa učiť.

 

Čo sa ti na tvojej práci a samotnom programovaní páči najviac?

V mojej práci to sú jednoznačne ľudia, s ktorými pracujem. Na samotnom priemysle mám rád to, že je nekonečne rozmanitý, skrýva v sebe veľa možností a je veľmi ľahké prejsť z jednej oblasti do druhej. Ak sa chce niekto dostať na kĺb konkrétnej oblasti, môže sa z neho / z nej expert, zároveň však má v profesii miesto aj ten, kto rád skúša viac vecí.

 

Máš pocit po stavebnom priemysle, že si si našiel svoje miesto?

Zmena bola pre mňa veľmi dobrým rozhodnutím. Pamätám sa, ako sme s manželkou jedného večera myli riad v kuchyni, keď sa ku mne otočila a povedala, že ďakujem. Poďakovala sa mi, že som prešiel na IT. Predtým som strávil väčšinu týždňa na vidieku a bol som neustále v strese. Touto zmenou sa zmenil celý náš život: som oveľa pokojnejší, večer prichádzam domov na večeru, pričom sa zlepšili aj naše životné podmienky. Moja žena povedala, že to bola veru veľká výzva, ale bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som mohol urobiť.

Keď sa pozrieš späť na svoju vlastnú kariérnu zmenu, čo by si poradil tým, ktorí stoja pred takou zmenou alebo rozhodnutím?

Jednoznačne môžem vyhlásiť, že zmena kariéry nie je jednoduchá vec. Je to z časti emotívne rozhodnutie, ale druhá polovica rozhodnutia je veľmi racionálna. Kariéru sa oplatí zmeniť, iba ak to zlepší tvoj celý život. Najprv som zhromaždil veci, ktoré ma zaujali, a potom som si vybral tie ktoré boli aj potrebnými. Mojou najdôležitejšou radou pre niekoho, kto uvažuje o zmene kariéry je zvoliť si takú oblasť, ktorá sa mu/jej páči, pretože potom v tom budeš určite dobrý/dobrá. 

Čo si myslíš, pre koho je určená oblasť IT?

Videl som šialené množstvo ľudí, najmä odvtedy ako aj ja sám robím pohovory. Staré stereotypy, ako to, že programátori celý deň s nikým nerozprávajú a sedia sami v tmavej miestnosti pred svetlom monitora, sú úplne falošné. Kreatívnych ľudí je nekonečné množstvo. Samotná IT oblasť je veľmi zaujímavá oblasť. Prakticky je to všetko o riešení problémov. A neide to bez kreativity a tímovej práce. Ak teda niekoho zaujíma, či je pre neho/ňu IT sektor vhodný, nech pouvažuje nad tým, či je schopný/á a ochotný/á pri riešení problémov spolupracovať s ostatnými. To je prakticky vstupenka k tomu, aby mohol niekto v tejto oblasti pracovať.

Posledná otázka: aký je to pocit, skočiť sem znova na rozhovor do Green Fox?

Veľmi rád sa sem vraciam. Za starých čias, keď som mal trochu viac času, som rád pomáhal aj na worskhopoch, kde si záujemcovia mohli trochu vyskúšať, aké je programovanie. Ja osobne veľmi rád učím. Dokonca som mal stážistov v stavebníctve a v súčasnej práci v programovaní som už mal juniora a bol som aj mentorom. Preto som si workshopy veľmi obľúbil. Je to skúsenosť, keď si na konci dňa uvedomíme, že programovanie, kódovanie nie je bláznivá mágia. Ukázali im zopár vecí a museli trochu premyslieť, ako dať jednu vec za druhým a už tvorili veľmi super veci. Je to obrovský zážitok.

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?