Čas na reštart kariéry

Publikovaný:
31.03.2019

Veľakrát to začína nenápadne. Úbytok energie, do všetkého sa musíte hrozne nútiť a predstava ďalšieho pracovného dňa vás úplne deptá. Nedeľa nie je dňom odpočinku ale depresie, pretože po nej nasleduje pondelok. Ak takéto pocity poznáte, je na čase premýšľať o zmene profesie. Reštart kariéry nie je ničím neobvyklým a môže vám pomôcť.

Čas na reštart kariéry

Doba, kedy človek celý život strávil v jednom podniku a vykonával tú istú profesiu, len sa posúval na kariérnom rebríčku smerom nahor alebo nadol, je dávno preč. Dnes je pracovné tempo oveľa rýchlejší a niekedy natoľko hektické, že aj práca, ktorá vás predtým napľňala, môže skončiť syndrómom vyhorenia. To je okamih, kedy je na čase sa zastaviť a zamyslieť sa nad ďalším smerovaním profesijného života.


Bod zlomu ruka v ruke s krízou stredného veku

Syndróm vyhorenia mnohokrát neprichádza sám, ale ide ruka v ruke s krízou stredného veku. Tá "postihuje" viac ako pätinu populácie a dostavuje sa medzi 30 až 45 rokom. Takže ak máte pocit, že vám život uteká medzi prstami, nič ste nedokázali a zároveň si ani nič neužili, trpíte prvými "príznakmi". Nespokojnosť s prácou aj súkromím je jej vyústením. Tu je na mieste podotknúť, že okolie môže vidieť vašu situáciu úplne odlišne, podľa nich ste úspešní vo svojej profesii a máte skvelú rodinu. Lenže vám to tak jednoducho nepripadá a ste nešťastný/á.

Nemá zmysel sa ale utápať v ľútosti, musíte nájsť nový impulz, ktorý vás nakopne a posunie opäť ďalej. Tým môže byť zmena odboru, ktorá je v posledných rokoch veľmi častým javom a podľa odborníkov bude v budúcnosti rekvalifikáciou prechádzať človek priemerne trikrát za život. Je len potrebné si vyjasniť, kam chcete smerovať a čo dosiahnuť.


Bez učenia to nepôjde

Ak sa rozhodnete urobiť radikálnu zmenu a začať v inom odbore, je potrebné si vopred porozmýšlať, či už to urobíte sami alebo s pomocou coucha alebo psychológa, čo vlastne chcete robiť. Teda spíšte si, čo vás baví, v čom ste dobrí, ale nezabúdajte ani na svoje slabé stránky a ujasnite si aj to, čo rozhodne robiť nechcete. Takýto súhrn vám pomôže v rozhodovaní, ktorým smerom sa vydať. Myslite tiež na to, že nová profesia bude vyžadovať učenie, silnú vôľu a motiváciu. Bez nich pravdepodobne zlyháte. Pre mnohých je práve túžba po nových zručnostiach, a hlavne zmene oproti zažitému stereotypu to, čo ich ženie ďalej.


Odbor s budúcnosťou to istia

Ak na jednej strane by ste mali voliť odbor podľa toho, čomu by ste sa chceli profesne venovať, tak na tej druhej musíte prihliadať na perspektíve do budúcnosti. To, že sa pracovný trh mení a za desať rokov mnohé profesie zaniknú, rozhodne berte do úvahy, a nie na ľahkú váhu. Inak sa vám stane, že sa z kolobehu rekvalifikácií hneď tak nedostanete. Ak chcete staviť na istotu, potom choďte do oblasti IT. 

Dopyt po ľuďoch je tu obrovská, len v Česku a na Slovensku ich bude za rok chýbať na trhu práce 30 tisíc. Okrem sľubnej budúcnosti sa tiež môžete tešiť na jeden z najvyšších platov a možnosti uplatnenia sú tu naozaj široké. Navyše ani zďaleka neplatí, že musíte mať hlboké znalosti. Veľakrát do začiatku stačí štvormesačný intenzívny kurz, kde vás naučia potrebné základy, na ktorých môžete potom v novom pôsobisku stavať.

Ak si hovoríte, či je IT pre vás, tak, ako zavrtíte nesúhlasne hlavou, si ho vyskúšajte. Pretože treba kódovanie je oveľa zábavnejšie a kreatívnejšie, než si myslíte. Tiež programátori už dávno nie sú zavretí niekde osamote v miestnosti, kam sa sotva dostanú denné lúče. Dnes sú v strede diania a súčasťou tímu. Robia naozaj cool veci, akými sú aplikácie, programy, podieľajú sa na vývoji umelej inteligencie a vôbec, ak si neviete svoj život bez chytrého mobilu, tabletu či notebooku predstaviť, potom práve vy ste ideálnym kandidátom, aby ste v budúcnosti medzi "ajťáky" zapadli. Takže nikdy nehovorte nie profesiu, ktorá raz bude riadiť svet.


AŠ, JG

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?