Z manažérky ľudských zdrojov Salesforce analytičkou. Vďaka Green Foxu naštartovala kariéru v IT

Publikovaný:
1. 11. 2022

Zmeniť profesiu bolo pre bývalú lektorku angličtiny a manažérku ľudských zdrojov veľkou výzvou. Amanda Lynn Jenys sa v roku 2020 prihlásila do bootcampu Green Fox Academy a naštartovala kariéru v IT. O niekoľko mesiacov neskôr po absolvovaní Večerného/vikendového kurzu už pracovala s najväčšou CRM platformou na svete v prestížnej firme Barclays. Toto je príbeh Amandy Lynn Jenys a jej pohľad na no-code programovanie.

Z manažérky ľudských zdrojov Salesforce analytičkou. Vďaka Green Foxu naštartovala kariéru v IT

Amanda, v rozhovore z roku 2021 si hovorila o svojich skúsenostiach s Green Fox Academy. Vtedy si mala pred záverečnými skúškami. Čo nasledovalo po skončení kurzu?

Po získaní certifikácie som vstúpila priamo do spoločnosti Barclays, kde momentálne pracujem. Majú programy, ktoré sa zameriavajú na ľudí, ktorí chcú urobiť kariérnu zmenu.

Našla som túto ich ponuku a nakoniec som dostala možnosť u nich pracovať. Bola som nadšená, pretože hneď ako som dokončila kurz a získala certifikáciu som začala pracovať v IT sektore.

Bol no-code niečo, čo ťa zaujalo hneď od začiatku?

V bootcampe Green Fox Academy som sa učila tradičné programovanie, teda písanie kódu, a môj pôvodný cieľ nebol no-code. Chcela som pracovať s programovacím jazykom Java a rozvíjať sa v ňom. Potom som však dostala ponuku pripojiť sa k Salesforce tímu v Barclays. Na začiatku som mala obavy, ale chopila som sa príležitosti a išla som do toho.

Koľko si toho o Salesforce vedela, keď prišla táto ponuka?

Úprimne povedané, nemala som poňatia, čo je to no-code alebo low-code. Nevedela som, že niečo také existuje. V skutočnosti, keď sa ma na pohovore pýtali, či by som mala záujem o pozíciu Salesforce, spočiatku som si myslela, že hovoria o oddelení pre obchod (anglicky sales, pozn. red.).

Potom som však išla na Google a vyhľadala som si o Salesforce všetko, čo sa dalo. A keď som „googlila", skúsila som sa pozrieť aj na to, aké sú kariérne možnosti v tejto oblasti.

Budúcnosť Salesforce a no-code vyzerá naozaj sľubne a dopyt je vysoký. Tak som si povedala, dobre, toto je oblasť, do ktorej sa naozaj môžem dostať a teraz je skvelá príležitosť skúsiť to.

No-code znie do veľkej miery ako skladanie blokov kódu na seba pre vytvorenie konečného riešenia. Je naozaj možné takto vytvárať aplikácie?

So Salesforce je možné vytvárať riešenia bez písania kódu. Nie je pritom nutné ani poznať Apex, čo je programovací jazyk pre Salesforce platformu.

Samozrejme, pre finálne dokončenie takého riešenia je ešte potrebných niekoľko úprav a zásahov, ktoré si vyžadujú tradičné programovanie a písanie kódu. Ale človek nemusí ísť touto cestou, ak nechce. Existuje veľký dopyt po pozíciách typu administrátor alebo analytik, ktoré práve pracujú s no-code vývojom.

Množstvo príležitostí v tejto oblasti je veľké, ale väčšina ľudí o nich jednoducho nevie, kým sa skutočne nedostanú na IT trh.

Myslím si, že za tým môže byť aj stereotyp, ktorý vytvára predstavu o tom, že ak sa chcete dostať do technických tímov, musíte priamo vedieť programovať. Existuje však mnoho ďalších pozícií vo vývojárskych tímoch, ktoré treba zabezpečiť a nevyžadujú priamo programovanie.

Môžeš nám po takmer 6 mesiacoch práce so Salesforce a no-code nástrojmi priblížiť, čomu sa v práci venuješ? Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Moja práca momentálne zahŕňa tak trochu všetko, čo môžem robiť. Robím rôzne konfigurácie riešení fungujúcich na platforme Salesforce. Som súčasťou vývojového tímu v tom zmysle, že riešim servisné požiadavky prichádzajúce cen nástroj JIRA a pozerám sa aj na kód, aj keď priamo do neho nezasahujem.

Práve sme dokončili veľmi veľký projekt, ktorý sa pripravuje na finálne vydanie, takže veľa testujem. Ale nepíšem testy ako programátor, testujem riešenia priamo ako používateľ. Vytváram bug tickety, analyzujem používateľskú skúsenosť, zbieram požiadavky od biznis kolegov a reprodukujem ich technickým tímom.

Ale celkovo záleží na akom projekte práve som, na akú rolu ma potrebujú. Každý deň je teda v niečom iný a nový.

Vieš povedať, aké zručnosti musí mať niekto, kto chce začať kariéru na podobnej pozícii?

Myslím si, že je určite užitočné mať základné znalosti programovania. Postačia základy, ako je napríklad pochopenie kľúčových pojmov a toho, ako sa spracúva a tvorí počítačový kód. Z mojej skúsenosti je práve toto oblasť, kde môžu nastať určité nedorozumenia s netechnickými kolegami, ktorí nemajú programovacie zázemie.

Potom tiež určite odporúčam mať zvedavosť a túžbu učiť sa. Platformy ako Salesforce sa totiž neustále vyvíjajú a pribúdajú im nové funkcionality. Musíte byť preto vždy pripravení nasať tieto informácie a preniesť ich do tímu a svoje práce.

A nakoniec je to určite aj schopnosť vidieť problém z nadhľadu. Je dôležité vedieť problém rozložiť na menšie kroky a pristupovať k nemu postupne. 

Toto je veľmi cenný súbor zručností pre človeka, ktorý chce pracovať v oblasti no-code alebo low-code programovania, pretože budete pravdepodobne osobou, ktorá bude písať dokumentáciu a komunikovať priamo s vývojármi.

Ako sa učíte a rozširujete svoje znalosti o Salesforce? Existujú nejaké nástroje, ktoré pomáhajú juniorským vývojárom držať krok?

Salesforce má vlastne svoj vlastný nástroj na učenie s názvom Trailhead a je fantastický. Je to ako Duolingo na učenie Salesforce. Majú veľa rôznych modulov, ktoré rozdeľujú veci na úplne najzákladnejšie detaily.

Človek nemusí ani vedieť, čo je to objekt v programovaní. Ak niekto nechce, nemusí sa kódu vôbec dotýkať. V podstate Trailhead umožňuje naučiť sa prácu so Salesforce a zvoliť si cestu, ktorou sa chcete vydať.

Keď sa pozrieš späť na svoje rozhodnutie prihlásiť sa do bootcampu, ako ho vidíš s odstupom času? Bol to správny krok?

Určite si myslím, že Green Fox Academy pre mňa odštartovala túto príležitosť. Nikdy by som sa o túto pozíciu neuchádzala bez nejakých počiatočných vedomostí alebo know-how .

A Salesforce? Musím povedať, že je to pre mňa asi to najlepšie, čo sa mohlo stať. Myslím si, že sa táto oblasť veľmi hodí k mojej osobnosti. Rada sa v práci rozprávam s ľuďmi, ktorí niečo potrebujú a prinášam im riešenia, ktoré chcú. Baví ma spájať tie kúsky a dopĺňať celkový obraz medzi netechnickými a technickými tímami a potom ich posúvať ďalej.

Aktuálne mám šesťmesačné skúsenosti so Salesforce, ale mám pocit, že tú platformu poznám oveľa dlhšie. Kolegovia za mnou chodia a pýtajú sa, ako niečo urobiť a ako nájsť niečo, čo hľadajú. A to sú vývojári, ktorí používajú Salesforce každý deň, ale nepoznajú ho z používateľského hľadiska. 

Salesforce a no-code je teda niečo, do čoho sa dá veľmi rýchlo ponoriť. A ak ste ambiciózny človek, ktorý chce okamžite vidieť pokrok, je táto oblasť skvelá.

V Green Fox Academy sa tiež snažíme otvárať dvere do IT pre dievčatá a ženy a tvoj príbeh je inšpiratívny v tom, ako si zmenila svoju kariéru. Môže byť podľa teba no-code pre ženy vhodnou vstupnou bránou do IT?

Myslím si, že jednou z prekážok, pre ktorú veľa žien váha so vstupom do IT, je predstava, že to znamená byť celý deň pred počítačom a pracovať s ľuďmi, ktorí nie sú až tak spoločenskí a komunikatívni. Avšak skutočnosť taká nie je. 

Myslím si, že práve o tom treba hovoriť. Nemyslím si, že je pre ženy rozhodujúce, či budú pracovať s no-code, low-code, kódom alebo niečím iným. Všetky tieto oblasti predstavujú skvelú príležitosti v IT. Ide len o to, aby ste sa nebáli spraviť prvý krok.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Bootcamp od Green Foxu vyštudoval popri práci. Dnes je z neho programátor

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Z manažérskej pozície v KFC do IT. Dnes je úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?