Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Publikovaný:
12. 04. 2022

Pre mnohých z nás je IT atraktívnym, no zároveň trochu odstrašujúcim sektorom. Rozmýšľal/a si ale niekedy nad tým, či je možné začať kariéru v IT bez nutnosti písať kód? Veci sa menia a to, čo bolo kedysi možné len pre skúsených programátorov, sa stáva otvoreným pre každého. No-code programovanie poháňa novú digitálnu transformáciu firiem a môže byť dôvodom, prečo začneš kariéru v IT.

Čo je to no-code: Cesta, ako vstúpiť do sveta IT bez znalosti písania kódu

Čo je to no-code programovanie?

No-code programovanie umožňuje vývojárom vytvárať softvér (alebo aspoň jeho časť) bez napísania jediného riadku kódu. Je to možné cez špeciálne nástroje, označované ako no-code platformy, ktoré obsahujú preddefinované bloky kódu/šablóny. Tieto bloky v sebe nesú informáciu pre počítač, čo a ako má vykonať. Programátor tento blok kódu neupravuje, len ho využíva pre potreby svojej aplikácie. V praxi len zvolí, ktoré bloky a kde chce využiť. 

Používa pritom len grafické prostredie a funkciu drag-and-drop (potiahni a pusť). Textová úprava kódu ako pri tradičnom programovaní v no-code neprebieha. Jednoduchý príklad využitia no-code programovania je pri budovaní webových stránok.

Napríklad, namiesto programovania tlačidla pre nákup mobilu v eshope, ti no-code platformy umožnia nájsť kód tlačidla v databáze a potiahnutím ho pridať na tvoju stránku.

Prečo sa no-code stáva tak populárnym?

Hlavná výhoda no-code spočíva v tom, že umožňuje ľuďom, ktorí by sa inak k programovaniu nedostali, tvoriť softvér. Možnosť využívať preddefinované šablóny namiesto písania kódu otvára veľké množstvo možností pre firmy aj jednotlivcov. 

Firmám totiž no-code pomáha riešiť nedostatok kvalifikovaných programátorov na pracovnom trhu. Spoločnosti môžu zrýchliť nábor nových vývojárov práve cez no-code platformy alebo preniesť časť vývoja do menej náročného no-code prostredia. 

To zároveň umožňuje mnohým ľuďom vstúpiť do atraktívneho IT sektora bez toho, aby museli mať pokročilé znalosti kódu. No-code pritom nemusí byť pre nich zároveň konečnou stanicou v IT. Ide skôr o vstupnú bránu, ktorá postupne umožňuje prejsť k pokročilejšiemu programovaniu. 

Vedel si, že podľa Gartner LCAP Report 2021 budú firmy do roku 2025 využívať no-code alebo low-code pri vývoji 70 % nových aplikácií. To je nárast z menej ako 25 % v roku 2020.

Budúcnosť IT a no-code vývoja je teda veľmi atraktívna a ich popularita rýchlo rastie. Ak si teda vyberáš kariéru práve teraz, kombinácia IT a no-code ti otvorí veľa možností.

Aký je rozdiel medzi no-code a low-code?

Použitie výrazov no-code a low-code programovania sa často zamieňa, existujú však pri nich rozdiely. Low-code je komplexnejšia metóda v porovnaní s no-code. Low-code ponúka širšie možnosti prispôsobenia kódu, ale tiež si vyžaduje aspoň základné znalosti tradičného programovania na doladenie a dokončenie vývoja. 

Zatiaľ čo pri no-code programovaní vývojár nepíše žiadny doplňujúci kód, v low-code áno. A zároveň, zatiaľ čo pri tradičnom programovaní nie je bežné využívanie grafického editora s „drag-and-drop“ funkciou, využíva sa pri low-code.

Výhody no-code programovania

No-code neslúži len ako vstupná brána do IT pre začiatočníkov, ale ponúka programátorom aj spoločnostiam niekoľko ďalších výhod:

  • Rýchlejší vývoj
  • V porovnaní s tradičnými metódami programovania, no-code zrýchľuje vývoj digitálnych riešení o 40 až 60 %. Výsledkom je, že vývojári prinášajú svoje produkty na trh rýchlejšie, trávia menej času udržiavaním kódu a môžu automatizovať opakujúce sa úlohy
  • Lepšie prepojenie obchodných a technických tímov
  • Ľudia z obchodných alebo marketingových pozícií nemusia úplne chápať technickým požiadavkám a nárokom programátorov. A platí to aj opačne. Keďže je však no-code jednoduchší na porozumenie, tímy môžu medzi sebou komunikovať priamejšie. Vzniká tak lepšie prepojenie medzi obchodnými a technickými tímami
  • Flexibilita v programovaní
  • No-code umožňuje programátorom jednoduchší prechod medzi rôznymi zariadeniami a systémami. Napríklad pri programovaní webu na no-code platforme, je jednoduché prispôsobovať fungovanie stránky pre laptopy a smartfóny zároveň

Nevýhody no-code programovania

No-code je síce rastúcim trendom v oblasti programovania, nie je to však univerzálne riešenie na všetko. Preto je dôležité pochopiť hlavné obmedzenia no-code vývoja:

Preddefinované bloky môžu byť príliš obmedzujúce - keďže programátori v no-code nepíšu kód, sú plne závislí od platformy, ktorú používajú. Takže skôr či neskôr sa vývojár môže dostať k bodu, v ktorom nebudete môcť robiť to, čo by bolo možné s tradičným programovaním.

Vlastníctvo kódu a nižšia kontrola - pri no-code programovaní je zároveň nevyhnutné dôverovať vývojovej platforme, pokiaľ ide o bezpečnosť alebo kvalitu služieb. Programátor totiž nevlastní daný blok kódu, ani si ho nevie prispôsobiť. Avšak ako rastie konkurencia pri no-code platformách, obava z bezpečnosti alebo nedostatku funkcií sa stráca. 

Aké je najlepšie využitie no-code programovania?

Pri konečnom využití no-code programovania je potrebné zohľadniť jeho všetky benefity aj limity. Preto no-code vývoj najviac využijú firmy, ktoré efektivitu kódu a programovania pred možnosťou upravovať a vlastniť samotný kód.  

No-code využívajú veľké aj malé firmy predovšetkým na programovanie riešení pre interné systémy. Ide napríklad o prispôsobenie väčších CRM alebo ERP systémov pre potreby firmy. No-code aplikácie môžu pomáhať pri vytváraní databázy klientov, sledovanie metrík pre HR oddelenie (pracovný čas) a pod.

Príklady no-code platforiem

Celkovo sa no-code platformy zameraním orientujú od jednotlivcov (napríklad automatizácia úloh) až po zložitejšie profesionálne použitie (tvorba aplikácií alebo integrovanie viacerých firemných systémov).

K najpopulárnejším nástrojom, ktoré umožňujú no-code vývoj, patria napríklad WordPress (správa webového obsahu), Zapier (automatizácia úloh) alebo Zendesk (služby zákazníkom). Pre profesionálne použitie je jednou z popredných platforiem Salesforce. Tisíce spoločností na celom svete používajú Salesforce CRM a vývojové nástroje, čo z neho robí skvelú príležitosť na začatie kariéry v IT .

Nahradí no-code tradičné programovanie?

Krátka odpoveď je nie. No-code programovanie nie je náhradou tradičného programovania. Ide skôr o doplnenie. Na trhu práca bude vždy núdza o skúsených programátorov, a no-code ich postavenie neohrozuje. Avšak, vývoj bez písania kódu umožňuje nahradiť a zjednodušiť veľa opakujúcich sa úloh. Šetrí tak čas, ktorý programátori môžu venovať zložitejším úlohám a problémom. 

A zároveň, no-code otvára novú cestu, ako začať kariéru v IT. Je oveľa jednoduchšie a rýchlejšie začať s no-code programovaním ako s tradičným programovaním. Kombinácia no-code s tradičným vývojom môže tak firmám a jednotlivcom výrazne pomôcť dosiahnuť svoje ciele.

Čo bude ďalej?

V súčasnosti existujú stovky platforiem bez kódu, ktoré ponúkajú no-code nástroje pre tvorbu webových stránok, aplikácií alebo zefektívnenie obchodných procesov. Toto množstvo bude v najbližších rokoch rýchlo rásť.

S potrebou, aby vývojári predbehli ponuku, viac aplikácií ponúkne firmám nástroje bez kódu, aby mohli držať krok s rýchlo sa rozvíjajúcim technologickým sektorom. A viac firiem presunie časť vývoja do no-code prostredia.

Pracovné pozície v IT, ako sú konzultanti a analytici riešení, preto ponúkajú atraktívnu kariérnu príležitosť.

PREČÍTAJ SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY:

Práca dátového inžiniera je ako hra s legom, vraví Barnabáš

4 inšpiratívne ženy, ktorým sa podarilo naštartovať úspešnú kariéru v IT

Bootcamp od Green Foxu vyštudoval popri práci. Dnes je z neho programátor

Pandémia ho priviedla do IT. Z osobného trénera je dnes úspešný programátor

Čínštinu vymenila za programovanie. Vďaka kurzu už za 4 mesiace

Z manažérskej pozície v KFC do IT. Dnes je úspešný programátor

5 najväčších mýtov o low-code, ktorým možnosť veríš aj ty

Staň sa aj ty programátorom/kou!

Spoznaj naše kurzy junior programátora

Chcem vedieť viac

Čítal by si ďalej?